Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τις 815 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με μικρά βήματα συντηρείται, για τρίτη συνεδρίαση, η ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, υπεραποδίδει η Μυτιληναίος. Αντιδρά με +15% η Attica, μετά το «σφυροκόπημα». Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Προς τις 815 μονάδες το Χρηματιστήριο

Βήματα σημειωτόν ανοδικά πάνω από τις 810 μονάδες στο ΧΑ. Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε ήπια πτωτικό ξεκίνημα. Ενδεικτικά στις 2.490 μονάδες «δείχνουν» τα συμβόλαια του δείκτη και το VIX CBOE υψηλότερα στα 11,76.

Με αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ συντηρούνται οι αγορές από την πλευρά των traders σε επιλεγμένες μετοχές (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το stock picking σε αυτές τις συνεδριάσεις, με ενδιαφέρον το ότι Δευτέρα-σήμερα ενισχύονται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους κυκλικά μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΤΙΤΑΝα, Μυτιληναίου κ.α. Σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, αυτό θα μπορούσε -υπό προΫποθέσεις- να αποτελεί προοίμιο για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των συγκεκριμένων μετοχών, συνακόλουθα του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 813 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 980 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.145 ο FTSE25. Ωστόσο συναλλαγές/τζίρος διαμορφώνονταν (*) σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα της χθεσινής και προχθεσινής συνεδρίασης. Σύμφωνα με αναλυτές, για να είναι πειστική η σημερινή ανοδική προσπάθεια, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τζίρο μεγαλύτερο των 55 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και ρυθμό συναλλαγών τα 55 εκατ. ευρώ, πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν.

Ομως ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από το... τραπεζικό μέτωπο, από τα blue chips και από την αγορά Παραγώγων.

Κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο υπερισχύουν και σήμερα οι αγοραστές, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ΔΤΡ πάνω από το όριο των 980 μονάδων (ελάχιστη προϋπόθεση για την επίτευξη της προσπάθειας αναστροφής της πτωτικής τάσης).

Με θετικό πρόσημο και οι 4 συστημικές τραπεζικές, αντιδρά 15,63% η μετοχή της Attica Bank μετά το 3ήμερο... σφυροκόπημα.

Από τις 4 συστημικές καλύτερη εικόνα για τη μετοχή, καθώς με 2,33% περνά το 0,335 ευρώ.

Το 48% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες ενώ συγκριτικά ικανοποιητική είναι η κινητικότητα σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Autohellas, FF Group, OTE, Jumbo, TITAN, Motor Oil, Lamda Development κ.α.

Από τις μη τραπεζικές, σήμερα υπεραποδίδει η μετοχή του Μυτιληναίου (νωρίτερα άλλαξαν χέρια άλλα δύο πακέτα των 50.000 στα 8,53 ευρώ και τα δύο, σε συνέχεια του χθεσινού μεγάλου για το 1,31% του μ.κ.), χθες ήταν ο ΤΙΤΑΝας, τη Δευτέρα η Motor Oil, η Jumbo, ενώ σε αυτό το 3ήμερο ενισχύονται και οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΧΑΕ, FF Group κ.α.

Στη μετοχή της Autohellas έχει γίνει ένα πακέτο για 46.000 στα 23 ευρώ συνολικής αξίας 1.058.000 ευρώ.

(*) στις 14:35 ο τζίρος μόλις ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v