Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθοδική πορεία για τον Γενικό Δείκτη

Ηπιες συναλλαγές στην εγχώρια αγορά, που κινείται σε πτωτικούς ρυθμούς. Πιέσεις καταγράφονται για τις μετοχές των Πειραιώς (υποχωρεί 10%), Ελλάκτωρ, Μότορ Όιλ. Ανοδική κίνηση για Βιοχάλκο, Σαράντη και Coca Cola.

ΧΑ: Καθοδική πορεία για τον Γενικό Δείκτη

Ισπανική «σκιά» πάνω από τις ευρωαγορές, ανοδική προσπάθεια αλλά και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ. 

Υπό το βάρος των εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει το δημοψήφισμα στην Καταλονία, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται μεικτές τάσεις. Εύλογα σε αρνητικό έδαφος ο ΜΙΒ 35 στη Μαδρίτη, με μεγαλύτερη πίεση να δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με μικρή άνοδο ο δείκτης στο Μιλάνο και σαφώς καλύτερη εικόνα για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Πιέσεις και στο ευρώ έναντι της κυριότερης ισοτιμίας του. Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο οι αγοραστές έχουν το «πάνω χέρι», με ενδεικτική τη συνέχιση της κίνησης για τον DAX προς τις 12.895 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον ελεγχόμενης μεταβλητότητας, η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μετρημένες αγορές και ανοδική προσπάθεια, αλλά με τους πωλητές να προχωρούν σε επίσης μετρημένες πωλήσεις μετά τα πρώτα 15'- 20' της συνεδρίασης. Εν συνεχεία ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά κυρίως λόγο της πτώσης της Πειραιώς σε ποσοστό έως 10%

Αποτέλεσμα, η διακύμανση του ΓΔ αρχικά προς τις 758,24 και εν συνεχεία προς τις 750 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα, με τον ΔΤΡ από τις 809 να υποχωρεί προς τις 793, με το 62% του τζίρου να πραγματοποιείται στους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Μεικτές τάσεις για την πλειονότητα των μη τραπεζικών, καθώς σε άλλες υπερισχύουν οι πωλητές και σε άλλες οι αγοραστές.

Συνέπεια, ο FTSE25 υποχωρεί χαμηλότερα των 1.975 μονάδων. Aνοδικά το ΧΑ, μετά τις 11:05, με σηματωρό για τα blue chips τη Viohalco και τις θυγατρικές Cenergy και Χαλκόρ. Βοήθειες και από την αντίδραση της Coca Cola στα 28,56 και βοήθειες από ΤΙΤΑΝα, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια.

Με βάση την εικόνα της αγοράς στα πρώτα 30'-35', φαίνεται πως η συνεδρίαση θα εξελιχθεί ανάλογα με τα νεότερα από τα εσωτερικά μέτωπα, τις τράπεζες, την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και τα επιμέρους αποτελέσματα, ειδήσεις για εισηγμένες εταιρείες.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Viohalco, Cenergy, Motor Oil, Χαλκόρ κ.α. η εστίαση των traders σε μη τραπεζικές μετοχές, με τα επιμέρους να διαμορφώνουν τάση. Ενδεικτική η ανοδική κίνηση και οι αγορές στα 3,92-3,95 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ικανοποιητική η αποτίμηση των μεγεθών και νέες αγορές στη μετοχή, που από την αρχή του έτους έχει αποδώσει 72,81%, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 407,49 εκατ. ευρώ. 

Πωλήσεις και σήμερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ασθενέστερη τη μετοχή του Οργανισμού και την πρώτη στα 10,23-10,13 ευρώ. Ανοδικά στα 2 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, αντιδρά μετά τα χαμηλά της Παρασκευής ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ στο 1,87 ευρώ.

Περιορισμένη η κινητικότητα στη μετοχή της Lamda Development, με πιθανή την αποσαφήνιση της κατάστασης αύριο Τρίτη. Στα 6,81-6,87 ευρώ η μετοχή.

Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,8 εκατ. μετοχών -το 1,5 στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 4 εκατ.-με το 1,3 εκατ. στην Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v