Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει πλέον το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 750 μονάδων. Στο +2% η μετοχή Lamda. Ανοδο σημειώνουν Πειραιώς, Eurobank, Mυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αρνητικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζουν με κέρδη τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθoύσε το ΧΑ. Με θετικό πρόσημο «κλείνει» ο Σεπτέμβριος για τον S&P 500 στη Wall Street, με σημαντικά κέρδη και ο DAX στη Φρανκφούρτη, για το ίδιο διάστημα που στην Αθήνα ο μεν Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 7,51%, κυρίως λόγω της διόρθωσης 19,56% του Δείκτη Τραπεζών για τον Σεπτέμβριο.

Προφανώς σε εγγενείς λόγους και αφορμές οφείλεται η αρνητική απόκλιση του ΧΑ από τα κύρια χρηματιστήρια, με επίκεντρο τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο αλλά και με διαφοροποιήσεις από συγκεκριμένα blue chips.

Εκ προοιμίου -από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδος- αναμενόμενο το αρνητικό πρόσημο του ΧΑ για τον μήνα, που χρηματιστηριακά ολοκληρώνεται σήμερα, μήνα που ο τραπεζικός κλάδος ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας της επιμονής του ΔΝΤ για AQR και της διελκυστίνδας που ακολούθησε με την ΕΚΤ και την Ε.Ε.

Στην περιοχή των 756-761 μονάδων ο ΓΔ, στο εύρος των 819-837 ο ΔΤΡ, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως μία τελική διαμόρφωση του τραπεζικού δείκτη στη ζώνη των 831-8333 μονάδων θα αποτελούσε κακό οιωνό για την προσεχή εβδομάδα.

Νωρίτερα, σε μία συνεδρίαση με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, πωλητές-αγοραστές φαίνεται πως διαχειρίζονταν την προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς, μετά την προηγηθείσα βίαιη διόρθωση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο μετά τις 15.00 οι πωλητές ισχυροποιήθηκαν και οδήγησαν το Γενικό Δείκτη προς τις 750 μονάδες. 

Το 65% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες, έχοντας υποχωρήσει η... ποσόστωση έναντι των μη τραπεζικών, καθώς την τελευταία ώρα έχει ενισχυθεί η συναλλακτικότητα σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Sarantis, OTE, Lamda Development, αλλά και Μυτιληναίου, Motor Oil, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Grivalia κ.α.

Χαμηλών τόνων το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης καθώς φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στη σταθεροποίηση της αγοράς, στη διαμόρφωση νέων βάσεων-σημείων αναφοράς ενόψει της εκκίνησης του Οκτωβρίου από τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρίσκει τις τραπεζικές να έχουν μειώσει εν μέρει τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, περιορίζοντας σε κάποιο ποσοστό και στη συνολική διόρθωση του Σεπτεμβρίου.

Προσώρας ο ΔΤΡ στο εύρος των 819-837 μονάδων, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Από τις τράπεζες απώλειες καταγράφουν Εθνική και Alpha, ενώ άνοδο καταγράφει η Eurobank.

Χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες, και πάλι, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, παρά τις βοήθειες νωρίτερα από Coca Cola, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v