Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Στο +5% η μετοχή της Lamda. Kέρδη καταγράφουν Coca Cola, Eθνική, Eurobank, Mυτιληναίος, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Aπώλειες για ΟΤΕ, Σαράντη, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ.

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά έχουν ξεκινήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέχεια της ανοδικής επαναφοράς για τον S&P 500 στη Wall Street.

Με την προσοχή των traders στραμμένη στα ευρωπαϊκά macro και στις αλλαγές στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα σήμερα, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος και μηνός Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το (βραχυπρόθεσμο) περιβάλλον, πωλητές και αγοραστές επιχειρούν πάνω από τις 750 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη), που αποτιμάται ως ενθαρρυντική ένδειξη, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει υψηλότερα, με... αέρα από τη χθεσινή υπεραντίδραση.

Μέτριες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, με το 77% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης και σήμερα των traders, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τραπεζών να ενισχύεται προς τις 835 μονάδες. Τεχνικά ενθαρρυντική και αυτή η ένδειξη από τον τραπεζικό κλάδο και τη μέχρι τώρα -αρχική- κίνηση του ΔΤΡ.

Η εικόνα της συνεδρίασης στα πρώτα 30' παραπέμπει σε μία by the book κίνηση των βραχυπρόθεσμων παικτών, σε έναν συγχρονισμό πωλητών και αγοραστών προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η μηνιαία εικόνα για το ΧΑ.

Στα τρέχοντα επίπεδα για τον ΓΔ, οι εβδομαδιαίες απώλειες περιορίζονται σε 1,87% και σε 7,68% σε μηνιαίο, για τον δε ΔΤΡ σε 6,56% αλλά στα υψηλά των 19,35% σε μηνιαία μέτρηση.

Περισσότερες οι συναλλαγές στη Eurobank -σηματωρό για τον κλάδο, από τη συνεδρίαση της Τρίτης-, ενώ μεγαλύτερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Τεχνικά ενθαρρυντικό το ότι για την Εθνική οι συναλλαγές «ανεβαίνουν» όλο και κοντινότερα προς το 0,30 ευρώ, θυμίζοντας πως η ΕΤΕ ήταν η πρώτη (και η μόνη) από τις συστημικές τραπεζικές που στην αμέσως προηγούμενη κίνηση του κλάδου υπερέβη το όριο της τρίτης αμκ, δηλαδή το 0,30 ευρώ.

Στα 1,76-1,78 ευρώ, σε πολύ στενό εύρος, οι συναλλαγές στον τίτλο της Αlpha Βank, στα 2,92 η Πειραιώς, στο 0,756 η Eurobank.

Πέραν των τραπεζικών, κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές blue chips των ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Μυτιληναίου, Lamda Development, ΔΕΗ, Coca Cola, Cenergy, OTE, FF Group.

Πάνω από 3%, στα 6,80 ευρώ, η μετοχή της Lamda Development, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο... μέτωπο του Ελληνικού. «Το Ελληνικό θα προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο» σημειώνεται σχετικά από τη Μαρίνα Μάνη, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της task force για τις επενδύσεις.

Μεικτές τάσεις για τους «σωματοφύλακες» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς μπορεί να υποχωρεί η Motor Oil (στα 19,30) αλλά ισορροπεί η Jumbo (στα 13,90) και ενισχύονται ΤΙΤΑΝ (στα 21,81), Coca Cola (στα 28,46), Μυτιληναίος (στα 8,17 ευρώ) κ.α.

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων η συντήρηση του ΓΔ πάνω από τις 750 και του ΔΤΡ υψηλότερα των 820 μονάδων.

Μέχρι τις 11:15, συμπεριλαμβανόμενης της ενδοσυνεδριακής διολίσθησης (από τις 760 προς τις 757 για τον ΓΔ), η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε ελεγχόμενη από τα ισχυρά χέρια διαχείριση της όλης κατάστασης.

Ωστόσο μένει να φανεί η στάση και των... μεσημβρινών traders, που ως είθισται ενεργοποιούνται από τις 13:30-14:00 και μετά.

Στο διάστημα αυτό είχαν γίνει συναλλαγές 12,2 εκατ. μετοχών -από τα οποία τα 4,7 στην Εθνική-, με τζίρο 9,8 εκατ. -με τα 2,6 εκατ. στην Αlpha Βank.

Στις 43/16 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, αρκούντως ενθαρρυντική καθώς δίνεται χώρος σε μετοχές και της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v