Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Ηπιες οι συναλλαγές αλλά και οι μεταβολές των βασικών δεικτών της εγχώριας αγοράς. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, πιέσεις για Βιοχάλκο και Lamda Development. MIG, Intralot και MLS κινούνται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, διστακτικό άνοιγμα στο ΧΑ. Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις η πρώτη ώρα συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με μικρές απώλειες για DAX και CAC 40, ενώ σε ανάλογο ρυθμό κινείται και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό το βάρος των όσων πυροδότησε η έκθεση του ΔΝΤ, με συνέπεια το αρνητικό «γύρισμα» από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, με επίκεντρο τον πάντα ευπαθή τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο στα πρώτα 30'-35' αναγνωριστικά λεπτά, οι κινήσεις τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών ήταν πολύ προσεκτικές, οι μεν για να μη θέσουν σε δοκιμασία (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο) τις σημαντικές στηρίξεις των δεικτών, οι δε για να ενεργοποιηθούν επιλεκτικά σε επιμέρους μετοχές.

Ετσι, ο μεν Δείκτης Τραπεζών διαμορφώνεται στις 764,78-775,97 μονάδες, επιβεβαιώνοντας -μέχρι νωρίτερα- την τεχνικότητά του και μη χάνοντας κρίσιμες τεχνικά περιοχές. Με μικρό πλεονέκτημα οι αγοραστές στην Alpha Bank, με μικρό πλεονέκτημα οι πωλητές σε Εθνική και Eurobank, ενώ στην Πειραιώς συναλλαγές πραγματοποιούνται πέριξ των 2,44 ευρώ.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, αλλά μεγαλύτερες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων (για το διάστημα έως 11:00), με το 36% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και ένα σημαντικό μερίδιο σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο αλλά και ΑΔΜΗΕ, ΙΑΣΩ κ.ά. 

Στα 29,04 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, στα 21,60 ευρώ ο επίσης «βαρύς» ΤΙΤΑΝας, ενώ βοήθειες στους αγοραστές δίνονται και από FF Group, ΔΕΗ.

Πολύ υψηλά συναλλακτικά η μετοχή του ΙΑΣΩ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο που οι traders θα πρέπει να συνεκτιμούν κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε συνέπειες και εγκλωβισμούς. Κατ' αρχάς δεν πρόκειται για αποδοχή της πρότασης (τελεσίδικα) αλλά για αποδοχή να εξετασθεί η συγκεκριμένη προσφορά του CVC, που πρακτικά σημαίνει ότι η σχετική διαδικασία ξεκινά με πιθανότητες να γίνει (45%) και τελικά να μη συμφωνηθεί (55%).

Κινητικότητα σε μετοχές των ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ μετά την τελευταία νέα υποχώρηση των μετοχών, με αγοραστές από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Ελεγχόμενες πωλήσεις σε Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίο, αλλά με ενεργοποίηση εντολών αγοράς στα χαμηλά του πρώτου ημιώρου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συναλλαγές γίνονται σε MIG, Intralot και MLS.

Μετά τα πρώτα 40' της συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν στα 5,8 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 27/22 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v