Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήριγμα από τράπεζες στον Γενικό Δείκτη

Μικρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 750 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil. Aπώλειες για Coca Cola, ΟΠΑΠ, Viohalco, Σαράντη. Xαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Στήριγμα από τράπεζες στον Γενικό Δείκτη

Πάνω οι τράπεζες, ήπιες πιέσεις σε επιμέρους blue chips. Συντηρητικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 754,81 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και μέτρια (υπο)στήριξη από τις μη τραπεζικές του δείκτη.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, αν και σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση είναι κατά τι μεγαλύτερος, με τη... μερίδα του λέοντος να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε Εθνική και Alpha Bank η επικέντρωση των traders, καθώς είναι οι δύο μετοχές του κλάδου που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (και) σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως μέσω των τραπεζών θα επιχειρηθεί η κίνηση των αγοραστών προκειμένου να ανέβει λίγο ο πήχης, αυτή η προσπάθεια θα γίνει μέσω αυτών των δύο τίτλων.

Στις 767-783 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, που για να έχει ισχύ το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης θα πρέπει να διαμορφωθεί σε «κλείσιμο» έστω και οριακά πάνω από τις 780 μονάδες, σήμερα. Προσώρας η εικόνα του κλάδου αφήνει αρκετές πιθανότητες για την επιβεβαίωση του σεναρίου, αν και ακόμη είναι πρώιμη η όποια σαφής εκτίμηση.

Συνήθως μετά τις 14:00 διαμορφώνεται καλύτερη εικόνα για τη στάση των ισχυρών χεριών, τις κινήσεις τους, διάστημα (μέχρι το κλείσιμο) που πραγματοποιείται και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού τζίρου.

Στα 0,283-0,289 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 1,60-1,65 ευρώ της Αlpha Βank, θυμίζοντας τον στόχο που έχει τεθεί από χθες για τιμές πάνω από το 1,60 ευρώ. Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, στις μετοχές των Εθνικής - Alpha είχε πραγματοποιηθεί το 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Ωστόσο ζητούμενη είναι η εικόνα και των μη τραπεζικών μετοχών, καθώς το τελευταίο διάστημα (μηνιαίο) έχει μειωθεί ο αριθμός των blue chips με σήμα long, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία αγορά που εμφανώς είναι σε κλίση εδώ και δύο μήνες.

Αποθαρρυντικές οι ενδείξεις από την κατακόρυφη μείωση συναλλαγών/τζίρου σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση λίγων πωλήσεων από τα αρχικά υψηλά ημέρας. Στα 10,31 και 9,01 ευρώ αντίστοιχα.

Μόλις 47 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια, στη μετοχή της Coca Cola (στις 11:45), με λίγες πωλήσεις και υποχώρηση για Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, αλλά και Jumbo, FF Group.

Στις 11:45 η σχέση ανοδικών/καθοδικών ήταν στις 29/33 μετοχές. Με συναλλαγές 12,6 εκατ. μετοχών -στα 8,6 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 8,3 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v