Αισιόδοξα τα σινιάλα στο Χρηματιστήριο

Αρωγός το θετικό διεθνές κλίμα, στην προσπάθεια των αγοραστών να κάνουν το 4 στα 4 στη σημερινή συνεδρίαση. «Κλειδί» τα πονταρίσματα στον τραπεζικό κλάδο. Σε ποιες μετοχές εστιάζονται τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα.

Αισιόδοξα τα σινιάλα στο Χρηματιστήριο

Η Wall Street των ρεκόρ και το ΧΑ των δισταγμών. Επανήλθε ανοδικά ο DJIA, με άλμα 4,6% για τη Wal- Mart και με την απόδοση του S&P 500 να πιάνει το 14% από την αρχή του έτους. 

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Βαρκελώνη, αλλά μετά τη χθεσινοβραδινή οπισθοχώρηση Πουτζδεμόν, το χρηματιστήριο της Μαδρίτης θα πάρει σήμερα μία γενναία ανάσα, διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη, Παρίσι. Αυτή την προεξόφληση ανοδικής διόρθωσης των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν οι αγοραστές στο ΧΑ, που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο έκαναν χθες το 3 στα 3, με τον Γενικό Δείκτη στις 755,03 μονάδες. 

Εχουν λόγους σήμερα οι long να (ξανα)βγούν δυνατά στην Ευρώπη, περιμένοντας και τη Νέα Υόρκη ενόσω θα ανακοινώνονται (σήμερα- Παρασκευή) τα αποτελέσματα τριμήνου. Εχουν λόγους οι long στο ΧΑ να επιχειρήσουν για το 4 στα 4, καθώς βραχυπρόθεσμα οι εξελίξεις και τα νεότερα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ τους. 

Δεδομένου ότι κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, τα νεότερα μπορούν υπό προϋποθέσεις- να τους οδηγήσουν υψηλότερα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. 

Στις 787,06 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με αντίδραση 2,88%, με τζίρο περίπου 23 εκατ. ευρώ και δυνατές Εθνική και Alpha Bank

Ισχυρά τα «μαξιλάρια ασφαλείας» των ελληνικών τραπεζών, «μετρά» η Citi, με τον αμερικανικό παράγοντα εμφανώς υποστηρικτικό της ελληνικής πλευράς λίγο πριν τη συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου/Χουλιαράκη, την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτoν και γι' αυτό διορατικοί traders έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στην ετυμηγορία του οίκου Moody's την Παρασκευή (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης). Συνεκτιμώντας μάλιστα τη χθεσινή εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% για την ελληνική οικονομία το 2018, λίγο πάνω από την πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς. Συμπτώσεις...

Για τον ΔΤΡ, η επιβεβαίωση της στήριξης των 770 μονάδων (stop για τους short οι 736) ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω κίνησης προς τις 848 μονάδες, που είναι και (όπως φαίνεται στο διάγραμμα) ένας εφικτός στόχος για τον δείκτη. 




Με εναλλαγή οι θέσεις σε Εθνική και Alpha Bank, στα 1,65 και 0,289 ευρώ αντίστοιχα, με συνολικό τζίρο 17,5 εκατ. ευρώ και σημαντική βελτίωση της βραχυπρόθεσμης διαγραμματικής απεικόνισής τους. 

Επιπρόσθετα η Εθνική άντλησε χθες 750 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,9%, πετυχαίνοντας σημαντική υπερκάλυψη. Σημειωτέον πως στη Wall Street αργότερα το NBGYY έκανε... άλμα 3,52%, στο 0,353$. 

Η περίπτωση της Εθνικής είναι ενδεικτική της στάσης των ξένων καθώς η προσφορά εγγυήσεων μέσω απόλυτα καλυμμένων και υψηλής πιστοληπτικής αξίας στεγαστικών δανείων προσελκύει το ενδιαφέρον των funds. Πρόκειται για κίνηση που έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι οι καλύψεις (για την έκδοση) ήταν ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να βρει η Εθνική, ενήμερα στεγαστικά δάνεια, εξυπηρετούμενα, σαν να λέμε... ΑΑΑ+, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για όποια άλλη συστημική τράπεζα διατίθεται να προχωρήσει. Κατατοπιστικό συνεπώς και το χθεσινό άρθρο της Αναστασίας Παπαϊωάννου, με το οποίο «άνοιξαν τα μάτια» αρκετών παικτών πριν τη συνεδρίαση. 

Θεωρώντας πιθανό, πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι long να επιχειρήσουν να πιάσουν τον στόχο των 848 στις τράπεζες, η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον. Θέλουμε να δούμε εάν αυτή η... αύρα προεξόφλησης για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης στο ΧΑ θα μπορούσε όντως να έχει συνέχεια, να εξακολουθήσει να στηρίζεται στον τραπεζικό κλάδο, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης ικανής να «ξεκολλήσει» τον τζίρο από τα μέτρια επίπεδα των 45-50 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως δύο εβδομάδες πριν ο μ.ο. τζίρου είχε διαμορφωθεί στα 100+, με αρκετές θέσεις να αγοράζονται από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Εύλογο το ερώτημα εάν και πώς οι αγοραστές στα χαμηλότερα θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να πουλήσουν υψηλότερα, καθώς σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες τα funds, οι διαχειριστές θα κάνουν το «ταμείο» τους και στην ελληνική αγορά. 

Θυμίζω ότι μέχρι τώρα για τον ΓΔ απόδοση 17,31% από την αρχή του έτους, με τον ΔΤΡ να έχει μειώσει σε 6.07% τις απώλειές του για το ίδιο διάστημα και τον FTSE25 να έχει απόδοση ανάλογη της αγοράς. 

Στα επιμέρους, οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο σε Motor Oil, TITAN, Μυτιληναίο, αλλά και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola και ΟΛΠ, ενώ μετά από καιρό ξεθάρρεψαν και ορισμένοι που ενεργούν στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία. 

Στο επίκεντρο και το FF Group, καθώς ο όμιλος βγαίνει στις αγορές (άνοιξε βιβλίο προσφορών για 300 εκατ. σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (άνοδος στο 1,57 ευρώ, με τζίρο 1,4 εκατ. ευρώ) αλλά και η Viohalco (μεθοδική υποχώρηση με μάζεμα τις τελευταίες τρεις ημέρες), όπως και MIG, ΥΓΕΙΑ, Νηρεύς, MLS από τον Mid Cap. 

Να συνεκτιμηθεί πως το GREK/ETF ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 1,62%, στα 9,40$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v