Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε… πλειστηριασμό οι τραπεζικές μετοχές

Η προειδοποίηση από Ντράγκι αλλά και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών οδήγησε τον κλαδικό δείκτη σε πτώση 6,5%. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε διαφορετική πορεία η ΔΕΗ ενόψει συμφωνίας για τις λιγνιτικές μονάδες.

ΧΑ: Σε… πλειστηριασμό οι τραπεζικές μετοχές

Συνεδρίαση - επίδειξη ισχύος των "short", με κύριο στόχο τον Τραπεζικό κλάδο, που κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν και δίνοντας όλες τις ενδείξεις ότι η "ταλαιπωρία" των αποτιμήσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, θα συνεχιστεί, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, προκειμένου να "γεμίσουν" οι εντολές αγορών από όσους ποντάρουν σε αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Και βέβαια το "ερώτημα του εκατομμυρίου" δεν είναι ποιοι πουλάνε, αλλά ο λόγος που ρευστοποιούν και μάλιστα τόσο επιθετικά. Επ’ αυτού χρηματιστηριακοί κύκλοι τόνισαν το βάρος που είχε η προειδοποίηση από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για το θέμα των πλειστηριασμών και η επισήμανση ότι θα πρέπει να λυθεί καθώς «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Ασφαλώς στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος η απάντηση είναι περισσότερο από εύκολη. Στην πλευρά των πωλητών είναι σταθερά τα Ξένα χαρτοφυλάκια και προστίθενται τα "τρεμάμενα χέρια" των ημερήσιων traders που τοποθετούνται προσδοκώντας αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και ρευστοποιούν επιθετικά προς το τέλος της συνεδρίασης, διαπιστώνοντας ότι το απόλυτα βραχυπρόθεσμο "στοίχημα" δεν τους βγήκε.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ένα επιπλέον παράγοντα έβαλε πάνω στο τραπέζι η χθεσινή έκθεση της
Bank of America/Merrill Lynch. 

O τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους

"Η μεγάλη μάχη γίνεται στον Τραπεζικό κλάδο. Υπάρχουν funds που έχουν ποντάρει στην πτώση του κλάδου έχοντας πάρει ανοιχτές 'short' θέσεις. Η πιο μεγάλη 'ανοιχτή' θέση είναι στην Τράπεζα Πειραιώς θυμίζοντας ότι η προσαρμοσμένη τιμή της ΑΜΚ ήταν στα 6,00 ευρώ. Με βάση το σύστημα μας παίρνουμε ημερήσιο σήμα εξόδου με το κλείσιμο χαμηλότερα των 2,28 ευρώ. Η Αγορά είναι, ουσιαστικά, 'δέσμια' του Τραπεζικού κλάδου εδώ και μεγάλο διάστημα, με πολλούς άλλους τίτλους να καταγράφουν ακόμα και νέα υψηλά. Η ψυχολογία, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζεται από τον κλάδο, σε μία Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως είναι το Χ.Α.. Πριν από ένα μήνα είδαμε σημαντικούς όγκους σε όλο το Τραπεζικό ταμπλώ, μιας και άλλαξε χέρια σημαντικό ποσοστό στον κλάδο. Τώρα αν οι αγοραστές καταφέρουν να ανατρέψουν την κίνηση, ή και να αναγκάσουν τους 'shorters' να κλείσουν θέσεις, τότε μπορεί να δούμε μία σημαντική αλλαγή στην όλη εικόνα. Τα νέα, στην παρούσα, δεν είναι ικανά να ανατρέψουν το σκηνικό, αν και ο Τραπεζικός κλάδος είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, ή να προβλέψει κάποιος το τι ακριβώς θα συμβεί. Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι Τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα με επιτόκια 3% - 3,25% προσπαθώντας να κλείσουν μέρος της 'τρύπας' που έχουν" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΠΕΠΕΥ, που έδωσε για τους αναγνώστες της στήλης το ημερολόγιο των επόμενων ημερών:

08/11/2017: ΜΠΕΛΑ– ετήσια γ.σ., 09/11/2017: ΕΛΠΕ– αποτελέσματα εννιαμήνου, 09/11/2017: ΟΤΕ– αποτελέσματα εννιαμήνου, 09/11/2017: ΕΕΕ– αποτελέσματα εννιαμήνου, 10/11/2017: ΑΡΑΙΓ– αποτελέσματα εννιαμήνου, 13/11/2017: MOH– αποτελέσματα εννιαμήνου, 13/11/2017: MSCI –εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών, 14/11/2017: ΟΠΑΠ – αποτελέσματα εννιαμήνου, 15/11/2017: ΜΥΤΙΛ – αποτελέσματα εννιαμήνου, 16/11/2017: ΕΥΡΩΒ – αποτελέσματα εννιαμήνου, 17/11/2017: ΓΡΙΒ – αποτελέσματα εννιαμήνου, 21/11/2017: ΦΡΛΚ – αποτελέσματα εννιαμήνου, 22/11/2017: ETE – αποτελέσματα εννιαμήνου.

Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-7,10% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 1,55 και 1,50 ευρώ, για την Εθνική (-5,69%) στα 0,26 και 0,251 ευρώ, για την Eurobank (-6,67% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 0,614 - 0,61 ευρώ και για την Πειραιώς (-6,25%) στα 2,20 και 2,10 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,5% του Τραπεζικού δείκτη είναι το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 25/9 (-11,76%).

Επίσης ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 11,68%, ενώ το σημερινό του κλείσιμο είναι το χαμηλότερο του τελευταίου οκταμήνου, με τα αμέσως χαμηλότερα να έχουν σημειωθεί στις 27/3 (714,85 μονάδες) και 24/3 (678,63 μονάδες).
Τεχνικά και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, τα σενάρια δείχνουν περισσότερο από "γκρίζα".

Υπενθυμίζεται ότι κατά το χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη στήριξης 760 - 754, καθώς σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα 'κρατήσει' η επόμενη στήριξη στις 732 μονάδες και δεν θα μπει σε δοκιμασία το επίπεδο των 678 μονάδων".

Δυστυχώς, μετά από το σημερινό "sell off", χάθηκαν οι στηρίξεις τόσο της ζώνης 760 - 754, όσο και αυτή στις 732 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με την υποχρέωση να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη, ηλεκτρονικά αυτή τη φορά και όχι στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, θα βρεθούν οι περίπου 150.000 Δανειολήπτες που έχουν καταθέσει τον φάκελό τους στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, έχουν πάρει το αρχικό 'ok' και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση εξέθεσε τις πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων από τους εγχώριους αναλυτές, που περίμεναν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, με "καύσιμα" από το θετικό διεθνές κλίμα και τα συνεχόμενα ρεκόρ των Διεθνών Αγορών.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, που και σήμερα είχε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά και προσπάθησε να "σβήσει" μέρος των απωλειών που έφερε ο Τραπεζικός κλάδος, ασφαλώς και τις μεγαλύτερες βοήθειες, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έδωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,79%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, πιθανόν στον απόηχο της είδησης ότι βρέθηκε λύση στην πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων.

Η μετοχή άφησε πίσω της τα 1,95 ευρώ, που ήταν και το "daily stop" στο "short", όμως θα χρειαστεί επιπλέον "καύσιμα" για να υπερκεράσει την σημαντική ζώνη αντίστασης των 2,07 - 2,10 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fourlis (+3,58%), που επίσης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,35 ευρώ, όμως έχει μπροστά του δύο αποφασιστικές ζώνες αντίστασης. Μία στα 5,88 - 5,90 και μία σημαντικότερη στα 5,98 - 6,01 ευρώ.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση τα νέα υψηλά 11,5 ετών για τον τίτλο της Motor Oil (+1,18%), που και αυτός κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, καθώς συνεχίζονται τα "πονταρίσματα" για συμμετοχή του τίτλου στους δείκτες MSCI.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σημαντικά την διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στους, τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξους.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,24%), τελευταίο "προπύργιο" πριν την απόλυτη επικράτηση των "sellers" είναι οι 1907 μονάδες (χάθηκε και η πρώτη στήριξη στις 1986 μονάδες), καθώς από εκεί και χαμηλότερα περιμένει "γκρεμός" που οδηγεί στις 1800 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, που χθες το "πάλεψε" και μπόρεσε να κρατηθεί υψηλότερα των 756 μονάδων, η εν λόγω στήριξη αποτελεί παρελθόν μετά και την σημερινή συνεδρίαση. Ο Δείκτης "φρενάρισε" οριακά ψηλότερα των 747 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 744 και 738 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε το ξεκίνημα της εβδομάδος, για τα του Τραπεζικού κλάδου, ανατρέποντας την βήμα - βήμα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 770 μονάδων, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι κάποιοι θετικοί καταλύτες μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω συναλλακτική αναβάθμιση" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αντιθέτως, η έκθεση της Bofa που επικαλείται σημαντική αύξηση του "κόστους ρίσκου" για τον Τραπεζικό κλάδο, υποβάθμισε δραματικά τις τιμές - στόχους για όλες τις συστημικές μετοχές, θεωρώντας ότι ο τρόπος διαχείρισης των NPEs και οι απαιτήσεις του "λογιστικού προτύπου 9" μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές εκπλήξεις κατά τη διενέργεια των "stress tests". Αν και οι παράμετροι με τις οποίες θα διενεργηθούν θα γνωστοποιηθούν το Δεκέμβριο και τα "tests" θα γίνουν επί των μεγεθών της 31/12/2017, η Αγορά έσπευσε να υιοθετήσει τις, μάλλον ακραία, απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Bofa πυροδοτώντας κύμα ρευστοποιήσεων Τραπεζικών μετοχών.

Συνακόλουθα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από την κομβικής σημασίας στήριξη των 756 μονάδων, καθώς η μέσω άλλων Δεικτοβαρών μετοχών στήριξη δύσκολα θα συνεχίσει, αν και η συναλλακτική ρηχότητα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα!

Πλαγιοκαθοδικά λοιπόν είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη συνέχεια, με τις 740 μονάδες να συνιστούν την επόμενη περιοχή όπου οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ακόμη και εντός του 2017 (με τη μορφή επίτευξης ενός Staff Level Agreement) παραμένουν ενεργές, παρά το μεγάλο αριθμό προαπαιτούμενων που απαιτείται να εκπληρωθούν και ενώ στο χτεσινό Eurogroup ζητήθηκε να υπάρξει επικέντρωση στη διαδικασία προόδου επί των NPEs, με έμφαση στη επανέναρξη πλειστηριασμών.

Ακόμη, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου για σημαντικές Δεικτοβαρείς μετοχές τις επόμενες ημέρες και η επικείμενη έκδοση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 3ου τρίμηνου, όπου περιλαμβάνεται και η Θερινή περίοδος με τις βελτιωμένες τουριστικές επιδόσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις για θετικούς καταλύτες τις επόμενες ημέρες.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας πέραν του Ατλαντικού. Ο διορισμός του Τζερόμ Πάουελ ως νέου επικεφαλής της Federal δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς ήταν μέχρι τώρα εναρμονισμένος με την πολιτική της Τζάνετ Γέλεν. Η αυξημένη πιθανότητα ψήφισης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί τη Wall Street σε νέα ιστορικά ρεκόρ, με αυξημένους, ωστόσο, κινδύνους διορθωτικής κίνησης αν τα Νομοθετικά Σώματα δεν συνομολογήσουν.

Παράλληλα, η πολυήμερη επίσκεψη Trump σε Ασιατικές Χώρες αφήνει ανοικτά όλα τα σενάρια σε σχέση με τα αποτελέσματά της, για τα ιδιαίτερου βάρους γεωπολιτικά ζητήματα της Περιοχής, με τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας να είναι πιθανό να τεθεί σε δοκιμασία.

"Ανοικτό, επομένως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις που να οδηγήσουν σε ολοκλήρωση της περιόδου ευφορίας για τις Αγορές" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-1,07%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για Nikkei (1,73%, το ψηλότερο κλείσιμό του σε διάστημα 26 ετών), Hang Seng (+1,39%) και ASX 200 (+1,02%, για την πρώτη φορά από το 2008 πέρασε το όριο των 6.000 μονάδων).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στη σημερινή συνεδρίαση. Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 1,5%, όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο 2016.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, διπλάσια του αναμενόμενου ήταν η μείωση της Γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο για το γ’ τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 0,8% ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, μετά από άνοδο 2,6% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,8%.

"Η μείωση του βάρους των 'κόκκινων' δανείων από τους ισολογισμούς των Τραπεζών της Ευρωζώνης είναι κορυφαία προτεραιότητα, που απαιτεί κοινή προσπάθεια των ίδιων των Τραπεζών, των Νομοθετικών και των Ρυθμιστικών Αρχών", υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει λύσεις ανά περίπτωση, για να επιλύσει το Πανευρωπαϊκό πρόβλημα των 'κόκκινων' δανείων στον Τραπεζικό κλάδο, δήλωσε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

"Για τα 'κόκκινα' δάνεια, η κατάσταση έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν εκτιμήσεις και λύσεις ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ελέγχουμε τα σχέδια των Τραπεζών για να διασφαλίσουμε ότι είναι αρκετά φιλόδοξα και αξιόπιστα. Για να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούν να μας υπόσχονται θαύματα", δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο η κα Νουί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι "μια 'bad bank' θα μπορούσε να είναι ένα καλό εργαλείο".

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι αύξησης 2,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσε οριακή άνοδο το Σεπτέμβριο στα 6,09 εκατομμύρια, παραμένοντας κοντά σε επίπεδο ρεκόρ.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, περίπου 5,27 εκατομμύρια άνθρωποι προσλήφθηκαν, έναντι 5,42 εκατομμυρίων τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, 5,24 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, επίσης λιγότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το ποσοστό παραιτήσεων στον Ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 23 από 24 ευρώ δίνει η Berenberg σε σημερινή έκθεσή της", σύμφωνα με το Reuters.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 26 από 27 ευρώ, δίνει η HSBC σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της εισηγμένης επηρεάστηκαν αρνητικά από τον τυφώνα στις ΗΠΑ και την αναδιάρθρωση των εργασιών στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, οι υποβόσκουσες τάσεις στις ΗΠΑ παραμένουν θετικές, ενώ και η δραστηριότητα στις Αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Ο Οίκος προβλέπει τριπλασιασμό των ελεύθερων ταμειακών ροών ως το 2019, λόγω χαμηλότερων κεφαλαιακών δαπανών και αύξησης των EBITDA.

Στα 61,6 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Αεροπορίας Αιγαίου στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προβλέπει η IBG σε έκθεσή της.

Τα έσοδα της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 884,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8%.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 9,9 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 10 Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης έως τις 766,45 μονάδες (+0,60%), όμως από τις 11.29 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 750,34 (-1,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 751,22 (-1,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,77% και στο χαμηλό ημέρας.

Ξεκινώντας από τους ελάχιστους πρωταγωνιστές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οκτώ ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, "μετράει" ο τίτλος της Ιντρακόμ +3,85%), νέα υψηλά 9ετιας και πλέον για την Space (+1,57%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Mermeren (+4,41%), ενώ από την "αδύναμη" πλευρά, η Frigoglass (-9,46) επιστρέφει προς τα ιστορικά χαμηλά της.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέτυχαν να μην έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Jumbo, Τρ. Αττικής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικότατης υποχώρησης, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.591 συμβόλαια).

Στα 4.207 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.236 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.317, 1.056 για τον Νοέμβριο και 261 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.966,25) κινήθηκε μεταξύ 1.961,25 και 2.021 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (75.582 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.665), Εθνική (38.426), MIG (1.255), Alpha Bank (9.434), Πειραιώς (3.757), ΔΕΗ (1.185), Viohalco (201), Μυτιληναίο (281), ΟΤΕ (479), ΓΕΚ (174), Cenergy (225), Ελ. Πετρέλαια (188), ΑΔΜΗΕ (157), Ελλάκτωρα (476), Τιτάνα (186), Jumbo (121).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.821, Eurobank 65.604, Εθνική 147.459, Alpha Bank 43.001, Μυτιληναίο 10.346, Viohalco 10.305 και Πειραιώς 15.557.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς, για την ΔΕΗ, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                    Name of Issuer               NSP Position   Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,50%
2017-11-01

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.459.594 τεμ., (από 6.142.781 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 61.191.736 τεμ. (56.162.235), Πειραιώς 7.150.648 τεμ. (7.259.382) και Eurobank 8.837.905 τεμ. (9.050.405).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v