Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η τραπεζική ανάκαμψη

Προβάδισμα φαίνεται να αποκτούν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, που χθες δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Η τεχνική ανάλυση για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η προσοχή και στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

ΧΑ: Ζητούμενο η τραπεζική ανάκαμψη

Νέο τραπεζικό... Βατερλώ, με «βύθιση» 6,52% για τον κλαδικό δείκτη, με συνέπεια την απώλεια κρίσιμων στηρίξεων και για άλλους βασικούς δείκτες. Γεγονός που όχι μόνο απλώς προβλημάτισε επενδυτές και traders, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε μη τραπεζικά χαρτιά και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς άλλων κατηγοριών. 

Σε... πλειστηριασμό οι τραπεζικές μετοχές, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος ,με την τραγική εικόνα στον κλάδο να επηρεάζει τόσο τον Γενικό Δείκτη όσο και τον FTSE25. H απώλεια των σημαντικών 756 μονάδων (για τον ΓΔ), η συνακόλουθη υποχώρηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημαντικά χαμηλότερα των 2.000 μονάδων συντάραξαν τους αγοραστές. Με συναλλαγές 50,6 εκατ. μετοχών, με τζίρο 46,1 εκατ. ευρώ και τις εντολές πώλησης στον τραπεζικό κλάδο να δείχνουν πως έχουν «ουρά» τουλάχιστον για την αρχή της σημερινής συνεδρίασης. 

Βαρύ το κλίμα τη Δευτέρα, με αφορμή τη... βολή της BofA, βαρύτερο χθες, μετά και την άμεση προειδοποίηση Ντράγκι (στο περιθώριο του Eurogroup) της Δευτέρας, με συνέπεια (κυρίως) ξένα χαρτοφυλάκια να... πυροβολήσουν τις τραπεζικές μετοχές. Τα μηνύματα προς την Αθήνα είναι συνεχή, η προειδοποίηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, με την ευθύνη πλέον να είναι στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Νομοθετικό bypass εξετάζει η κυβέρνηση, για να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, διενεργώντας πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδοκεία. Σε αυτή την συγκυρία «σκάει» και η υπόθεση των Paradise Papers, με την κυβέρνηση να περιμένει την ελληνική συμμετοχή στις σχετικές λίστες. Ηδη από χθες όσα ακούγονται... δεξιά και αριστερά, όσα περισσότερα φημολογούνται στα διάφορα γραφεία, στην αγορά, στα πολιτικά στέκια, βαραίνουν έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Για ανησυχία Βρυξελλών για διπλές εκλογές σε Ελλάδα - Ιταλία το 2018 έκανε λόγο νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε ακόμη ένα θέμα της εκλεκτής συναδέλφου, που θα συζητηθεί πολύ στη συνέχεια της ημέρας...

Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, οι πωλητές απέκτησαν σαφέστατο προβάδισμα και πάλι, οι αγοραστές με την απώλεια των 756 μονάδων υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν, να μειώσουν θέσεις, με τη short τάση ξεκάθαρη και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Και αν για τον ΔΤΡ δεν μας είχε αφήσει αμφιβολίες το «κλείσιμο» της Δευτέρας, για τον ΓΔ και τον 25άρη ήρθε το χθεσινό απογοητευτικό κλείσιμο, για να μας αναγκάσει να ανασκευάσουμε την προσυνεδριακή προσέγγισή μας για το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σημειώναμε από τη Δευτέρα κιόλας, με το που έπεσε η... βολή του αμερικανικού οίκου, ότι με συναλλαγές μερικών εκατομμυρίων ευρώ εξαερώνεται υπερπολλαπλάσια αξία (από την αποτίμηση) των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων. Το επαναλάβαμε και χθες, καθώς με ανάλογα λίγες σε αξία συναλλαγές χάθηκαν πάλι δεκάδες εκατομμυρίων από την αποτίμηση του κλάδου. 

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η μέχρι χθες στήριξη των 2.000 έχει γίνει αντίσταση, με τη στήριξη να έχει κατέβει αρκετά χαμηλότερα, στις 1.954 μονάδες. Εύλογο το ερώτημα και η απάντηση του... ενός εκατομμυρίου για το αν τουλάχιστον από αυτή τη στήριξη θα βγει αντίδραση και εάν επιχειρηθεί, τι τύχη θα έχει.



Τα μηνύματα από την πλευρά των αγοραστών είναι πως θα επιχειρηθεί μία ανάσχεση της διόρθωσης, ωστόσο εύλογο το ερώτημα πώς θα συμπεριφερθούν οι επίμονοι πωλητές στις τράπεζες. Εάν δεν αντέξουν οι 1.954, οι αγοραστές έχουν μία δεύτερη στήριξη, χαμηλότερα στις 1.940 μονάδες, και από εκεί και κάτω... γαία πυρί... για αυτό σήμερα αναμένονται «μάχες» πωλητών και αγοραστών, αυξημένη μεταβλητότητα και αλλαγές θέσεων. 

Κλάδος-κλειδί, ποιος άλλος, ο πολύπαθος τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 716 μονάδες να μην έχει ουσιαστικά άλλες σημαντικές στηρίξεις χαμηλότερα των 680 μονάδων, που είναι και το μεγάλο σημείο αναφοράς μας σε 3μηνιαία πια μέτρηση. Θα επιχειρηθούν κινήσεις αντιστάθμισης στις τράπεζες και αξιοποίηση της μεταβλητότητας από τους ενδοσυνεδριακούς παίκτες είναι σίγουρο, μένει να φανεί εάν οι επίμονοι πωλητές θα επικρατήσουν στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης  όπως συνέβη προχθές και ειδικότερα χθες, με χαρακτηριστική ευκολία. Θα επιχειρηθεί σε μη τραπεζικές μετοχές να βγουν στις αγορές, αν και μερίδα επενδυτών δεν... κακοβλέπει την διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών για blue chips που το τελευταίο διάστημα είχαν υπεραποδώσει. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα αποτελέσματα των εισηγμένων, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει αύριο το εννεάμηνο.

Λόγω της κρισιμότητας της σημερινής συνεδρίασης, τόσο τα σχόλια, όσο και οι αναρτήσεις στον Εκηβόλο θα είναι ανάλογα της ροής και της εξέλιξης που θα έχει η ημέρα. 

ΥΓ: Θερμές ευχές στην Αγγελική, σήμερα των Ταξιαρχών, και υγεία στους εορτάζοντες...      

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v