Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 740 μονάδων. Πτώση για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Coca Cola. Kέρδη σημειώνουν Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Σαράντης. Περιορισμένος ο τζίρος.

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται το... σφυροκόπημα στις τράπεζες, χάνουν έδαφος στην πλειονότητά τους οι μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Νέες πωλήσεις, νέες πιέσεις και νέες απώλειες για τις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να χάνει με χαρακτηριστική ευκολία και τη ζώνη των 700 μονάδων, εξέλιξη που ενδέχεται να επιτείνει τις ρευστοποιήσεις στη συνέχεια, εκτός εάν μετά τις 14:00-14:30 αλλάξει η στάση των ξένων επενδυτών.

Μέχρι τώρα πάντως η... ουρά πωλήσεων, που είχε μείνει από το χθεσινό «κλείσιμο» της συνεδρίασης, ενεργοποιήθηκε από τις πρώτες κιόλας εντολές, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υποχωρήσει περαιτέρω από τις 722 προς τις 695 μονάδες. Η χαρακτηριστική ευκολία που χάθηκαν και οι 700 μονάδες, η απουσία ουσιαστικών αγορών έστω στα χαμηλά της πρώτης ώρας, οδήγησαν ορισμένους σε παράλληλη μείωση των θέσεών τους σε μη τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Από τις 1.970 προς τις 1.947 μονάδες ο δείκτης FTSE25, καθώς μετά τα πρώτα 20' σταδιακά υπερίσχυσαν οι πωλητές στις περισσότερες μη τραπεζικές, φθάνοντας μάλιστα νωρίτερα στο σημείο, θετικό πρόσημο να καταγράφεται για μόλις τέσσερις μετοχές του δείκτη. Μόλις σε ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Jumbo και Sarantis, οι αγοραστές πετυχαίνουν να απορροφούν την περιορισμένη προσφορά και να κρατούν σε θετικό πρόσημο τους συγκεκριμένους τίτλους.

Κλάδος-κλειδί, κλάδος-βαρίδι ο τραπεζικός, έχει ως συνέπεια να βαραίνει γενικότερα το κλίμα, οδηγώντας αρκετούς επενδυτές που «μετρούν» κέρδη από blue chips να προτιμούν να «κλειδώσουν» έστω ένα μικρό μέρος από τις υπεραξίες τους παρά να περιμένουν μία αντίδραση -έστω μία τεχνική ανοδική διόρθωση- που εντέλει δεν έρχεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Δεδομένου ότι οι short θέσεις στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν υψηλές και δεδομένου του γενικότερου προβληματισμού που επικρατεί από τη Δευτέρα, αναζητείται εκείνος ο καταλύτης που θα μπορούσε έστω να ανασχέσει τη διόρθωση. Και αν στη συνεδρίαση της Δευτέρας πολλές μη τραπεζικές μετοχές είχαν και αγοραστές, χθες και σήμερα -προσώρας- επιλέγονται περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, εκτιμώντας πως η αγορά μπορεί να χάσει και άλλο έδαφος.

Από τις 750 προς τις 742 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, στις 744 μονάδες έχει διαμορφωθεί ένα σημείο αναφοράς, όπου πωλητές-αγοραστές θα αντιπαρατεθούν. Πέριξ αυτής της περιοχής επιχειρήθηκαν κάποιες πρώτες κινήσεις (από τους αγοραστές) μετά τις 11:15, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, με συνέπεια ο ΓΔ να «ταλαιπωρείται» λίγο χαμηλότερα.

Συναλλαγές 18 εκατ. μετοχών, με τζίρο 13,8 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Με το 75% του τζίρου, δηλαδή περί τα 10 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά αυξημένες τόσο οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος στον ευπαθή κλάδο, με τον ΔΤΡ να μετρά σωρευτικές απώλειες σχεδόν 14% σε διάστημα εβδομάδας, διευρύνοντας έτσι τις μηνιαίες σε 6,31% και συνολικά σε 16,53% από την αρχή του έτους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v