Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνουν προβάδισμα οι αγοραστές

Κίνηση πάνω από τις 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις συναλλαγές να εντείνονται μετά τις 14:30. Σε θετικό έδαφος περνά ο τραπεζικός δείκτης και αρκετά blue chips. Παραμένει στο «κόκκινο» η Πειραιώς. Ξεχωρίζει η Jumbo.

ΧΑ: Παίρνουν προβάδισμα οι αγοραστές

Βήματα σημειωτόν στο ΧΑ, άλμα στη Φρανκφούρτη, προς νέο υψηλό τα futures στη Wall Street.

Εκτός οι αγορές πάνε καλά, για την ακρίβεια σήμερα η Φρανκφούρτη «τρέχει» (μόλις 200 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 13.525 μονάδες), ενώ και από τη Νέα Υόρκη τα... σημάδια είναι υπέρ των long.

Σαφώς συγκρατημένοι στο ΧΑ οι traders, συνεχίζουν με επιλεκτικές κινήσεις περιμένοντας (και) την ετυμηγορία της Standard & Poor's αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Για συντήρηση δυνάμεων κοντά στην «τοπική κορυφή» των 860 μονάδων κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί αναλυτές, σε μία ιδιότυπη συσσώρευση προς λίγο χαμηλότερες τιμές (για τον ΓΔ) μέχρις ότου δοθεί το έναυσμα για την επόμενη κίνηση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στις 847 μονάδες ο ΓΔ, στις 954 ο ΔΤΡ και στις 2.175 ο FTSE25, με τον FT Mid Cap στις 1.325 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, που παραπέμπουν στην επιφυλακτική στάση των traders αλλά με ενθαρρυντική ένδειξη τη φειδωλή προσφορά, που βγαίνει από την πλευρά των πωλητών όλες αυτές τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πωλήσεις σε μεγάλη έκταση δεν γίνονται και η όποια προσφορά απορροφάται σε πλαγιοκαθοδική διακύμανση των δεικτών, μετοχών, σαν να συσσωρεύονται δυνάμεις για τη συνέχεια. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία να συνηγορούν υπέρ των αγοραστών και μίας επικείμενης προσπάθειας υπέρβασης των 860 μονάδων. Θα δείξει όμως, θα γνωρίζουμε την Παρασκευή.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, ζητούμενο κατ' αρχάςν είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεών μας, δηλαδή των χαμηλών της χθεσινής συνεδρίασης.

Σταδιακά μετά τις 14:30 εντάθηκαν οι εντολές συναλλαγών (όπως συμβαίνει συνήθως εδώ και καιρό από την πλευρά των ξένων), με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο και σε μία σειρά blue chips να υπερισχύσουν οι αγοραστές.

Οδηγός σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank, με συναλλαγές πέριξ του 1,995 ευρώ, δηλαδή οριακά κοντά στην τιμή της τρίτης αύξησης κεφαλαίου.

Σε Σαράντη ο μεγαλύτερος τζίρος, συμπεριλαμβανόμενου ενός σημαντικού πακέτου για 1.583.798 μετοχές στα 12,50 ευρώ, συνολικής αξίας 19,8 εκατ. ευρώ. Αφαιρούμενου του πακέτου στον Σαράντη, ο καθαρός τζίρος (χωρίς πακέτα) περιορίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, ενισχυτικό και αυτό στην προσέγγιση περί φειδωλής προσφοράς.

Με αγοραστές σε υψηλότερες τιμές η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,14 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου στα 8,70, της ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,925, των ΕΛΠΕ στα 8,06, των ΕΧΑΕ στα 5,58, του ΟΛΠ στα 16,86, του ΟΠΑΠ στα 10,93, του ΟΤΕ στα 11,53, του ΤΙΤΑΝα στα 23,20 και στα 4,86 ευρώ της Τέρνα Ενεργειακής. Για τη μετοχή της τελευταίας, έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για επαφές της διοίκησης για το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικών πακέτων σε ξένα funds.

Από τον FT Mid Cap κινητικότητα σε Ιντρακόμ, άνοδος 5,78% στο 0,878 με τζίρο σχεδόν 450 χιλιάδων ευρώ, Πλαίσιο στα 4,53 ευρώ, ΚΛΜ στο 0,782, Ανεμος στο 1,765, Asco στο 1,95, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,96 και Ικτίνος στα 2,49 ευρώ.

Βελτιούμενη η εικόνα της αγοράς, με περισσότερες συναλλαγές από την πλευρά των long στις 15:00, με τον ΓΔ να περνά τις 850 μονάδες.

Στις 62/41 εμφανώς υπέρ των αγοραστών η σχέση ανοδικών/πτωτικών, από σχετική... ισοψηφία νωρίτερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v