Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθωτική διάθεση με χαμηλό τζίρο

Οι μετοχές Εθνικής και Eurobank δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις σε μια συνεδρίαση χαμηλού όγκου συναλλαγών λόγω της κλειστής Wall Street. Ποιοι τίτλοι κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα από τις τάξεις των blue chips και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Διορθωτική διάθεση με χαμηλό τζίρο

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τον εμφανώς κατεβασμένο τζίρο και λόγω της αργίας στη Wall Street (ο χαμηλότερος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 12/12, 30,2 εκατ.) και την συνεχιζόμενη κινητικότητα χαμηλότερα του FTSE25, η οποία διατηρεί αμείωτο τον ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια που έχουν την "αδιόρθωτη συνήθεια" να παρακολουθούν τα, άκρως ενδιαφέροντα, δρώμενα, στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαμηλός τζίρος δεν εμπόδισε την συνέχιση της μεταβλητότητας, που είχε και σήμερα σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε έστω ένας τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, τουλάχιστον, αμετάβλητος (!)

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με την θετική "αύρα" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 982,52 μονάδες (+0,99%) και με τον τίτλο της Alpha Bank, μετά από πολλές συνεδριάσεις να "ξαναβλέπει" τιμές υψηλότερες της τελευταίας Α.Μ.Κ. (υψηλό ημέρας στα 2,018 ευρώ, +1,41%), όμως κάπου εκεί άρχισαν να επικρατούν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 956,73 μονάδες (-1,66%), στις 17.00 βρέθηκε στις 960,75 (-1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 959,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,41%.

Για τον ΔΤΡ και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει σαν πρώτο ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 978 μονάδων, κίνηση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τις 1019 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 940 και το "stop" στο ημερήσιο "long", στις 899 μονάδες.

"Σήμερα η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα ώστε το Eurogroup της 22/1 να επικυρώσει την 3η αξιολόγηση με την εκταμίευση δόσης 6,7 δισ., ενώ θα γνωστοποιηθούν και οι παραδοχές για τη διενέργεια των "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζών. Την Παρασκευή πιθανολογείται αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P. Ενόψει των παραπάνω, η υπέρβαση των 860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη συνιστά ένα ρεαλιστικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες" ανέφερε στο πρωινό report της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λίλυς Σπυροπούλου, "βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης και ενίσχυση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πέτυχαν οι Τράπεζες από την ανταλλαγή (swap) των Ελληνικών ομολόγων. Τα όποια έσοδα από την ανταλλαγή των τίτλων, που είτε 'περάσουν' απευθείας στην καθαρή θέση, ή πρώτα εμφανισθούν στους ισολογισμούς ως κέρδη, επηρεάζουν άμεσα και θετικά, την κεφαλαιακή ισχύ, ενισχύοντας τον αντίστοιχο δείκτη έως και κατά 50 μονάδες βάσης".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η προετοιμασία των Ελληνικών Τραπεζών ενόψει της διεξαγωγής των 'stress tests', αλλά και οι κινήσεις τους προς την κατεύθυνση της μείωσης των 'κόκκινων' δανείων, με αιχμή τους πλειστηριασμούς και την ριζική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν σήμερα στην Φρανκφούρτη τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν στο 'Euro2day.gr' ότι οι Έλληνες Συνομιλητές της Ντανιελ Νουί δεν πρόκειται να γίνουν 'σοφότεροι' για τις παραμέτρους διεξαγωγής των 'stress tests' κατά τη διάρκεια του σημερινού ραντεβού, καθώς οι όροι θα γίνουν γνωστοί από την Ευρωπαϊκή Αρχή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, η στήλη "αναζήτησε τεχνικές οδηγίες" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, η Alpha Bank (-0,5%), έχει σαν επόμενες αντιστάσεις τα 2,03, 2,09 και 2,23 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 1,91 και "stop long" στα 1,86 ευρώ, πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.

Η Εθνική (-2,74% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) έχει "stop long" στα 0,3010 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 0,335 και σαν επόμενες αντιστάσεις τα 0,366 και 0,377 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,344 ευρώ.

Η Eurobank (-2,09%) έχει σημαντική στήριξη στα 0,872 ευρώ και επόμενες αντιστάσεις στα 0,924, 0,94 και 1,04 ευρώ. Το "stop long" παραμένει ακόμα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στα 0,805 ευρώ.

Η Πειραιώς (-0,27%) έχει επόμενες αντιστάσεις στα 3,93 και 4,36 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 3,43 ευρώ.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, θα ήταν σημαντικότατη παράλειψη να μεταφερθούμε εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, χωρίς να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην κίνηση που συνεχίζεται από την Τρ. Ελλάδος (+4,87% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Σήμερα η μετοχή δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, δικαίωσε την αναφορά της στήλης που επεσήμανε την ανοδική διάθεση του τίτλου αρκετά ευρώ χαμηλότερα και όλα δείχνουν ότι ο τεχνικός στόχος στα 19,30 ευρώ (και βλέπουμε), θα επιτευχθεί με σχετική ευκολία, όσο οι συναλλαγές παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Παρασκευής, ρύθμιση χρέους αλλά με επιπλέον όρους βλέπει για το τέλος του μνημονίου ο απερχόμενος επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ. Παρότι δεν έχει συζητηθεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Δανειστών από τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα, ο ίδιος σημειώνει ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Χώρας και κατά πόσο θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς εισέρχονται Θεσμικοί Επενδυτές, όπως η PIMCO και η Berkshire Hathaway του W. Buffet, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η συμμετοχή των J. Calamos και J. Koudounis".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η εικόνα που παρουσίασε σήμερα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Μπορεί οι όποιες ρευστοποιήσεις - κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να έδειξαν απόλυτα ελεγχόμενες, όμως, από την άλλη, σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν αναδείχθηκαν οι τίτλοι που θα αναλάβουν το "καθήκον" να οδηγήσουν τους βασικούς τίτλους του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, αν επικρατήσουν "συνθήκες κόπωσης" στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι με απλά θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΥΔΑΠ (+0,62%), Μυτιληναίος (+0,21%), ΟΛΠ (+0,36%), ΟΠΑΠ (+0,18%), Τιτάν (+0,43%), Lamda Development (+0,85%) και Folli Follie Group (+0,11%).

Μικτά τα, σημερινά, μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νεότερη αποκλιμάκωση στις κοντινές λήξεις (στο 1,51% η απόδοση του 2ετους) και πλάγια κίνηση στις μακρινές λήξεις (στο 3,89% η απόδοση του 10ετους).

Εκείνο που χρήζει αναφοράς, από τμήματα ομολόγων Ιδιωτικών ΑΧΕ είναι το γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές που κατείχαν ομόλογα από το πρόσφατο swap και σήμερα προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, δεν βρήκαν και πολύ πρόθυμους αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά και αν αυτό συνεχιστεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται να σημειωθεί, έστω και βραχυπρόθεσμα, ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων, για τους τίτλους πιο μακρινών λήξεων (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι "αστόχησαν" οι πρωινές, συγκλίνουσες, εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που προέβλεπαν επικράτηση του θετικού κλίματος και συνέχιση της ανοδικής κίνησης, τονίζοντας ότι η όποια προσφορά θα συνεχίσει να απορροφάται με ιδιαίτερη ευκολία από νέους αγοραστές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ενδιαφέρον θα στραφεί στο επόμενο Euro Working Group, την Τετάρτη, (δεν αναμένουν κάποια αρνητική έκπληξη, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή) το οποίο θα προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ οι επενδυτές περιμένουν θετικά νέα για την Ελλάδα και από την S&P την προσεχή Παρασκευή, ημέρα λήξης και των Παραγώγων Ιανουαρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου με την πάροδο των συνεδριάσεων, προστίθενται και νέοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Για τους "λάτρεις" των "ελαφρών ταξιαρχιών", ισοφάρισε τα πρόσφατα υψηλά 7,5 ετών το Ιασώ (+2,77%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+3,57%) και Mermeren (+2,48%).

Στην περίπτωση του δεύτερου τίτλου, αυτός μπορεί να υποχώρησε από τα πρωινά υψηλά των 17,5 ευρώ (+8,36%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σπάνια στο εν λόγω "χαρτί" γίνονται "τυχαίες" κινήσεις στο ταμπλώ, χωρίς να ακολουθεί σημαντική είδηση (!)

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Παπουτσάνης (+3,96%), Επίλεκτος (+9,90%), Γενική Εμπορίου (+5,36%), Άβαξ (+0,60%), Ιντρακόμ (+2,47%), Μουζάκης (+4,46%) και Frigoglass (+3,31%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο (+1,13%) και για την ΕΥΑΘ (+0,83%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Ναύπακτο (+5,39%), ενώ "επίθεση αγοραστών" σημειώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης στον Κέκροπα (+10,29%).

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η κίνηση στην Έλτον (+0,67%), που έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από τις 20/12, πέντε οι συνεχιζόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (+1,16%), ενώ η Καράτζης (+4,42%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 4μηνου, με αυξητική διάθεση στις συναλλαγές και θέλει αυξημένη προσοχή. Για τον εν λόγω τίτλο, κλείσιμο υψηλότερα των 6,08 ευρώ, θα σηματοδοτήσει υψηλά 17ετιας (!)

Οι μικρές μεταβολές, δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα δεδομένα, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,63%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενη ζώνη αντίστασης οριοθετείται από την ζώνη των 2232 - 2260 μονάδων. Μακρινός στόχος οι 2400 μονάδες.

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει ψηλότερα των 2170 μονάδων, το momentum δείχνει επιθετικά ανοδικό, ενώ σαν επόμενη στήριξη προβάλει αυτή των 2132 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, σαν πρώτος "σηματωρός" δείχνει η στήριξη των 834 - 830 μονάδων. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 860 μονάδων, θα δώσει minimum κίνηση προς τις 873 μονάδες, βάζοντας σαν "μεγάλο στόχο" τις 960. Αντίθετα, καθοδική εκτόνωση χαμηλότερα των 834 - 830 μονάδων, μπορεί να μας φέρει στις 810 μονάδες. Το "stop long" στις 792 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όταν οι δύο πρώτες εβδομάδες πιάνουν το ¼ της απόδοσης του προηγούμενου έτους, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει η ψυχολογία και οι αποτιμήσεις στο Χ.Α." αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η άνοδος των ομολόγων και αντίστοιχα η πτώση του spread σε χαμηλά επίπεδα 10ετίας και μάλιστα σε τόσο γρήγορο διάστημα, μας δείχνει και σε τι βαθμό έχει ωφεληθεί ο Τραπεζικός κλάδος. Για αυτό και λέμε πως ο κλάδος είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια και μάλιστα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το Ελληνικό.

Από την άλλη πιστεύουμε πως μεγάλο ρόλο θα παίξουν και το τι θα κάνουν τα funds που έχουν πιάσει σημαντικές "short" θέσεις, με το ερώτημα να πλανάται στο "αν οι Τράπεζες θα προχωρήσουν σε Α.Μ.Κ. έτσι ώστε να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν τα "τεστ αντοχής" του Μαΐου". Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια τα funds πιθανόν να καλύψουν, αναγκαστικά, μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, για να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση το πιο πιθανό είναι να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις στην Αγορά που φυσικά και δεν θα μπορούν να εξηγηθούν εύκολα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η Αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους, δεν προβληματιζόμαστε σε μεγάλη εικόνα τουλάχιστον.

Στην εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπου και θα ανοίξει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στις 19 του μήνα έχουμε ανακοίνωση από την S&P, με την νέα βαθμολόγηση για την Ελληνική οικονομία. Ειδικά αν έχουμε αναβάθμιση δύο βαθμίδων, θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις και στον Τραπεζικό κλάδο.

Στις 22 του μήνα είναι το Eurogroup, που ουσιαστικά θα κλείσει την γ΄ αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι τίτλοι που έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του Καλοκαιριού, μιας και έχουν απεγκλωβίσει τους αγοραστές της τότε περιόδου.

Ο όμιλος της Viohalco έχει κάνει την διαφορά, ενώ θέλει ο κλάδος του Αλουμινίου να διπλασιάσει παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια. Νέος εξοπλισμός επένδυσης 70 εκατ. σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει την παραγωγή.

Πλέον οι αποδόσεις στα Ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την ζήτηση να συνεχίζεται και σε αυτές τις τιμές, κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αποδόσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με την διαφορά ότι το Δολάριο έχει τεράστιες απώλειες τον τελευταίο χρόνο. Οι αποδόσεις αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο, αν και το Δολάριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία, θυμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης είναι εκτός Χώρας.

Αν κάποιος είχε αγοράσει Αμερικάνικα ομόλογα ακόμα και με απόδοση 0,50%, έχοντας αντισταθμιστεί όπως είναι λογικό στο Νόμισμα, τα κέρδη του θα ήταν τεράστια μόνο και μόνο από την διαφορά του Νομίσματος, ανεξάρτητα αν η απόδοση έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από το 2%. Η πτώση του Δολαρίου βοηθάει, αντίστοιχα και τις Αμερικάνικες μετοχές.

Με την μέρα η ψυχολογία να ανεβαίνει μαζί με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων, όλο και περισσότεροι επενδυτές επιστρέφουν στην Λεωφόρο Αθηνών.

"Αν συγκρίνουμε τιμές μετοχών των υψηλών του 2014 με σήμερα, θα βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,73%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,54%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ αργία είναι σήμερα για το NYSE (ημέρα του Martin Luther King).
Ξεκινώντας από την Ασία, "δεκάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χρηματιστήριο της Ινδονησίας, στο κέντρο της

Πρωτεύουσας Τζακάρτα", σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Metro TV. Ο δεύτερος όροφος του Χρηματιστηρίου κατέρρευσε, με συνέπεια τον τραυματισμό ανθρώπων, σύμφωνα με δήλωση ενός μάρτυρα στο Reuters, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει την Περιοχή.

"Το χρηματιστήριο της Ινδονησίας ξεκίνησε τη δεύτερη συνεδρίαση της ημέρας, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα" σύμφωνα με το Bloomberg, στις 13.30 τοπική ώρα, στην Τζακάρτα.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις τρεις από τις εννέα Περιφερειακές Οικονομίες της Χώρας προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τις άλλες Περιοχές, στην τριμηνιαία της έκθεση.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η νέα χρονιά δεν έφερε αλλαγές στην Αγορά ακινήτων του Λονδίνου, με τις τιμές να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται έκθεση της "Rightmove", οι τιμές κατέγραψαν μείωση κατά 1,4% τον Ιανουάριο, στον μέσο όρο των 600.926 Λιρών ($821.500).

Ενδεικτικό της Αγοράς είναι και ο μέσος όρος ημερών που απαιτούνται για την πώληση ενός σπιτιού, ο οποίος έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2012, αγγίζοντας τις 78 μέρες από τις 71 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Η Βρετανική εταιρεία Κατασκευών και Υπηρεσιών "Carillion" κατέρρευσε, καθώς οι Δανειστές της αρνήθηκαν να παράσχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία, η οποία απασχολεί 43.000 άτομα - 20.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο - για την παροχή Υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας, Εκπαίδευσης, Υγείας και των Μεταφορών, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη διατήρηση των δημόσιων Υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από το προσωπικό της.

Ανεστάλη από σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο LSE.

"Η κυκλική οικονομική ανάκαμψη στηρίζει το σταθερό outlook για την Ευρωζώνη το 2018, ωστόσο η πρόοδος που σημειώνεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που περιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης και των αυξημένων επιπέδου χρέους, παραμένει ανομοιόμορφη, παρά το 'περιθώριο ανάσας' που δημιουργεί αυτή η κυκλική ανάκαμψη", σύμφωνα με τη Moody’s.

Η Moody’s προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα είναι 2% το 2018, ενώ το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 1,7%, με την εγχώρια ζήτηση να στηρίζει την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

"Τα funds που επενδύουν σε μετοχές 'κατακλύστηκαν' από χρήματα Επενδυτών την πρώτη εβδομάδα του έτους, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η Αγορά έχει 'υπερθερμανθεί".

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, οι εισροές στα funds μετοχών ανήλθαν στα $24,4 δισ., νούμερο που είναι το έκτο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ως τώρα και το υψηλότερο τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι Αμερικάνικες μετοχές προσέλκυσαν $6,4 δισ., οι Ιαπωνικές $3,2 δισ., οι Ευρωπαϊκές $2,2 δισ. και οι μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών $4,3 δισ., το μεγαλύτερο ποσό για την συγκεκριμένη κατηγορία τις τελευταίες 73 εβδομάδες.

Εισροές καταγράφηκαν και στα ομόλογα. Τα funds που επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα και σε ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών συγκέντρωσαν $13,1 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η VRS σε έκθεσή της για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε θέση άμυνας, όσον αφορά στην κεφαλαιακή της βάση, εκτιμά ότι αργεί ακόμη το "κεφάλαιο" της ανάπτυξης και της επίτευξης ισχυρής κερδοφορίας, ενώ εκτιμά ότι η Τράπεζα θα παρουσιάσει οριακά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση της VRS, η Εθνική Τράπεζα αποτέλεσε την πρώτη Τράπεζα, στην Ελληνική Αγορά, η οποία κατόρθωσε να εξαλείψει σχεδόν τελείως την εξάρτησή της από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), προς το τέλος του 2017. Ωστόσο η VRS θεωρεί ότι οι ανάγκες κεφαλαίου της Τράπεζας θα παραμείνουν υψηλές στο μέλλον, προκειμένου να καταστεί και αποτελεσματικότερη η διαχείριση των ΜΕΔ.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μετοχή της ΕΤΕ, στο βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα επηρεασθεί κυρίως από τις προσδοκίες γύρω από τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (“stress test”) στα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας, ενώ στο μακροπρόθεσμο διάστημα ο κύριος και καταλυτικότερος παράγοντας θα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 852,99 μονάδες (+0,22%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 843,96 (-0,84%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 847,99 (-0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 30,9 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ, ΑΤΡΑΣΤ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 24,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική και ΕΕΕ και στο υψηλό οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.895 συμβόλαια).

Στα 9.786 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.976 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.479, 1.031 για τον Ιανουάριο, 444 για τον Φεβρουάριο και 4 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.177,25) κινήθηκε μεταξύ 2.167,5 και 2.194 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.321), Εθνική (12.613), MIG (4.916), Alpha Bank (2.347), Πειραιώς (1.646), ΔΕΗ (667), Μυτιληναίο (552), Intralot (474), Ελλάκτωρα (310), Viohalco (300), Cenergy (214), ΕΥΔΑΠ (165).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 78.539, Eurobank 46.371, Εθνική 117.952, Alpha Bank 35.815, Viohalco 10.574, Τρ. Αττικής 13.150, Intralot 12.601 και Πειραιώς 18.436.

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,35 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                           Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.900.779 τεμ., (από 8.871.965 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.657.849 τεμ. (112.014.936), Πειραιώς 9.279.021 τεμ. (9.279.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 20.109.879 τεμ. (24.983.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v