ΧΑ: Μπαράζ ρευστοποιήσεων σε τράπεζες-ΔΕΗ

Το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές και το ράλι που προηγήθηκε, οδηγεί σε μπαράζ ρευστοποιήσεων στο ΧΑ. Βουτιά 3% για τον Γενικό Δείκτη και πτώση 10% για τη ΔΕΗ. Στο 6,2% η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Μπαράζ ρευστοποιήσεων σε τράπεζες-ΔΕΗ

Βαθαίνει η διόρθωση στο ΧΑ, απόρροια της σημαντικής υποχώρησης στις ευρωπαϊκές αγορές, συνέπεια της διεύρυνσης της κλίσης στα futures στη Wall Street.

Το σήμα που δόθηκε χθες το βράδυ από την «αγορά των αγορών» πέρασε στις ασιατικές αγορές, από νωρίς σήμερα επηρέασε τις ευρωπαϊκές, για να διευρυνθεί το τελευταίο 45λεπτο, όταν η εικόνα από τη Νέα Υόρκη έδειξε να... σκοτεινιάζει περισσότερο.

Σχεδόν άμεση η ανταπόκριση των πωλητών από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με ενδεικτικές τις απώλειες 0,95% για τον DAX στη Φρανκφούρτη (στις 13.210 μονάδες), κατά 0,72% για τον CAC στο Παρίσι (στις 5.482 μονάδες).

Σαν σε... ντόμινο, οι πωλήσεις σε διεθνές επίπεδο «γύρισαν» από την αρχή της συνεδρίασης χαμηλότερα και το ΧΑ. Αρχικά και μέχρι τις 14:30 σε έναν ελεγχόμενο ρυθμό, με φειδωλή προσφορά και ικανοποιητική απορρόφηση από τα -μέχρι τότε- χαμηλά ημέρας τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που δεν απειλούνταν η τεχνικότητα των 875 μονάδων. Ωστόσο σχεδόν... αντανακλαστική η διεύρυνση της υποχώρησης, που εξελίχθηκε σε μεγάλη διόρθωση, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 860 μονάδες. Δέκα μονάδες χαμηλότερα και η σημαντική στήριξη των 850 μονάδων.

Αφορμή το «γύρισμα» των ξένων αγορών, η διεύρυνση των απωλειών στη Φρανκφούρτη, συνεκτιμώντας τις μέχρι και σήμερα υψηλές αποδόσεις που απέφερε στους traders το λεγόμενο January Effect. Συν το ότι αύριο «κλείνει» και ταμειακά ο μήνας και ανακοινώνονται οι όροι της ΕΒΑ για το βασικό και αρνητικό σενάριο για τα stress tests.

Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως ο κλάδος που πρώτος δέχθηκε το κύριο μέρος των εσπευσμένων πωλήσεων ήταν ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ, ενώ υποχωρούσε φυσιολογικά έως τις 950-945, να δέχεται σχεδόν κάθετη διόρθωση προς τις 915 μονάδες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Να συνεκτιμηθεί πως από την αρχή της διόρθωσης -και το βάθεμά της- μετά τις 15:15 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σχεδόν 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Στοιχείο που δείχνει την ενεργό συμμετοχή του «γρήγορου χρήματος» και της αυξημένης μεταβλητότητας στον κλάδο.

Ωστόσο πέραν του τραπεζικού κλάδου παρασύρθηκαν στην πλειονότητά τους οι κλαδικοί, καθώς οι εντολές πώλησης ήταν ευρύτερες, ξεπερνώντας δηλαδή τις τραπεζικές θέσεις και περιλαμβάνοντας τα περισσότερα blue chips.

Εντολές sell στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με συνέπεια λίγο πριν τις 16:45 να υποχωρούν λιγότερο ή περισσότερο οι 19 από τις 21 μετοχές. Εξαίρεση Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Μεγαλύτερες απώλειες, πάνω από 2%, για μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Sarantis, ΟΛΠ.

Στα 64,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με υπερβάλλουσα προσφορά στο... βαθύ κόκκινο της αγοράς, μετά τις 15:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v