Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ορμή πάνω από τις 890 μονάδες

Ισχυρά κέρδη με το «καλημέρα» καταγράφει ο Γενικός Δείκτης. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να καταγράφει άνοδο άνω του 3%. Κέρδη άνω του 5% για Alpha, Πειραιώς. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, MIG, J&P Avax.

ΧΑ: Με ορμή πάνω από τις 890 μονάδες

Με μοχλό τις τράπεζες η επαναφορά του ΧΑ πάνω από τις 890 μονάδες.

«Ούριος άνεμος» για τον κλάδο-κλειδί, μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΒΑ των παραδοχών για τα stress tests 37 ευρωπαϊκών τραπεζών, ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι 4 συστημικοί όμιλοι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η πρώτη αποτίμηση των νεότερων από την Ευρωπαϊκή Αρχή φέρνει τους αγοραστές σε πλεονεκτική θέση και με τις κινήσεις τους τον κλάδο υψηλότερα, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 3,7%, προς τις 992 μονάδες.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με ικανοποιητικό ρυθμό εκτέλεσης εντολών και με το 57% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, διαμορφώνεται η εικόνα της αγοράς.

Τραπεζικής αφορμής δοθείσης, ακολουθούν και τα blue chips στην πλειονότητά τους, κυρίως δε εκείνες οι μετοχές που είχαν πιεσθεί περισσότερο στη διόρθωση της Τρίτης.

Στα συν για τους αγοραστές, το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το νέο σήμα που έδωσε η Wall Street και ακολούθησε το Τόκιο, με την τάση να εκτείνεται από νωρίς και σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. Ενδεικτικά ο DAX ενισχύεται κατά 0,65% έως τις 13.300 μονάδες. Αναμφίβολα βοηθητικό σε μία αγορά «ρηχή», όπου τα ισχυρά ξένα χέρια ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι, το ότι από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη έχουν επανέλθει οι long παίκτες.

Σε αυτό το κλίμα, το έργο των αγοραστών καθίσταται ευκολότερο, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται από τις πρώτες κιόλας εντολές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, η κίνηση του ΔΤΡ έως τις 993 μονάδες επιβεβαιώνει την τεχνικότητά του και σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση καθώς οι αντιστάσεις των 972 και 981 μονάδων ξεπεράστηκαν με σχετική ευκολία.

Προς το 0,35 ευρώ και πάλι η οδηγός μετοχή της Εθνικής με τις περισσότερες συναλλαγές, αλλά ισχυρότερη είναι η αντίδραση για την Alpha Bank καθώς υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση τα 2 έως τα 2,054 ευρώ.

Αποτελεί κοινό τόπο στην αγορά πως ο έλεγχος αντοχής θα βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα για καθεμία τράπεζα ξεχωριστά, που πρακτικά σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα έχουμε μία... ομοιογενή εικόνα αλλά αρκετές διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις μεταξύ τους.

Με τζίρο σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες επιβεβαιώνεται το trading που γίνεται στις μετοχές του κλάδου, απόρροια της ενεργού συμμετοχής hedge funds και «γρήγορου χρήματος».

Ενα ποσοστό 43% αλλάζει χέρια στα blue chips και δευτερευόντως σε μετοχές του Mid Cap και λιγότερο σε τίτλους χαμηλότερων κατηγοριών.

Στις 76/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, δηλαδή μία από τις καλύτερες σχέσεις των τελευταίων ημερών, αποτέλεσμα της άμεσης ενεργοποίησης τόσο των ισχυρών χεριών σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο των εγχώριων σχημάτων που έχουν παρουσία στις μικρότερες κατηγορίες.

Από τον FTSE25, πέραν των τραπεζικών μεγαλύτερη άνοδος σημειώνεται για μετοχές των ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, FF Group, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Viohalco κ.α.

Από τον FT Mid Cap, κινητικότητα για τίτλους των Cenergy, J&P Αβαξ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Fourlis κ.α.

Από τις 76 μετοχές με άνοδο, μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται για Κέκροψ, Quality, Profile, ΕΛΒΑΛ/ΧΑΛΚΟΡ, Δρομέα κ.α

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v