Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στο ΧΑ

Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που επιστρέφει σε επίπεδα χαμηλότερα των 880 μονάδων. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό, βαραίνει τον FT 25 η πτώση ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Κίνηση υψηλότερα για Viohalco, Τιτάνα.

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στο ΧΑ

Βαραίνει το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, δοκιμάζεται χαμηλότερα και το ΧΑ.

Οριακές οι απώλειες χθες βράδυ στη Wall Street για τον S&P 500 στις 2.821 μονάδες, μεγαλύτερες οι απώλειες από νωρίς στη Φρανκφούρτη για τον DAX. Στις 12.916 ο δείκτης, κλίνοντας ακόμη χαμηλότερα, με σημείο δοκιμασίας/αναφοράς προς τις 12.800 μονάδες.

Οπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, «...το ευρώ πλησιάζει σε πολυετή υψηλά, καθώς οι συζητήσεις περί σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα οδηγούν υψηλότερα τα κόστη δανεισμού παγκοσμίως, κάτι που προκάλεσε πιέσεις στις ασιατικές μετοχές.

Το δυσμενές περιβάλλον στις αγορές, η μείωση των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική και η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, έπληξαν τα μεγέθη της Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε το τρίτο συνεχόμενο ζημιογόνο έτος της για το 2017. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ζημίες ύψους 497 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες από τις ζημίες 290 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Προ φόρων, πάντως, εμφάνισε κέρδη 1,3 δισ. ευρώ».

Σε αυτό το περιβάλλον, κυρίως αυτό που βαρύνει την Ευρώπη, οι traders στο ΧΑ, τα ισχυρά ξένα funds έχουν να συγκεράσουν την ευρωπαϊκή συγκυρία με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται με ορίζοντα την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και με ενδιάμεσα ορόσημα την έκδοση του νέου ομολόγου (από... 24ωρο σε... 24ωρο), τη βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch (στις 16 Φεβρουαρίου), την εξέλιξη των stress tests (μέσα Μαρτίου, η αγορά θα έχει εικόνα).

Πτωτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με ρευστοποιήσεις/απώλειες κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε κλάδους αυξημένης βαρύτητας, με κυριότερο τον τηλεπικοινωνιακό.

Εως τα 12,35 ευρώ χαμηλότερα η βαρύτερη μετοχή του ΧΑ (στη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ), του ΟΤΕ, καθώς κλίνει μετά την καταγραφή του «υψηλού» των 12,81 ευρώ (στη συνεδρίαση της 26/1/2018).

Με τη μετοχή του Οργανισμού σε υποχώρηση αλλά και με τις Coca Cola, Motor Oil κ.α. χαμηλότερα, ο FTSE25 διολισθαίνει έως τις 2.239 μονάδες, με τη ζυγαριά για τις 21 μη τραπεζικές εμφανώς υπέρ των πτωτικών.

Ωστόσο από τα χαμηλά της ημέρας ενεργοποιούνται επιλεκτικά αγορές, όπως γίνεται από την αρχή της εβδομάδας, όμως το κύριο μέρος των εντολών περνά στο σύστημα σταδιακά μετά τις 14:00-14:30.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, σημειώνοντας πως μέχρι και χθες ο μέσος όρος διαμορφωνόταν στα 94 εκατ. (από 106 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

Στον FTSE25 με αγοραστές οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, Sarantis, ΤΙΤΑΝ και ΟΛΠ. Σταθερές οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Alpha Bank από τον τραπεζικό κλάδο.

Από τα Mid Caps ξεχωρίζουν οι Intralot, Ιντρακόμ, J&P Αβαξ, Cenergy, Νηρέας και MIG.

Στις 37/32 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για Quality (5,28%), ΕλβάλΧαλκόρ (4,21%), ΙντραΚάτ (4,20%), Ελαστρον κ.α.

Στις 11:10 ο τζίρος ήταν στα 5,6 εκατ. ευρώ, με φειδωλή την προσφορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και την... υπομονή των αγοραστών να βρουν όσο το δυνατόν καλύτερες/φθηνότερες τιμές.

Στο μείον 0,34% ο ΓΔ, στο μείον 0,87% ο DAX.

Τεχνικά, όπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, «... η αδυναμία για τον ΓΔ να κλείσει -για τρίτη κατά σειρά- πάνω από τις 887 μονάδες, γεγονός που θα άνοιγε διάπλατα τις θύρες προς τις 909 μονάδες. Ετσι πιθανότατα να ξαναδοκιμαστεί η χαμηλότερη βάση των 875 μονάδων. Οπως και να 'χει, για όσο διάστημα ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα των 857 μον., θα υπερτερούν σαφέστατα τα αισιόδοξα σενάρια και οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v