Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μηνύματα από την κίνηση-ασανσέρ του ΓΔ

Γιατί η αγορά έχασε «στιγμιαία» το σύνολο των κερδών και τι σηματοδοτεί η αύξηση του όγκου συναλλαγών. Η συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές, το volatility και οι συνεχιζόμενες συγκινήσεις στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Τα μηνύματα από την κίνηση-ασανσέρ του ΓΔ

Συνεδρίαση που στο ξεκίνημα έμοιαζε με "υγιεινό περίπατο" των αγοραστών, με την ανοδική τάση να παίρνει "καύσιμα" και από το συνεχιζόμενο "stop short", εξελίχθηκε σε έντονα νευρικές κινήσεις, με κύρια αίτια τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ και την διαφαινόμενη επιδείνωση του κλίματος στις Διεθνείς Αγορές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι τα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης τα "είδε" μόλις οι απώλειες στον DAX ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα και από εκεί και πέρα η μάχη επικεντρώθηκε στο τελικό πρόσημο του Δείκτη, που "παίχτηκε" μέχρι τα τελευταία λεπτά, όταν και οι αγοραστές ανέλαβαν και πάλι τα "ηνία" της Αγοράς.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, λίαν προσφάτως η Goldman Sachs προειδοποίησε τους Πελάτες "να προετοιμάζονται για απώλειες στις μετοχές τους επόμενους μήνες".

Σύμφωνα με τον Οίκο, "ο S&P 500 έχει εισέλθει στην μακρύτερη περίοδο από το 1929, χωρίς μια διόρθωση πάνω από 5%. Η μέση διόρθωση στις 'bull market' είναι 13% σε περίοδο τεσσάρων μηνών και χρειάζονται άλλοι τέσσερις μήνες για ανάκαμψη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη νευρικότητα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), ενώ, παρά το volatility" αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, συνέχισαν να προσφέρουν "συγκινήσεις" και αξιοπρόσεκτα κέρδη στους "θαυμαστές" τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις, όσον αφορά τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως" δεν "στρεσάρισαν" την Αγορά, όμως η έντονα ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί στο Τραπεζικό ταμπλώ, είχε προεξοφλήσει, πλήρως, την πιθανότητα οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες να αποφύγουν τις νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις, τουλάχιστον μέσα στο 2018 και μέχρι νεοτέρας.

Από την άλλη, όλο και νέοι παίκτες εμφανίζονται στο προσκήνιο και αυτοί, αποφεύγοντας τον Τραπεζικό κλάδο, αναζητούν τις επόμενες "επενδυτικές ευκαιρίες" στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με τον κίνδυνο ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης στα θεωρούμενα "βαριά χαρτιά" και αυτό είναι ιδιαίτερα θετική ένδειξη, αν η κίνηση στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ αποδειχθεί ότι έχει συνέχεια και συνέπεια.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με όπλο τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα κινούνται μεταξύ 15% και 18%, σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα 'τεστ αντοχής' του 2015, τα οποία περιείχαν και στρεσάρισμα της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (AQR), μπαίνουν στη μάχη των 'stress tests' οι Ελληνικές Τράπεζες. Γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους κόλπους των διοικήσεων ότι το 'τεστ' είναι διαχειρίσιμο, με ισχυρές πιθανότητες να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, μολονότι οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου για την πορεία των τιμών στα ακίνητα χαρακτηρίζονται από τα υψηλόβαθμα στελέχη των Τραπεζών 'αντικειμενικά σκληρές'.

Μάλιστα, Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης και επεσήμαναν ότι όσον αφορά τις παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο για την Πορτογαλία είναι χειρότερο".

Από εκεί και πέρα, μπορεί η σημερινή, ενδοσυνεδριακή, "βουτιά" να έφερε σε φάση αμηχανίας όσους είχαν τοποθετηθεί σε Τραπεζικούς τίτλους και στα υψηλά ημέρας, όμως το γεγονός ότι η προσφορά απορροφήθηκε και οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο, έστω και σχετικά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, είναι μία ακόμα θετική ένδειξη για την συνέχεια, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το Χ.Α. δεν θα έλθει αντιμέτωπο με ξαφνική επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 998,46 μονάδες (+4,28%), για να ακολουθήσει μία "δοκιμαστική βουτιά" μέχρι τις 964,91 (+0,78%), στις 17.00 βρέθηκε στις 988,04 (+3,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 991,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,57%

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 979 - 981 αφήνει όλες τις προϋποθέσεις στα "χέρια" των αγοραστών, κάτι που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 991 μονάδων, βάζοντας σαν επόμενους στόχους τις 1030 και 1085 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 965 (που φρενάρισε σήμερα ο εν λόγω δείκτης) και στις 939 μονάδες.

Χωρίς αμφιβολία, στα "δύσκολα" της ημέρας σημαντική "πλάτη" στον Τραπεζικό δείκτη έβαλαν οι Alpha Bank (+6,58% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (+4,57%), που ήταν οι δύο, Δεικτοβαρείς, τίτλοι που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Για την περίπτωση της Alpha Bank, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 2,06 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 2,17 ευρώ.

Για την Πειραιώς, παραμένει μπροστά η αποφασιστική αντίσταση στα 3,88 ευρώ.

Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι οι traders που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι "σηματωρός" για τον κλάδο παραμένει η μετοχή της Εθνικής (0%). Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν ο εν λόγω τίτλος πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 0,349 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για minimum κίνηση προς τα 0,359 ευρώ.

Λίγες, αλλά ενδιαφέρουσες, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

"Σε ισχυρό πλαίσιο εποπτείας θα χρειαστεί να παραμείνει για ακόμα δέκα χρόνια η Χώρα μας, ενώ θα παραμείνει και σε 'ρυθμό' μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Ν. Κοστέλο, υπογράμμισε ότι "υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί. Στην περίπτωση των βαθιών και κύριων μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "το περασμένο έτος, μέσω κατασχέσεων, ο Εισπρακτικός Μηχανισμός κατάφερε να οδηγήσει στα Ταμεία του Δημοσίου περισσότερα από 5 δισ. ευρώ (5,069 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), εκ των οποίων 2,687 δισ. από παλαιά χρέη και 2,391 δισ. ευρώ από νέες οφειλές. Την ίδια ώρα, το 'στοκ' των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασε τα 100 δισ., φτάνοντας στα 101,85 δισ. ευρώ και μόνο τον τελευταίο μήνα του έτους, οπότε οι Φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον 'διπλό πονοκέφαλο' ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας, έμειναν στα 'βερεσέδια' της Εφορίας 1,3 δισ. ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, "το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε πέντε Τράπεζες ως Συμβούλους για την έκδοση επταετούς ομολόγου που θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα" σύμφωνα με το Reuters.

Οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura πήραν εντολή για την συναλλαγή. Όλες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το σημερινό "τραμπολίνο", οι περισσότεροι των αναλυτών συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας τον "αστάθμητο παράγοντα που ακούσει στο όνομα Διεθνείς Αγορές".

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης καταχωρείται το τελικό κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο και η συνεχιζόμενη κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι οι αγοραστές έχουν διάθεση και "δυνάμεις" να απορροφήσουν ελεγχόμενες κινήσεις από πλευράς πωλητών και αυτό δείχνει ότι η Αγορά παραμένει σε ανοδικό "βηματισμό".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, λόγω ημερήσιων αποδόσεων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,14%) και ΔΕΗ (+3,52%), ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η Jumbo (+2,51%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά (!).

Καθώς για τον τελευταίο τίτλο δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές αντιστάσεις, για την περίπτωση της ΔΕΗ παραμένει σαν επόμενος στόχος τα 3,47 ευρώ. To "stop" στο ημερήσιο στα 2,78 ευρώ, με πρώτη στήριξη στην ζώνη 3,05 - 2,95 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 8ετιας η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Τεχνικά, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση εντοπίζεται στα 5,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,75 ευρώ.

Παραμένει με πλαγιοανοδικές διαθέσεις και σε υψηλά 40 μηνών ο ΟΛΠ (+0,47%). Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 17,40 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 18,70 - 19,20 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" στις κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 313.278 νέες μετοχές της Fourlis (+2,04%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 22 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €3,34. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 51.643.688.

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 273.961.959 νέες (ΚΑ) μετοχές της εταιρείας Χαλκόρ, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΒΑΛ, σύμφωνα με τις εξής σχέσεις ανταλλαγής μετοχών: α) κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρείας, θα ανταλλάξει κάθε 0,0987220346164922 μετοχή που κατέχει με 1 νέα (ΚΑ) μετοχή της απορροφώσας εταιρείας, β) οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρείας θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 375.241.586 (ΚΑ) μετοχές, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,39 και νέο κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΕΛΧΑ".

Το "ντεμπούτο" της ΕΛΧΑ ήταν περισσότερο από εντυπωσιακό, καθώς ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, με ημερήσια κέρδη 9,83%, προϊδεάζοντας για την συνέχεια, καθώς ο βασικός μέτοχος ελέγχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 43 μηνών για την Profile (+8,43%) με την κίνηση στο ταμπλώ να "πατάει" και στην αγορά ιδίων μετοχών, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+10,07%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Κρήτης (+3,85%) με τον τίτλο να κινείται προς νέα υψηλά πολυετίας, ενώ η επιστροφή κινητικότητας στα Ψάρια είχε σαν αποτέλεσμα την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+6,54%) και την επιστροφή των αγοραστών στην Σελόντα (+6,61%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Q&R (+12,59%), Ίλυδα (+3,42%), Μαθιό (+8,84%) και Δρομέα (+2,04%), με τον τελευταίο να έχει αυξημένη προσφορά πάνω από τα 0,30 - 0,31 ευρώ.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μύλοι Λούλη (+3,33%), ΕΥΑΘ (+1,97%), Reds (+1,60%), Nexans (+5,63%) και Βιοκαρπέτ (+8,02%), ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Intralot (+2,21%).

Θετικά, υπό όρους, συναισθήματα, άφησε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά την διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 887 μονάδων, θα "δώσει χώρο" στα σενάρια που θέλουν επέκταση της αναρρίχησης προς τις 909 και 1020 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στις 879 και το "stop long" στις 858 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,87%), το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2262 μονάδων, θα φέρει "νηοπομπή" από κλεισίματα "short" θέσεων και αυτό μπορεί να δώσει ανοδικά "καύσιμα" για κίνηση προς τις 2301 και 2357 μονάδες.

Η πρώτη στήριξη στις 2232 - 2229 και το "stop long" στις 2188 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει απτόητη την ανοδική κίνησή της, με βραχύβιες διορθώσεις, αφού το 'January effect, αλλά και η βοήθεια Υπέρατλαντικών κεφαλαίων, λόγω τοποθετήσεων σε ETF και 'short covering', τροφοδοτούν την αύξηση τιμών" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι εναλλαγές ενδιαφέροντος από τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην μεσαία, την μικρή, αλλά και σε όσες μετοχές έχουν μείνει πίσω στο πρόσφατο rally (είτε διαθέτουν είτε όχι ικανοποιητικά θεμελιώδη), συντηρούν το θετικό momentum. Όμως βασικοί οδηγοί της ανόδου, το τελευταίο διάστημα, έχουν αναλάβει οι Τράπεζες, μετά τον μηδενισμό που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.

Οι χαλαροί όροι των επερχόμενων “stress tests” που ανακοινώθηκαν για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, ευνόησαν και τις Ελληνικές οι οποίες αντέδρασαν εντονότερα.

Οι ΕΤΕ & ΑΛΦΑ ξεπέρασαν τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η ΕΥΡΩΒ την πλησιάζει και η ΠΕΙΡ υπολείπεται ακόμα αρκετά, παρά το πρόσφατο ράλι. Περαιτέρω ενίσχυση των τιμών θα πρέπει να υποστηριχθεί από παράγοντες εσωτερικούς, όπως η επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η παραγωγή κερδών. Επιπλέον η αύξηση της καταθετικής βάσης αποτελεί πρωταρχικό & δύσκολο στόχο επιβίωσης, με αρνητικό ρυθμό ιδιωτικής αποταμίευσης & υπερφορολόγηση.

H αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων έχει τις τελευταίες μέρες ανακοπεί και παρατηρείται μία σταθερότητα, αναμένοντας την επικείμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου. Παρά το γεγονός ότι το εκτιμώμενο επιτόκιο της έκδοσης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 3%), δεν πρέπει να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χρέους.

Μελανό σημείο αποτελεί το νέο ρεκόρ αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 1,3 δισ. € μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, φθάνοντας συνολικά τα 101,8 δισ. €, αναδεικνύοντας την φορολογική κόπωση ως τον Νο 1 κίνδυνο για τον προϋπολογισμό, παρά το ανηλεές κυνήγι της ΑΑΔΕ.

Το αποτέλεσμα είναι 4,06 εκατ. "κόκκινα" ΑΦΜ Φορολογούμενων, 1,1 εκατ. Φορολογούμενοι με αναγκαστικές εκτελέσεις & 1,7 εκατ. Φορολογούμενοι να δεχθούν και αυτοί αναγκαστικές εκτελέσεις στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, παρουσίασαν μείωση -1,7% σε σχέση σε ετήσια βάση ΝΟΕ-2016 ΝΟΕ-2017. Μάλιστα ο όγκος παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αξία, λόγω του καταιγισμού εμμέσων φόρων.

Παρόλα αυτά δεν φαίνεται τα μακροοικονομικά στοιχεία να προβληματίζουν τους συμμετέχοντες στην Αγορά, οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί σε άλλες παραμέτρους της.

Τεχνικά αρκετές εταιρείες έχουν ήδη διασπάσει σημαντικά μέσομακροχρόνια επίπεδα τιμών. Η διάσπαση των επιπέδων αυτών οδηγεί σε στόχους αρκετά υψηλότερα, ή δημιουργεί στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.

Όμως οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν, πλέον, "φθηνές, ή ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει αν επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά & τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.

Για τον Τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018 και να κάνει την μεγάλη διαφορά. Πρέπει όμως να προχωρήσει γρηγορότερα στην επίλυση σημαντικών θεμάτων, δράττοντας την ευκαιρία - ανοχή που δόθηκε από την ΕΚΤ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον διεθνές περιβάλλον, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης στης Αγορές μετοχών. Αλλαγή τάσης παρατηρείται και στις Αγορές ομολόγων, στις οποίες τα χαμηλά, ή αρνητικά επιτόκια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στα Κρατικά όσο και στα Εταιρικά ομόλογα, δείχνουν σοβαρή υπότιμολόγηση του κινδύνου. Μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια "καταιγίδα". Οι Ιταλικές εκλογές που πλησιάζουν ταχέως και σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται αποτελούν άλλον ένα λόγο ανησυχίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποφεύγοντας την προσπάθεια για εύρεση κορυφών και εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία. Να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,68%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,97%).

Αξιοσημείωτη υποχώρηση στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, για τους δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για τον Χρυσό, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Η UBS μείωσε τις προβλέψεις της για το στόχο του Δολαρίου στο τέλος του έτους, λέγοντας στους Επενδυτές πως ακόμα δεν φαίνεται ελκυστικό παρά την πτώση της προηγούμενης χρονιάς.

Η Ελβετική Τράπεζα προβλέπει ότι το Ευρώ θα ενισχυθεί στο $1,30 έναντι του Δολαρίου, από $1,24 σήμερα.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς των τελευταίων 20 ετών, μπήκε στο 2018 ο τομέας της Μεταποίησης της Ευρωζώνης. Ο τελικός δείκτης PMI της IHS Markit για τη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 59,6 μονάδες τον Ιανουάριο, όσο και τα προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά πιο κάτω από τον Δεκέμβριο, όπου ήταν στο 60,6, στο πιο υψηλό σημείο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία.

"H Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ξανά τον Μάιο", σύμφωνα με τη UBS, αρκετά νωρίτερα από ότι αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές. "Αλλά αυτό θα συμβεί, μόνο αν η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορέσει να κάνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την περίοδο μετάβασης μετά την έξοδο από το 'Μπλοκ' τον Μάρτιο του 2019", όπως αναφέρει η UBS.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25 με 1,5% στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χθες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ανέφεραν πως αναμένουν να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός φέτος, σε μια ένδειξη πως ετοιμάζονται για αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, οι Αξιωματούχοι της Fed σημειώνουν ότι εξέλεξαν ως πρόεδρό τους τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα ορκιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε αναπάντεχα το τέταρτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η παραγωγικότητα διολίσθησε 0,1% την περίοδο από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη πτώση και η πιο αδύναμη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμό 1,1%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η παραγωγικότητα θα ενισχυθεί κατά 1%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 1.000, στους 230.000, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου. Το επίπεδο αυτό είναι κοντά στα χαμηλά 45 ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στις 240.000.

Η ανάπτυξη του Μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε οριακά τον Ιανουάριο, σε σχέση με το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης του Ινστιτούτου "ISM" διολίσθησε στις 59,1 μονάδες, από 59,3 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια μέτρηση στις 58,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι όροι για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει. Δουλεύουμε για τα δυο σκέλη του προγράμματος, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση χρέους", ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου William Murray ενημερώνοντας τον Τύπο.

Σε ότι αφορά τέλος τις παραδοχές της EBA με βάση τις οποίες θα γίνουν τα "stress test", αρκέστηκε να πει ότι η διαδικασία είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία του κλάδου.

"Πιστωτικά θετική" χαρακτηρίζει η Moody’s την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, παρουσιάζεται συνεχιζόμενη αύξηση το δεύτερο μισό του 2017. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τις προσπάθειες του κλάδου να διαγράψει την εξάρτηση από τον ELA, που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ κινείται σε οριακά υψηλότερα επίπεδα τον πρώτο μήνα του νέου έτους, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 101,9 (από 101,3) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται για δεύτερο κατά σειρά μήνα, παραμένοντας στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2014.

Στους επιμέρους τομείς της Οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη σε Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο και Βιομηχανία αντισταθμίζεται εν πολλοίς από την επιδείνωση στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Pantelakis Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της ξεκινά κάλυψη του τίτλου της Μυτιληναίος, ενώ θέτει τιμή - στόχο τα 13,5 ευρώ και σύσταση "overweight".

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ανοδικά ρίσκα στις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του ομίλου, λόγω των ισχυρών τιμών των Εμπορευμάτων. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι τιμές Αλουμινίου και Αλουμίνας αυξήθηκαν το 2017. Το 2018 αναμένεται μια σχετικά ισορροπημένη Αγορά, με τις τιμές να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά.

Την προτίμησή της στις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής επαναδιατυπώνει η Wood σε έκθεσή της, μετά την ανακοίνωση των παραδοχών για τα "stress tests".

Όπως αναφέρει ο Οίκος, οι παραδοχές για το ΑΕΠ και την ανεργία στο δυσμενές σενάριο είναι ηπιότερες από την αντίστοιχη άσκηση του 2015. Ωστόσο, η πτώση στις τιμές real estate, στο δυσμενές σενάριο, εμφανίζεται αρκετά έντονη, ακόμη και σε σχέση με το "stress test" του 2015.

Ο Οίκος διατηρεί την εκτίμηση ότι όλες οι Ελληνικές Τράπεζες θα "επιβιώσουν" από τα "stress tests" χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες. Ωστόσο, τονίζει, δεν θα είναι εύκολο το "τεστ" και ως εκ τούτου, συνεχίζει να προτιμά Τράπεζες με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις.

Η κορυφαία επιλογή της Wood από το Ελληνικό Τραπεζικό ταμπλό παραμένει η Alpha (διατηρεί "buy" με τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ) λόγω του ισχυρού βασικού κεφαλαιακού δείκτη, της χαμηλής αποτίμησης (διαπραγματεύεται σε αντίστοιχα επίπεδα με τη Eurobank αλλά σε discount έναντι της Εθνικής) και των θετικών προοπτικών για το 2018.

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση "buy" και για την Εθνική, θέτοντας στόχο τα 0,40 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση "hold" για την Πειραιώς, με στόχο τα 3,48 ευρώ, όπως και για τη Eurobank, με στόχο το 1 ευρώ.

Τα σημεία στα οποία εστιάζει η JP Morgan στην ανάλυση της για το ποια μπορεί να είναι η “σωστή” έξοδος της Χώρας από τα προγράμματα διάσωσης είναι τα ακόλουθα: Η τρίτη αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο κίνδυνος ενός τέταρτου προγράμματος έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μια καθαρή έξοδος δεν φαίνεται εφικτή. Ενισχυμένη εποπτεία και προϋποθέσεις ενδέχεται να είναι μέρος της εγχώριας κατάστασης στη μετά προγραμμάτων κατάσταση. Παραμένει θετική για τα Ελληνικά ομόλογα και βλέπει "χώρο" για περαιτέρω μείωση των spreads τους επόμενους μήνες

Σε "neutral" από "accumulate" υποβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής της Σαράντης η IBG σε έκθεσή της στην οποία αυξάνει την τιμή - στόχο στα 14,5, από 12,8 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η μετοχή της Sarantis έχει πραγματοποιήσει ράλι 19% από την αρχή του έτους, μετά από μια άνοδο 14% για το σύνολο του 2017, δεδομένο που οδηγεί σε μια σύσταση "neutral" με βάση τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής της μετοχής.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 895,64 (+1,91%) και 877,42 μονάδων (-0,16%), στις 17.00 βρέθηκε στις 886,87 (+0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 886,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 122,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank , Motor Oil.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημαντική μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (96.382 συμβόλαια).

Στα 15.987 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.796 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.499, 3.546 για τον Φεβρουάριο και 953 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.254,25) κινήθηκε μεταξύ 2.243,25 και 2.291,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Ελλάκτωρ, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.078), Εθνική (36.219), MIG (9.799), Alpha Bank (14.640), Πειραιώς (8.789), ΔΕΗ (3.592), Μυτιληναίο (715), Intralot (1.811), Ελλάκτωρα (1.170), Viohalco (479), ΑΔΜΗΕ (708), ΟΤΕ (711), ΓΕΚ (233), Lamda Development (308), Ελ. Πετρέλαια (289), Cenergy (328), Τρ. Αττικής (295), ΕΧΑΕ (491), Motor Oil (152), Folli Follie Group 91010, Jumbo (183), ΕΥΔΑΠ (412), ΟΠΑΠ (250), Τέρνα Ενεργειακή (419).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.893, Eurobank 49.595, Εθνική 155.383, Alpha Bank 38.106, Τρ. Αττικής 12.535, Intralot 19.152, Ελλάκτωρα 10.5830 και Πειραιώς 23.542.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                         Name of Issuer           NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.618.028 τεμ., (από 9.501.625 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.809.971 τεμ. (113.676.823), Πειραιώς 9.435.880 τεμ. (9.495.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 22.249.487 τεμ. (22.058.815), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v