Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυνηγάει την… ουρά του το XA

Δέκα συνεδριάσεις με τον Γενικό Δείκτη να «περιφέρεται» μεταξύ 821 και 850 μονάδων. Μαζεύτηκε η σημερινή διόρθωση στις δημοπρασίες. Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Κυνηγάει την… ουρά του το XA

Συμπληρώθηκαν δέκα συνεδριάσεις με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 850 μονάδων, με υψηλότερο κλείσιμο στις 849,94 (7/2) και χαμηλότερο στις 821,85 μονάδες (13/2) και όλα δείχνουν ότι μέχρι να "αποφασίσουν τι θέλουν" οι Διεθνείς Αγορές, ή μέχρι να προκύψει η είδηση - καταλύτης, ο Δείκτης θα "περιφέρεται ασκόπως" περιμένοντας να πάρει τάση από τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Από εκεί και πέρα, συνεδρίαση δύο όψεων ήταν η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, που ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως σχετικά γρήγορα τις πρωτοβουλίες τις πήραν οι εν δυνάμει πωλητές, με αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με αρνητικό πρόσημο και να τερματίσει την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η, συνεχώς, φθίνουσα παρουσία αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, ενδοσυνεδριακά, οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και οι σημαντικές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 926,61 (+1,02%) και 904,02 μονάδων (-1,44%), στις 17.00 βρέθηκε στις 909,96 (-0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 913,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Όλα τα παραπάνω και κυρίως η επιμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, δείχνουν ότι επιστρέφει η επιφυλακτικότητα στις τάξεις των Ξένων Funds, καθώς όλο και περισσότεροι από τους Ξένους Διαχιεριστές θεωρούν ότι "χωρίς σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, όπως αυτά που προτείνει το ΔΝΤ, το Ελληνικό χρέος, πιθανότατα, θα παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που υποστηρίζουν πως οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, είχαν προεξοφληθεί, με το παραπάνω, από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά".

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη της τελευταίας, προ των αργιών, συνεδρίασης, η Αγορά πληροφορήθηκε την συμμετοχή εννέα Επενδυτικών Σχημάτων για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, τις δύο δεσμευτικές προσφορές που παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ και την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας κατά μια βαθμίδα, σε "B", από "Β-" από τον Οίκο Fitch, διατηρώντας θετικό το outlook, έστω και αν δεν ήταν λίγοι αυτοί που ποντάριζαν στην έκπληξη - αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, ενώ το Eurogroup δεν ενέκρινε την καταβολή της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, επικεντρώνοντας σε δύο από τα 110 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (Ελληνικό, πλειστηριασμοί), η συνεδρίαση του οποίου ¨χρωματίστηκε" και από την ένταση μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου, για το θέμα των πλειστηριασμών.

Απόλυτη "σιγή ασυρμάτου" από το μέτωπο των Ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας, Σελόντα), έστω και αν η περασμένη Παρασκευή ήταν η προκαθορισμένη ημερομηνία που οι Πιστώτριες Τράπεζες περίμεναν βελτιωμένες προσφορές από τα Ενδιαφερόμενα Σχήματα.

Μένοντας στον ευρύτερο κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών, συνεχίστηκε η "non stop" κίνηση στον Περσέα (+9,28%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (18,275 εκατ.) να ξεπερνά το 80% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 30/6/2017 (21,8 εκατ.). Αν ο τίτλος συνεχίσει ανοδικά, όχι μόνο αλλάζει επίπεδο, αλλά ίσως πρέπει να "μπουν στο τραπέζι" και άλλα σενάρια, πλην της αναμενόμενης υποβολής δημόσιας πρότασης και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή (!)

Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. παραμένει σε απόλυτη εξάρτηση με την κίνηση των Διεθνών Αγορών, αλλά και από τα μηνύματα που έρχονται από τις Αγορές ομολόγων, όπου οι πιέσεις επέστρεψαν δριμύτερες.

Ξεκινώντας από τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, η, σημερινή, αύξηση των αποδόσεων ήταν περισσότερο εμφανής στις μακρινές λήξεις (στο 4,63% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), ενώ εξαιρετικά κρίσιμο, για τα Αμερικανικά ομόλογα, θεωρείται το τριήμερο που ξεκίνησε από σήμερα, όταν η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους έχει αναρριχηθεί στο 2,96% και αυτή του 30ετους στο 3,16% και την ανησυχία αυτή δείχνει να συμμερίζεται και το NYSE, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, οι ΗΠΑ βγαίνουν στις Αγορές ζητώντας $258 δισ., σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα και αυτό θα είναι ένα σημαντικό "crash test", για την περαιτέρω πορεία των αποδόσεων στα Αμερικανικά ομόλογα, αλλά και στην Wall Street.

"Σήμερα η συνεδρίαση αναμένεται να τιμολογήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Οίκο Fitch, αλλά και την άρνηση του χθεσινού Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, επικαλούμενο εκκρεμότητες για 2 προαπαιτούμενα, κάνοντας έτσι απρόβλεπτο το αποτέλεσμα για την κίνηση του Γενικού Δείκτη. Την Πέμπτη, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2017" ανέφερε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η αναβάθμιση από την Fitch ήλθε, αλλά στην παρούσα φάση δεν θα αναβαθμίσουμε τις προσδοκίες μας για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με το βασικό μας σενάριο, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, να περιλαμβάνει ταλάντωση εντός του εύρους των 800 - 900 μονάδων, μέχρι νεωτέρας. Η μη εκταμίευση της δόσης δεν προβληματίζει αφού το κλίμα συνεργασίας είναι στα καλύτερά του. Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ανακοινώνουν αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και έτους οι ΟΤΕ και ΕΛΠΕ. Σε συσσώρευση βρίσκονται οι S&P 500 και Dow Jones, αλλά παραμένουν σε κρίσιμα σημεία" τόνιζε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει ότι 'κρατάει χαρακτήρα' στην διόρθωση, ενώ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 946 σε κλείσιμο, για να μας δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα και να δοκιμάσει και πάλι το 1000, ή το 1055. Η ζώνη του 890 - 880 πολύ σημαντική στήριξη. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι, πιθανότατα, το κλειδί για την συνέχεια, με τα μάτια πάντα να είναι στραμμένα στα 'τεστ αντοχής' και τις ανακοινώσεις του Μαΐου" ήταν οι επισημάνσεις του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες ειδήσεις, "υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η Χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε" δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, στην εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "σταδιακά αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και με πολλή προσοχή, καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τελευταία απόφαση του Ιουνίου, έχουν αλλάξει οι επικεφαλής του EuroWorking Group και του Eurogroup και κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τη στάση των Κρατών - Μελών. Σύμφωνα με το τρίτο μέρος των αποκαλυπτικών εγγράφων που έχει στην κατοχή του το 'Euro2day.gr', η τακτική που συζητούν τα υψηλά ιστάμενα Στελέχη των Δανειστών (σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο) είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές σε διμερές επίπεδο και εφόσον πρώτα καταρτιστούν τα διάφορα σενάρια εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους. Σχέδια για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το υβριδικό πρόγραμμα στη μετα-μνημόνιο εποχή δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν ξεκαθαρίσουν οι δημοσιονομικές προβλέψεις 2019 - 2022, ο ρόλος του ΔΝΤ και βεβαίως η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το λεγόμενο 'conditionality".

"Η έναρξη της γενικευμένης διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου", είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "realfm 97,8" ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας εξηγώντας ότι "μπορεί να μνημονεύει ο Νόμος 21 Φεβρουαρίου, αλλά μετά από ερμηνεία που έγινε στις συγκεκριμένες διατάξεις από τις Νομικές μας Υπηρεσίες, η γενικευμένη και η διακοπή των φυσικών (πλειστηριασμών) θα γίνει από τις 28".

Στο ερώτημα αν θεωρεί εφικτό τον στόχο των 10.000 αναρτήσεων πλειστηριασμών, εντός του 2018, ο κ. Ρούσκας απάντησε: "Νομίζω ότι είναι υπερβολικό νούμερο, άλλωστε, υπάρχει ένα φιλτράρισμα από την πλευρά των Τραπεζών για τους πλειστηριασμούς που αναλαμβάνουν και ξεκινά η διαδικασία τους".

Για το ίδιο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "πενιχρές παραμένουν οι επιδόσεις του Εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, ως προς την υλοποίηση πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εκπλήρωση του άτυπου στόχου, τον οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει του 'stress test', που ξεκινά αύριο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί το σύνολο των αναλυτών να περίμενε νευρικότητα, λόγω της μη εκταμίευσης της δόσης, όμως η ιδιαίτερα κακή εικόνα στην "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, ενέτεινε τις ανησυχίες ακόμα και στις τάξεις των συντηρητικών παραγόντων της Αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ενεργοί επενδυτές θα ακολουθήσουν την διεθνή τάση, ενώ η κίνηση θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από, σχετικά, χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, οι κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν απόλυτα επιλεκτικές και οι σκέψεις τους είχαν βάση δηλώσεις, ή προσδοκίες.

Έτσι, μετά και τις αναφορές στο τελευταίο Eurogroup, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ποντάρισαν στην, αναγκαστική, επιτάχυνση των εξελίξεων, όσον αφορά το project του Ελληνικού και "πριμοδότησαν" την μετοχή της Lamda Development. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,28 ευρώ (+8,82%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 7,05 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,38%, ενώ μετά από 12 συνεδριάσεις επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 6,98 ευρώ, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Τα 7,15 και 7,50 είναι οι επόμενες αντιστάσεις και το ημερήσιο "stop long" στα 6,53 ευρώ.

"Νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής θα ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2017, ενώ σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων". Τα στοιχεία αυτά επεσήμανε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το πενταετές πλάνο 2018 - 2022, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης.

Το κλείσιμο της μετοχής υψηλότερα των 8,09 ευρώ, έδωσε και σε αυτή την περίπτωση, ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 8,28 (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό) και 8,52 ευρώ.

Το ημερήσιο "stop long" στα 7,61 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στην Viohalco (+1,62%), όμως ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,58 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 3,30 - 3,28 και 3,10 - 3,05 ευρώ.

Από την άλλη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group (-1,22%). Η, εκ νέου, υποχώρηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 18,00 ευρώ, δείχνει ότι μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 17,30 ευρώ, καθοδική διαφυγή από την οποία θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 16,70 - 16,50 ευρώ.

Δεν άλλαξαν σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το 865 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 882. Κοντινή στήριξη το 835 και το ημερήσιο "stop long" στις 811 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,53%), μία κατοχύρωση του 2172, σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει μια κίνηση στο 2230 με το 2188 ενδιάμεση αντίσταση. Το 2126 κοντινή στήριξη και αμέσως χαμηλότερα οι 2107 και 2085 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αν τις προηγούμενες εβδομάδες η αναταραχή των Διεθνών Αγορών, με τη συμπεριφορά του δείκτη 'VIX' να αποτυπώνει τον αυξανόμενο φόβο ευθυνόταν και για τη δική μας αναταραχή, η σημερινή καθοδική κίνηση συνδέεται με λόγους μόνο 'δικούς μας" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ειδικότερα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch και οι ευοίωνες προοπτικές που διατύπωσε, ιδιαίτερα για το χρέος, δεν είχε την ευκαιρία να αποτυπωθεί στην Αγορά αφού την Καθαρά Δευτέρα οι δραστηριότητες όλων μας ήταν διαφορετικές. Έτσι, η απόφαση του Eurogroup, αν και δεν εξέπληξε, εκδηλώθηκε με τρόπο που ενόχλησε ακόμη και τον, ψύχραιμο κατά κανόνα, Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, καθώς υπενθύμισε έμμεσα το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης με τον οποίο συνεχίζουν να περιβάλλουν οι Δανειστές τη Χώρα μας διατηρώντας το πνεύμα του Σόιμπλε αμετάβλητο.

Λογικό επακόλουθο της υπενθύμισης ότι τα 2 από τα 110 προαπαιτούμενα (Ελληνικό και e-πλειστηριασμοί) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωτικά εκπληρωθεί, οδηγώντας την εκταμίευση στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης στον επόμενο μήνα.

Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου, που ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις πετύχαινε θετικές επιδόσεις ελέω της αναβάθμισης από τη Bofa της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, ήταν αναπόφευκτα να οδηγηθεί σε πτωτική πορεία.

Με την Αγορά ομολόγων να συνεχίζει να διατηρεί τις αποδόσεις υψηλά (πάνω από το 4,4% τα δεκαετή) και χωρίς να υπάρχουν άλλοι θετικοί καταλύτες για να υποβοηθηθεί η ψυχολογία των αγοραστών, καθώς η έκδοση των ετήσιων αποτελεσμάτων (με την εξαίρεση της ΕΕΕ) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει.

Ταυτόχρονα, η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πολιτική αντιπαράθεση λόγω Novartis και το ανοικτό μέτωπο περί την ονομασία των Σκοπίων, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και συνιστούν περιβάλλον αποθάρρυνσης για νέες οικονομικές πρωτοβουλίες, τόσο από τους Επιχειρηματίες, όσο και από τους Καταναλωτές στο ήδη βεβαρημένο από φορολογικής πλευράς περιβάλλον.

Ενόψει των παραπάνω, το σενάριο της συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο, με ελεγχόμενου εύρους κίνηση του Γενικού Δείκτη, χωρίς την παραβίαση των ορίων που οδηγούν κάτω από τις 800 μονάδες, αποτελεί βραχυπρόθεσμα μια μάλλον θετική προοπτική, περιμένοντας τη βελτίωση των δεδομένων που μπορεί να βελτιώσουν και την επενδυτική ψυχολογία.

Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ η εκτίμηση ότι η πιθανολογούμενη αναπτυξιακή δυναμική για το 2018, η ομαλή έκβαση των "stress tests" και οι θετικές εξελίξεις περί την πιθανολογούμενη ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την εξεύρεση της χρυσής τομής για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, διατηρούν την αισιοδοξία για επάνοδο του Χρηματιστηρίου σε τροχιά πάνω από 900 μονάδες.

Ως προς το διεθνές περιβάλλον, τα κρίσιμα ερωτηματικά συνεχίζουν να λαμβάνουν απαντήσεις με χαρακτήρα στα όρια του διφορούμενου.

Η επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,1% τάραξε αρχικά, αλλά "χωνεύθηκε" στη συνέχεια, καθώς πιθανολογείται ότι η σχετική συγκράτηση του σκληρού πυρήνα (χωρίς Ενέργεια και Τρόφιμα) θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις της Federal για τις προσεχείς επιτοκιακές αναπροσαρμογές, ώστε να μη γίνουν φέτος περισσότερες από 3.

"Παράλληλα, η συντονισμένη αναπτυξιακή προοπτική των Οικονομιών διατηρεί την αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη, διαμορφώνοντας την πεποίθηση για διατήρηση υψηλού βαθμού μετοχικών τίτλων από τους μεγαλύτερους Διαχειριστές, παρά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο "Κορεάτης" Kospi (-1,13%). Κλειστές παρέμειναν σήμερα οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα, στην Ταϊβάν και στο Βιετνάμ.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, υπό πίεση ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

"H Βιομηχανία Πετρελαίου χρειάζεται, τουλάχιστον, $10 τρισ. σε νέες επενδύσεις μέχρι το 2040, για να αντικαταστήσει τα μειούμενα πεδία και να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης από τον αυξανόμενο πληθυσμό του Κόσμου", σύμφωνα με τον Υπουργό ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρο του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ αλ Μαζρούι, ο οποίος, μιλώντας στο Συνέδριο της Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου στο Λονδίνο, επεσήμανε πως "η Αγορά αρχίζει να ισορροπεί ξανά μετά από χρόνια υπερπροσφοράς".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν άνοδο με πιο γρήγορο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού για Βιομηχανικά Προϊόντα ενισχύθηκε 2,1% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για ετήσια άνοδο ύψους 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Το κλίμα ανάμεσα στους Γερμανούς Επενδυτές επιδεινώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, τον Φεβρουάριο.

Το Ινστιτούτο ερευνών "ZEW" ανακοίνωσε ότι "η μηνιαία έρευνά του έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στο 17,8, από 20,4 τον Ιανουάριο". Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να είναι στο επίπεδο των 16 μονάδων.

Άλλος δείκτης που μετράει την εκτίμηση των Επενδυτών για τις τρέχουσες συνθήκες της Οικονομίας, υποχώρησε στο 92,3, από 95,2 τον προηγούμενο μήνα, όταν και ήταν στο πιο υψηλό σημείο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, το 1991. Οι εκτιμήσεις του Reuters ήταν για 93,9.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Φεβρουάριο, από τα υψηλά των 17 ετών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν ανέφερε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στο 0,1, από το 1,4 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters ανέμεναν πτώση στο 1.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην Ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, στο -0,3, από 0,4 τον Ιανουάριο.

Η Pimco προβλέπει πως η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου δεν θα ξεπεράσει το 3%, χαρακτηρίζοντας υπερβολικούς τους φόβους για μια "bear market". Η Pimco έχει κρατήσει μια προσεκτική στάση απέναντι στα Αμερικανικά ομόλογα, αλλά πιθανότατα θα μπει πιο δυναμικά στην Αγορά αν τα επιτόκια αυξηθούν πάνω από 3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Θεμελιωδώς θετική" χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας η Barclays σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει, δεν βλέπει κανένα εμπόδιο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη Χώρα πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

"Αν και η Χώρα αναμένεται να είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά ως τα τέλη του 2019, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός των Επενδυτών για τα πολιτικά ρίσκα. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο στις προβλέψεις μας, συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξημένο ρίσκο πρόωρων εκλογών, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου και ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του 2019", επισημαίνει ο Οίκος.

Σε "accumulate" από "buy" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας, σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου.

Τα έσοδα της Αεροπορικής εταιρείας το 2017 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1,1 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 8,4%. Η IBG προβλέπει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 53,7 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 67% σε σχέση με το 2016 και πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη για κέρδη 47,8 εκατ. ευρώ.

Στους "καταλύτες" για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η IBG περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση της βάσης στην Αθήνα και την εξέλιξη ενός διεθνούς δικτύου, με προοπτικές αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των Περιφερειακών Αεροδρομίων αναμένεται να ενισχύσει τις παρεχόμενες Υπηρεσίες και τον Τουρισμό.

Η IBG διατηρεί την τιμή - στόχο στα 9,9 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 848,49 μονάδες (+0,29%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 836,09 (-1,18%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 838,49 (-0,90%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 841,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο τζίρος στα 55,5 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 35,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Lamda Development δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η ΔΕΗ.

Όλο και λιγοστεύουν οι "συγκινήσεις" από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πλην του Περσέα, επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΕΛΧΑ (+1,66%) και Νηρέα (+3,45%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αύξηση των συναλλαγών, για την ΑΕΓΕΚ (+12,50%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Άβακα (+4,65%) και Προοδευτική (+17,95%).

Εμφανίστηκε εντολή στην τιμή των 5,08 ευρώ (δημόσια πρόταση) στην Κορρές (+2,01%), ενώ έγιναν πράξεις και στα 5,10 ευρώ, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fourlis (+0,86%), δείχνει να προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά το Ιασώ (+0,78%), ενώ αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Ελινόιλ (+1,18%), αλλά οι συναλλαγές ήταν ελάχιστες.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

----ΧΠΑ

Με πιέσεις ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.169 συμβόλαια).

Στα 13.394 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.165 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.721, 1.680 για τον Μάρτιο, 41 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.152,25) κινήθηκε μεταξύ 2.146 και 2.180 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΔΕΗ, 12.503 Lamda Development, 7.600 Fourlis, 12.503 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.896), Εθνική (13.018), MIG (1.599), Alpha Bank (1.046), Πειραιώς (2.120), ΔΕΗ (929), Μυτιληναίο (143), Viohalco (243), ΟΤΕ (400), Ελ. Πετρέλαια (394), ΟΠΑΠ (136), Cenergy (125), Ελλάκτωρα (134), ΓΕΚ (163), ΑΔΜΗΕ (110), ΕΧΑΕ (103), Ιντρακόμ (335), Lamda Development (745), Motor Oil (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.829, Eurobank 41.136, Εθνική 126.333, Alpha Bank 25.133, Τρ. Αττικής 11.769, Intralot 16.474, ΔΕΗ 10.531 και Πειραιώς 16.741.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer              NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.809.377 τεμ., (από 9.809.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.499.752 τεμ. (116.499.752), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v