Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί ο Γενικός Δείκτης

Μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες του ΧΑ και ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται πλέον στη ζώνη των 825 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Σαράντης. Απώλειες για Alpha, Coca Cola, Εurobank, ΕΧΑΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Ισορροπεί ο Γενικός Δείκτης

Ακρως ενθαρρυντικά τα νεότερα από την έκδοση του 12μηνου εντόκου, ενθαρρυντικά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street.

Με οριακές απώλειες αλλά πάνω από τις 821 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση... βουβή, μέτριου -και πάλι- τζίρου και για αρκετές μετοχές της μεγάλης (και μεσαίας) κεφαλαιοποίησης να έχουν μειωθεί αισθητά οι αρχικά μεγαλύτερες ζημίες. Σταδιακή βελτίωση του κλίματος, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 15:00 ο ΓΔ να «γυρίσει» οριακά σε θετικό πρόσημο, προς τις 830 μονάδες.

Στο 1,25% το επιτόκιο για το 12μηνο έντοκο, κατά 15 μ.β. χαμηλότερα του άνω ορίου που είχε θέσει ως προϋπόθεση σύγκρισης η αγορά και 30 μ.β. κάτω από το κόστος δανεισμού των συστημικών τραπεζών από τον «ακριβό» ELA. Συνεπώς το επιτόκιο είναι μεν υψηλούτσικο αλλά είναι πολύ καλό και σε σχέση με το μέσο κόστος και σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση 6μηνης διάρκειας. Το σημαντικό, κατά την εκτίμησή μου, είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της έκδοσης και άλλων εντόκων μακρύτερης διάρκειας (12-18μηνης), συνεκτιμώντας το ότι -σε γενικές γραμμές- τα έντοκα θεωρούνται ασφαλέστερα από τα ομόλογα (θυμίζοντας πως στη διάρκεια των φάσεων του PSI δεν «κουρεύτηκαν» τέτοιας κατηγορίας τίτλοι).

Οριακή η βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο, εμφανώς καλύτερη η εικόνα σε ένα σημαντικό μέρος των blue chips και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετριότατες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 38% σε «ταξίδια- αναψυχή» (ΟΠΑΠ) και με το 23% στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί.

Στο εύρος των 869-882 μονάδες ο ΔΤΡ, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank, ενώ μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στην Alpha.

Ωστόσο σ' ένα από τα σημεία της συνεδρίασης, που στέκονται ορισμένοι χρηματιστές, είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα/τζίρος που πραγματοποιείται στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στο εύρος των 9,96-10,09 ευρώ, με συναλλαγές συνολικής αξίας σχεδόν 8,9 εκατ. ευρώ (πάνω από το 1/3 της συνολικής), ενώ έχουν αλλάξει χέρια δύο μεγάλα πακέτα για 100.000 το καθένα, στα 9,98 και στα 10 ευρώ.

Αυξημένος τζίρος/συναλλαγές στη «βαριά» μετοχή του Οργανισμού, που σε εβδομαδιαία μέτρηση εμφανίζει θετικό πρόσημο 2,20% και πολύ σύντομα θα φανεί εάν αυτά τα πακέτα έχουν γίνει με πρόβλεψη υψηλότερες τιμές. Τα 11,15 ευρώ είναι τα υψηλά για τον ΟΠΑΠ από τη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου -όταν ο ΓΔ είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 886 μονάδες.

Η αλλαγή κλίματος/τάσης σταδιακά μετά τις 14:50, κυρίως δε με το «γύρισμα» του ΓΔ στο συν (στις 11:00), άλλαξε προς το καλύτερο και ο συσχετισμός στη μεγάλη και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με θετικό πρόσημο οι 10 από τις 25 μετοχές του δείκτη, οι 9 από τις 20 της μεσαίας κατηγορίας, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 48/44 μετοχές (στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης η σχέση ήταν στο 1/2).

Αφορμής δοθείσης στις 15:05, περισσότερες από 25 μετοχές αντιδρούσαν πάνω από 3%, με τον τζίρο να... επιταχύνει στα 25 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v