Ανοδικές ανάσες ψάχνει το Χρηματιστήριο

Με όπλο το μάζεμα των απωλειών και την αντιστροφή της τάσης στη Wall Street θα κινηθούν οι αγοραστές. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα blue chips. Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, με ορίζοντα τις αργίες Μ. Παρασκευής και Δευτέρας.

Ανοδικές ανάσες ψάχνει το Χρηματιστήριο

Ανέκαμψε χθες βράδυ η Wall Street, οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να αντιδράσει 1,26% στις 2.614,45 μονάδες. Τη Δευτέρα, στο ναδίρ, χθες στο ζενίθ, λίγο ως πολύ οι αγορές έχουν εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα, έχοντας ως πρώτο σήμα συναγερμού, το πρώτο sell-off στη Νέα Υόρκη. Από τότε, αρχές Φεβρουαρίου, η στήλη έχει αναφερθεί σε είσοδο των αγορών σε μία νέα εποχή, σε new era, δύσκολων κερδών, αυξημένου ρίσκου και υψηλής μεταβλητότητας.

Συνεπώς, παράπονα για την εικόνα των αγορών, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης, δεν θα πρέπει να έχουμε. Για  ανοδικό momentum, βραχυπρόθεσμα, κάνει λόγο η UBS, με τον οίκο να εστιάζει στη μεταβλητότητα στα ομόλογα.

Αυτά τα ολίγα, τα εισαγωγικά, μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση στη Wall Street, που σε σημαντικό βαθμό επηρέασε από νωρίτερα την Ευρώπη και στο ΧΑ «έβγαλε μπροστά» τις τράπεζες, μετά τις 15:00-15:30.

Απολογισμός της χθεσινής συνεδρίασης, για τον ΓΔ χαμηλό στις 767,17, κλείσιμο στις 779,45 μονάδες. Σημείο αναφοράς μας για σήμερα το χθεσινό χαμηλό και ζητούμενη η υπέρβαση των 785 μονάδων. Κλάδος-κλειδί και πρωταγωνιστής, χθες, οδηγός της ανατροπής, ο τραπεζικός. Εκ προοιμίου γνωστό πως ο τραπεζικός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την όποια ανοδική διόρθωση, που εντέλει ήρθε με αφορμή τα futures του S&P 500 και το «μάζεμα» των απωλειών στην Ευρώπη και δη στη Φρανκφούρτη.

Πρακτικά η προσοχή μας στον τραπεζικό κλάδο, με σημείο αναφοράς το χθεσινό χαμηλό -στις 768,98- και ζητούμενη η άνετη υπέρβαση των 810 μονάδων. Συνακόλουθα του τραπεζικού περιμένουμε αναστροφή της τάσης για την πλειονότητα των blue chips και όσων μετοχών από τη μεσαία κατηγορία η τιμή πιέστηκε τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις (Πέμπτη-Τρίτη).

Ενα καλό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών, με ενδεικτική την πολύ πιθανή επαναφορά του DAX πάνω από τις 12.050 μονάδες, θα διευκόλυνε τις κινήσεις των long, οι οποίοι λογικά σήμερα θα πρέπει να πάρουν αυτόν τον γύρο. Μέχρι τον επόμενο. Να θυμίσουμε πως όσες κινήσεις γίνονται αυτές τις ημέρες, πραγματοποιούνται με γνώμονα και τις δύο αργίες που ακολουθούν. Μεθαύριο, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα (από Τρίτη 10 Απριλίου και πάλι...). Αυτό σημαίνει πως σήμερα-αύριο δίνεται η ευκαιρία σε όσους intraday traders κινούνται στην αγορά, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο και μετοχές του FTSE25 και FTSEM, που χθες παρουσίασαν έντονη μεταβλητότητα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank ήταν αυτή που και στα χαμηλά της αγοράς έβγαζε αγοραστές από τα 0,765 έως τα 0,80 (υψηλό ημέρας) για λογαριασμό (κυρίως ) από αμερικανικό hedge fund. Διάγραμμά της και «μέτρηση» (του Ηλία Ζαχαράκη) θα «ανέβει» στον Εκηβόλο. Το πώς «αβγάτισε» στα 2 δισ. το project της Πειραιώς αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, θυμίζω στα 2,49-2,564 ευρώ χθες η μετοχή. Η μόνη με αρνητικό πρόσημο από τις συστημικές και με τη χειρότερη εικόνα σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Από τα blue chips, οι πιέσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ λογικά μπορεί να βγάλουν ανοδική διόρθωση, πιθανότερα στον Οργανισμό, καθώς η διοίκηση ενεργοποιεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Το εύρος τιμών -από 1 έως 30 ευρώ (!)- μάλλον ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί, αλλά για να δούμε σήμερα-αύριο εάν στη μετοχή μπορεί να υπάρξει αντίδραση επαναφοράς πάνω από τα 11 ευρώ.

Από τα blue chips σηματωρούς μας, σημειώναμε χθες για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα πως το πακέτο των Νικολάου και Μαρίας Κάμπα σε ολλανδικό fund έγινε στα 5,50 ευρώ. Στα 4,71-5,02 η μετοχή, με ζητούμενη την επαναφορά προς τα 5,10 ευρώ.

Στα 8,85-8,98 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, με ζητούμενη την επαναφορά πάνω από τα 9,05 ευρώ. Στα 20,15-20,50 ο ΤΙΤΑΝας, με τα 20,50 ευρώ άνω σημείο αναφοράς. Ερώτημα ο ΟΠΑΠ, που χάνει 6,25% σε διάστημα εβδομάδος. Θα αποδειχθούν τα 8,92 σημείο στήριξης με προοπτική ανοδική διόρθωση προς τα 9,30 και σήμερα; Θα δείξει.

Στα 8,77-8,95 η Grivalia, με εβδομαδιαίο σήμα long και προοπτική στα 9-9,05 ευρώ. Ζητούμενη η υπέρβαση των 9 ευρώ για την Αεροπορία Αιγαίου και η επαναφορά της Viohalco προς τα 3,40-3,45 ευρώ.

Από τα μεσαία, το «άδειασμα» στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη και MIG δεν θα πρέπει να ξεγελά τους γνώστες του παρασκηνίου. Από αύριο Πέμπτη και με τρίτη εταιρεία στον FTSEM η πλευρά του πρώτου, με την Ιντρακάτ, ενώ όσον αφορά στη δεύτερη, η νέα ανακοίνωση του ομίλου είναι σαφής για το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον ισχυρών χεριών με προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Στα 43,398 εκατ. ο τζίρος, με το 39% στις τράπεζες (μεγαλύτερος τζίρος στην Εθνική με 5,9 εκατ.). Στις 35/75 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, λογικά σήμερα θα πρέπει να αναμένεται καλύτερη. Σε εβδομαδιαία long τάση από τις μικρότερες κατηγορίες, η Pasal (με αφορμή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης), ΚΡΙ ΚΡΙ, Frigoglass, Βιοτέρ, Εκτέρ, Attica Συμμετοχών κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v