Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική στήριξη στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο παρά το βαρύ κλίμα στις ξένες αγορές. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Πειραιώς, Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος. Απώλειες για Coca Cola, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ.

Τραπεζική στήριξη στο Χρηματιστήριο

Ανοδικές ανάσες ψάχνει το Χρηματιστήριο, λέγαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Και σε ένα λίγο ως πολύ αναμενόμενο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι long ανέλαβαν από τις πρώτες κιόλας εντολές δράση.

Οπως και χθες, μετά τη διόρθωση της Δευτέρας στη Wall Street, έτσι και σήμερα μετά τη χθεσινοβραδινή ανοδική διόρθωση, η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη. Σε τέτοιο βαθμό, που εκ προοιμίου οι traders και δη οι intraday μπορούν να σταθμίσουν τις κινήσεις τους.

Σημαντική παράμετρος, όπως φάνηκε και χθες, η κατά μία ώρα πιο νωρίς (σε συγχρονισμό με το ΧΑ) έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη και της πιο καθαρής εικόνας που «δείχνουν» τα futures μετά τις 14:00-14:30. Αυτά τα ολίγα εισαγωγικά, για όσους βραχυπρόθεσμους μένουν εντός παιδιάς αυτές τις τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας.

Από τις 779,56 μονάδες με μικρό ανοδικό χάσμα το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα με ήπια ανοδικές τάσεις, στη συνέχεια να υποχωρεί ο DAX κατά περίπου 1%, έχοντας νωρίτερα αντιδράσει έως τις 12.011 μονάδες.

Οι τράπεζες οδηγός, συνακόλουθα η πλειονότητα των blue chips με ενθαρρυντική κινητικότητα και στα μεσαία, με ικανοποιητικό -για αυτές τις μέρες- τζίρο και ρυθμό συναλλαγών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, έχει φανεί από τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι θα επιχειρούνταν να αποτελέσει τον μοχλό επαναφοράς της αγοράς προς τις 785-790 μονάδες, εκτίμηση που ενισχύθηκε χθες με σηματωρό τη Eurobank.

Σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία είναι κοινό μυστικό πως το ΧΑ -εάν βέβαια βοηθήσουν λίγο και τα ξένα- θα μπορούσε με γνώμονα τη «μεγάλη συζήτηση για το χρέος» να πάρει αρκετές ανάσες. Κλάδος που θα ωφελούνταν περισσότερο -από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα προκύψουν δραματικά συμπεράσματα στα stress tests-, ο τραπεζικός.

Η μεγάλη συζήτηση για το χρέος αρχίζει και δίνει μορφή σε μία μείξη προτάσεων του Παρισιού, του ESM με την (τουλάχιστον ) ανοχή του Βερολίνου και την εμφανή υποστήριξη των Βρυξελλών. Για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να είναι λειτουργική, αποτελεσματική για την πολύπαθη ελληνική υπόθεση. Αυτά αφορούν το βραχυ-μεσοπρόθεσμο της αγοράς.

Στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τώρα, στο σήμερα-αύριο, που μας αφορά με ορίζοντα τις αργίες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Απριλίου.

Εως τις 822 η αντίδραση για τον ΔΤΡ, καλό θα ήταν να δώσει ένα κλείσιμο πάνω από τις 805-810 μονάδες. Το 54% του τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο, με το μεγαλύτερο μέρος στην Alpha Bank. Χθες η Eurobank και η Εθνική, σήμερα ισχυρότερες Alpha και Πειραιώς, με μία μάλλον κυκλική προσέγγιση των βραχυπρόθεσμων. Ηδη ο ΔΤΡ «μετρά» θετική απόδοση 2,62% σε εβδομαδιαία, η Eurobank 6,88%, η Εθνική 3,74%, η Alpha 2,29%, ενώ με απώλειες 5,58% κάπως μαζεύεται σήμερα η Πειραιώς.

Από τα blue chips, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ αλλά και ΔΕΗ, Coca Cola, Cenergy, TITAN, Motor Oil, ΕΛΠΕ κ.α. συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα.

Με αυξημένο τζίρο η μετοχή του ΟΤΕ στα 10,70-10,90, της ΓΕΚ Τέρνα στα 4,95-4,985, της ΔΕΗ στα 2,62-2,65, του Μυτιληναίου στα 8,82-8,98 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 9,0-9,095 ευρώ.

Ηπιας μορφής μικρή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων (στο πλαίσιο Τ+2) στον τραπεζικό κλάδο έχει ως συνέπεια λίγο μετά τις 11:05 τη διολίσθηση του ΔΤΡ προς τις 810 μονάδες, με αποτέλεσμα την ανάλογη κλίση του ΓΔ προς τις 782 και του FTSE25 προς τις 2.030 μονάδες. Σημεία στήριξης (και λίγο χαμηλότερα) που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέχρι τις 14:00-14:30.

Από τη μεσαία κατηγορία: μεικτές τάσεις για Ιντρακόμ (1,07%), Intralot (-0,55%), με απώλειες MIG, ΥΓΕΙΑ, μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης (μετά το χθεσινό... άδειασμα), με 2,13% υψηλότερα στα 4,32 ευρώ το Πλαίσιο, στα 3,38 ο Ικτίνος.

Στις 11:20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 52/31 μετοχές. Σε Εκτέρ, Λύκο, Παπουτσάνη, ΚΛΜ, Περσέα κ.α. η μεγαλύτερη άνοδος από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Οι συναλλαγές ανέρχονται στα 7,1 εκατ. μετοχές, τζίρος 10,9 εκατ. ευρώ στις 11:22. Ο τζίρος διπλάσιος απ' ό,τι χθες σε αυτό το διάστημα.

* Στον Εκηβόλο θα "ανεβάσουμε" διάγραμμα, μέτρηση του ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v