Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το βλέμμα στη Συρία αλλά και στο EWG οι επενδυτές, με τους δείκτες αναφοράς να «προσαρμόζονται» στην τάση των διεθνών αγορών. Τα κρίσιμα επίπεδα για ΓΔ και FT 25. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Οι γεωπολιτικές εντάσεις πίεσαν τη Wall Street, σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, με σπασμένα... φρένα «βουλιάζει» η τουρκική οικονομία. Στα καθ' ημάς, ολισθηρό το έδαφος πάνω από τις 800 μονάδες, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίασης, που βρήκε τον ΓΔ χαμηλότερα κατά 1,39%, στις 799,31 μονάδες.

Εξοικειωμένοι πλέον, σταδιακά από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι αγορές με τις όλο και συχνότερες αναταράξεις, που ξεκινούν από τη Νέα Υόρκη και στον ρυθμό τους παρασύρουν τις ασιατικές αγορές, στη συνέχεια τις ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η χθεσινή εικόνα της αγοράς, μετά την προχθεσινή συνέχιση της αντίδρασης της Πέμπτης, με απολύτως φυσιολογικό και επιβεβλημένο το πέρασμα των traders από το... ταμείο, προκειμένου να «κλειδωθεί» ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων.

By the book ο Γενικός Δείκτης, σημειώναμε χθες (στον Εκηβόλο), δίνοντας και τα δύο βασικά σημεία στήριξης (όπως τα μέτρησε ο Ηλίας Ζαχαράκης). Το κλείσιμο του ΓΔ στις 799,31 μονάδες ήρθε να επιβεβαιώσει την τεχνικότητα της χθεσινής διόρθωσης, αποτέλεσμα της ορθής διαχείρισης των πωλήσεων που από νωρίς ενεργοποιήθηκαν στην αγορά. Από τον τραπεζικό κλάδο, στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μην αφήνοντας εκτός και αρκετούς τίτλους από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης, καθώς ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 796,13 μονάδες, για να μη χαθεί σε κλείσιμο η επίσης σημαντική στήριξη των 797 μονάδων, που έβλεπε έγκυρος αναλυτής. Διόρθωση της αγοράς με αξία συναλλαγών στα 49,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν η μισή από αυτήν της ανοδικής συνεδρίασης που είχε προηγηθεί την Τρίτη και επίσης χαμηλότερα της ισχυρά ανοδικής της Μεγ. Πέμπτης.

Πρακτικά αυτό ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το μεγαλύτερο μέρος του «γρήγορου χρήματος» που τοποθετήθηκε από τα τελευταία χαμηλά με γνώμονα (και) την προεξόφληση των εξελίξεων στα «εσωτερικά θέματα» (αξιολόγηση, ΔΝΤ, χρέος, stress tests κ.λπ.) παραμένει εντός παιδιάς. Και θα παραμείνει για τουλάχιστον όσο τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές δείχνουν ελεγχόμενα, όσο η κλιμάκωση της έντασης με επίκεντρο τη Συρία αφήνουν ανοιχτό... παράθυρο για άμβλυνσή της. Αλλά και για όσο συνεχίζονται οι διεργασίες όσον αφορά στα «ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα».

Για τις δύσκολες επιλογές των ΗΠΑ γα το χτύπημα στη Συρία αναφέρεται το Stratfor, στον διχασμό του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα εστιάζει από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, για να έχουμε όψεις από τα δύο κύρια μέτωπα (εξωτερικό, εσωτερικό).

Το τι μέλλει γενέσθαι σήμερα-αύριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία, κατά κύριο λόγο, με το... τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον να λήγει (;) το βράδυ της Παρασκευής.

Το χθεσινό κλείσιμο του S&P500 στις 2.642,19 (μείον 0,55%) παραπέμπει σε έλεγχο της κατάστασης, μέχρι νεωτέρας.

Η Wall Street θα δώσει και σήμερα-αύριο τον τόνο, ενώ για το ΧΑ δεν αναμένονται ανατροπές στο σημερινό Eurogroup, ικανές να επηρεάσουν/διαφοροποιήσουν θεαματικά τη στάση των traders.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE25 στις 2.064,82 μονάδες, έμπειρος αναλυτής εκτιμά πως η χθεσινή θορυβώδης πτώση εντάσσεται στο πλαίσιο της διόρθωσης. Αρκεί ο δείκτης να διατηρηθεί υψηλότερα της κρίσιμης στήριξης των 2.055 ή έστω εκείνης των 2.043 μονάδων (διέλευση εκθετικού Κινητού Μέσου Ορου 200 ημερών).

Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, σε καμία περίπτωση, υποχώρηση χαμηλότερα των 2.030, ειδικά εάν έχει προηγηθεί αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης της περιοχής του απλού ΚΜΟ 200 ημερών, που διέρχεται από τις 2.080 μονάδες.

Για τον ΓΔ, σημείο αναφοράς για την αρχή σήμερα οι 797 μονάδες, με το... άνοιγμα της Φρανκφούρτης να διαμορφώνει ανάλογη τάση. Για τους long, σημείο εξόδου θα αποτελούσε ενδεχόμενη υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των 786 μονάδων. Στα υπόψη.

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης οι long των τελευταίων ημερών φάνηκαν χθες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Σαράντη, FF Group από τον FTSE25, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχώρισαν Κέκροψ, Πλαστικά Κρήτης αλλά και Ελτράκ, Τζιρακιάν, ΕΛΒΕ, Νάκας, ΕΥΑΘ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v