Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος πάνω από τις 810 στο Χρηματιστήριο

Κέρδη σε ευθυγράμμιση και με τις διεθνείς αγορές καταγράφει το ΧΑ. Μοχλός ανόδου οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει ο τίτλος της Eurobank. Υπεραποδίδουν ΟΤΕ, Μotor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος. Πιέσεις για Aegean, Grivalia.

Ανοδος πάνω από τις 810 στο Χρηματιστήριο

Κινεζική ώθηση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με...αέρα προς τις 810 μονάδες το ΧΑ.

Οι δεσμεύσεις και τα μηνύματα, που έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος για μείωση δασμών και αύξηση εισαγωγών ενισχύουν από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι, με ενδεικτική την κίνηση επαναφοράς του DAX πάνω από τις 12.400 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα ευνοικό για τους long, ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο με τον...κεκτημένο "αέρα" της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να συνεχίζει υψηλότερα και των 810 μονάδων, εξέλιξη που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργεί υπέρ του ανοδικού σεναρίου.

Ωθηση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά με τα blue chips να ακολουθούν και τη μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας να συντηρείται.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum να λειτουργεί σαν σηματωρός για την αγορά, από την συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης (*)

Χρέος και stress tests λειτουργούν υπέρ των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, με σημαντικό μέρος των κινήσεων των traders να εστιάζεται στις μετοχές των 4 συστημικών.

Συγκριτικά ισχυρότερη αντίδραση για τη μετοχή της Eurobank, ακολουθούν Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Alpha Bank.

Εως τα 1,935 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως τα 0,288 της Εθνικής, έως τα 0,8525 της Eurobank και έως τα 2,89 ευρώ της Πειραιώς.

Στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης to 43% του τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο, ενώ συγκριτικά αυξημένος είναι σε OΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Μυτιληναίο, FF Group, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola κ.α.

Στην περιοχή των 2.110 μονάδων ο FTSE25, με μόλις 4 από τις 21 μη τραπεζικές με αρνητικό πρόσημο. Σε Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Μεγαλύτερες οι απώλειες 1,55% για την Grivalia και 1,18% για την ΑΡΑΙΓ.

Από τα 21 blue chips ξεχωρίζουν OTE με δυναμική επαναφοράς προς τα 11,37 ευρώ (απόδοση 5,02% σε εβδομαδιαία μέτρηση), ΓΕΚ Τέρνα (έως τα 5,33 ευρώ), Motor Oil (έως τα 18,96), Μυτιληναίος (έως τα 9,27), Viohalco (έως τα 3,495 ).

Υπεραποδίδει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την πλειονότητα των μετοχών της κατηγορίας σε θετικό πρόσημο. Mε πωλητές σε μόλις 2 μετοχές, της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ αλλά με συναλλαγές αξίας λίγων χιλιάδων ευρώ.

Στις 51/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για τους τίτλους των Creta Farms, ΥΓΕΙΑ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

(*) επικαιροποιημένη "μέτρηση" του ΔΤΡ, μετά την υπέρβαση της σημαντικής αντίστασης των 850 μον. στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v