Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Περνούν από... ταμείο οι επενδυτές

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 805 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 2% για ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς. Mε αρνητικό πρόσημο Coca Cola, Εθνική, ΟΤΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Περνούν από... ταμείο οι επενδυτές

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εικόνα των αγορών. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, οι traders επιχειρούν ένα σύντομο... πέρασμα από το ταμείο, «κλειδώνοντας» μέρος των τελευταίων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Κίνηση επιβεβλημένη, δεδομένων των νέων συνθηκών που από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν διαμορφωθεί διεθνώς, συνεκτιμώντας μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Από νωρίτερα στη Φρανκφούρτη οι πωλητές είχαν ελαφρύ προβάδισμα, με συνέπεια τη διολίσθηση του DAX από τις 12.381 προς τις 12.348 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, το «άνοιγμα» της συνεδρίασης στο ΧΑ δεν μπορούσε να είναι διαφορετικό. Από τις 812,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης δεν έμεινε για περισσότερο από ένα 5λεπτο σε θετικό πρόσημο, για να κατηφορίσει σταδιακά προς τις 804, με απώλειες έως 0,80%.

Με απώλειες σχεδόν στο σύνολό τους οι κλαδικοί δείκτες, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο και εκτείνονται προς την πλειονότητα των blue chips, παρασύροντας και πολλές μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.

Ετσι, μετά τα πρώτα 55' της συνεδρίασης, ο FTSE25 υποχωρούσε από τις 2.109 προς τις 2.081 μον., ο ΔΤΡ από τις 859 κατά 20 μονάδες χαμηλότερα.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι εμφανώς περιορισμένες συναλλαγές, με τον ανάλογο τζίρο, που παραπέμπουν στη μερική και επιλεκτική κατοχύρωση θέσεων, χωρίς να υπάρχει διάθεση για μεγαλύτερες πωλήσεις/πιέσεις. Τουλάχιστον μέχρι τις 11:30, όταν ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ., με το 41% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Χαμηλότερες τιμές και για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερο τζίρο στους τίτλους των Alpha Bank και Eurobank.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς μετά από ένα εβδομαδιαίο 4,50% σήμερα επιχειρείται το «κλείδωμα» μέρους θέσεων από τα 11,34 έως τα 11,25 ευρώ.

Σε 5+3 μετοχές από τις 25 του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές, καθώς ανοδικά κινούνται οι Viohalco, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Sarantis και χωρίς μεταβολή ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 22/44 μετοχές. Σημειώνεται ότι για τη διακύμανση του ΓΔ, σχετική «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη έχει «ανέβει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v