Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση στο ξεκίνημα για το ΧΑ

Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα στην εγχώρια αγορά. Η προσοχή στο διεθνές μέτωπο, με «εμπορικό πόλεμο» και Συρία στο επίκεντρο. Αρχίζει να «ζεσταίνεται» και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα. Πτωτικά το ξεκίνημα.

Διόρθωση στο ξεκίνημα για το ΧΑ

Ράλι στη Wall Street με... κινεζικό καύσιμο, σε υψηλά τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές, «χτίζει» ανοδικό σερί το ΧΑ. Καλές ημέρες για τους long από Νέα Υόρκη, μέχρι Σαγκάη, Τόκιο και Φρανκφούρτη, Παρίσι. Αφορμής δοθείσης συνέχεια και στην Αθήνα, στο ανοδικό ξέσπασμα επαναφοράς της τελευταίας Πέμπτης με μία νέα, ικανοποιητική κίνηση και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 810,54 μονάδες.

Καλοδεχούμενη από τους long η αφορμή, ελέω του Κινέζου προέδρου, και στο ΧΑ, με αποτέλεσμα την άνετη υπέρβαση της σημαντικής περιοχής των 801 μονάδων και μάλιστα με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ στην αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης.

Καλή συνεδρίαση, μεστή συναλλαγών, με 101,3 εκατ. μετοχές και τζίρου με 88,9 εκατ. ευρώ, με πολλά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις, με το 48% στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αλλά και σε blue chips-σηματωρούς των κινήσεων των ισχυρών χεριών.

Με αυξημένες συναλλαγές, ανάλογους τζίρους η ισχυρή αντίδραση για μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, αλλά και των Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, FF Group και ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development. Μέχρις εδώ καλά, γιατί από τις αρχές Φεβρουαρίου οι αγορές έχουν αποκτήσει άλλο volatility, πολύ μεγαλύτερο ρίσκο.

Συνεπώς έχουν εύκολο έργο οι long; Κάθε άλλο, προσεγγίζοντας τις αγορές, το ΧΑ με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), επικαλούμενος οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA), εξέδωσε προειδοποίηση για «αυξημένη προσοχή στον σχεδιασμό των πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο/FIR Λευκωσίας, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία». Το alert των Eurocontrol και EASA ήταν (από χθες) για 72 ώρες.

Το αναφέρω γιατί στις παραμέτρους που επηρεάζουν τις κινήσεις των traders και δη των βραχυπρόθεσμων (στο Τ+2) προσμετρώνται πλέον όλα, και προ πάντων οι κάθε λογής... jokers, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση την εξέλιξη του παιχνιδιού. Σε χρόνους d.t.

Επανέρχομαι στα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς δείχνει πιο βατή για όσους θα θελήσουν να κάνουν ένα μικρό πέρασμα από το ταμείο, για να κατοχυρώσουν μέρος των εβδομαδιαίων αποδόσεων. Στο 3,76% για τον ΓΔ, στο 4,90% για τον ΔΤΡ αλλά και μέχρι διψήφιες για επιμέρους τίτλους.

Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, κατ' αρχάς η άνετη υπέρβαση των 801, το κλείσιμο πάνω από τις 807 (εκθετικός 30 ημερών), σε συνδυασμό με τη θεαματική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου.

Βραχυπρόθεσμα, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, οι 807 μονάδες είναι η πλησιέστερη στήριξη για τον ΓΔ, κάτι που πολύ γρήγορα θα κληθεί να επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια/έκταση της ανοδικής αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την αντοχή της ζώνης στήριξης των 797-801 μονάδων, στην πρώτη διόρθωση.

Από σήμερα για τον ΓΔ σημασία έχουν τα σημεία των 816 και των 821 μονάδων. Η υπέρβασή τους, με την πρώτη, και χωρίς να προηγηθεί διόρθωση, δείχνει δύσκολη, ως εκ τούτου προσφέρονται μάλλον για μερική κατοχύρωση από τους βραχυπρόθεσμους. Ενδεχομένως και σημεία για λήψη αντίθετης θέσης από τους short.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός (εξού οι διαδοχικές επίμονες αναφορές μας στον Εκηβόλο), με τις εξελίξεις (αξιολόγηση, συζήτηση για το χρέος κ.λπ.) να ευνοούν το τελευταίο ανοδικό «ξέσπασμα». Ανετη η υπέρβαση των σημαντικών 850 μονάδων για τον ΔΤΡ χθες, με τζίρο στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, αλλά μεικτή εικόνα στο τέλος. Υπεραπόδοση με 5,49% για την Eurobank, κέρδη 1,13% για την ΕΤΕ, χωρίς μεταβολή για την Πειραιώς και απώλειες 0,53% για την Alpha Bank.

Για τον ΔΤΡ, η μέχρι χθες αντίσταση των 850 μετατρέπεται σε στήριξη που θα δοκιμασθεί σε αυτή τη φάση της κίνησης. Στις 855,79 μον. το κλείσιμο του ΔΤΡ, στις 850 η στήριξη και από την αντοχή της θα εξαρτηθεί αν η διόρθωση θα επεκταθεί προς τις 817 μονάδες ή όχι.

Για αυτό σε alert τόσο οι long όσο και οι short, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν πλέον στη διάρκεια μίας συνεδριάσιμης ημέρας. Για τους βραχυμεσοπρόθεσμους, η προσέγγιση είναι πιο εύκολη καθώς τις τελευταίες 5-7 συνεδριάσεις διαμορφώθηκαν για δείκτες και μετοχές τόσο χαμηλά όσο και υψηλά όρια διακύμανσης.

Ενδεικτικά για τον ΓΔ, οι 767,17 της 3ης Απριλίου είναι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και οι 814,57 το χθεσινό υψηλό.

Στα υπόψη, μέχρι και την Παρασκευή, και το αυριανό EwG. Αύριο Πέμπτη θα γίνει με τους δανειστές η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, εγκαινιάζοντας ένα κρίσιμο 15νθήμερο για το ελληνικό ζήτημα. Κρίνοντας από τη στάση των Ευρωπαίων, το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, που επικρατεί και στην Αθήνα (όπως και στις Βρυξέλλες) ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένο. Ωστόσο κρίσιμο είναι το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, που έχει σημαντικά ορόσημα (ανακοίνωση πλεονάσματος για το 2017, Σύνοδος ΔΝΤ και Eurogroup).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v