Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παραμένει πάνω από τις 810 ο Γενικός Δείκτης

Διατηρούν το προβάδισμα οι long, εν μέσω κερδών στις διεθνείς αγορές. Οι τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο, ξεχωρίζουν Eurobank και Alpha. Στο πράσινο η πλειονότητα των blue chips. Τα κρίσιμα ορόσημα για τη συνέχεια.

ΧΑ: Παραμένει πάνω από τις 810 ο Γενικός Δείκτης

Συντηρείται το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum στις αγορές. Μέτριου κόστους η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, στην σκιά των εξελίξεων στη Συρία αλλά και του εμπορικού "πολέμου" σε μία περίοδο που η αυξημένη μεταβλητότητα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των κινήσεων των traders.

Ενδεικτικές τιμές για τον DAX στην Φρανκφούρτη, με επαναφορά νωρίτερα πάνω και από τις 12.400 μονάδες, την ώρα που η εικόνα των futures στην Wall Street, με τον S&P 500 να "βλέπει" 1,13% υψηλότερα στις 2.648 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders "τρέχουν" να κερδίσουν τον χρόνο των δύο...αργιών, με τους long να έχουν σταθερά προβάδισμα και σήμερα, σε συνέχεια της θεαματικής αντίδρασης της Πέμπτης.

Εβδομαδιαία απόδοση 4,27% για τον Γενικό Δείκτη, που σήμερα συνεχίζει- προς ώρας- έως τις 814,57 μονάδες. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα 17 από τα 21 blue chips του δείκτη να ακολουθούν, όπως επίσης μία ευάριθμη ομάδα μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, με το 40% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο- κλειδί και αυτής της βραχυπρόθεσμης κίνησης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μεστός κρίσιμων ημερομηνιών- ορόσημων ο Απρίλιος- κατά παράδοση μήνας φιλικός για τους long παίκτες- με την πρώτη μεθαύριο Πέμπτη. Στο EwG θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος για τα 88 προαπαιτούμενα, στις 20-22 Απριλίου η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, μία μέρα αργότερα η ανακοίνωση στοιχείων για το ΑΕΠ 2017 (θα κριθεί η επίσπευση ή όχι της ισχύος του αφορολόγητου από την 1/1/2020) ενώ κλείνει με το σημαντικό Eurogroup της 27 Απριλίου, στην Σόφια. 

Με γνώμονα αυτά τα ορόσημα αλλά και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές οι κινήσεις των traders, που τις τελευταίες συνεδριάσεις κλίνουν προς την πλευρά των αγοραστών.

Στο εύρος των 846,59-872,66 η διακύμανση για τον ΔΤΡ, με το χαμηλό ημέρας στην αρχή και το υψηλό στις 11.45΄ . Ωστόσο έκτοτε ο ΔΤΡ συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, σταθερά πάνω από 1,80% έως 2,25% την ώρα που στα ομόλογα "τσιμπούν" λίγο οι αποδόσεις τους. Οριακά πάνω από τα 4% το 10ετές, στα 4,024% δηλαδή περίπου 40 μ.β από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (τα 18,8 σε σύνολο 30 εκατ. μετοχών), μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank.

Χρηματιστηριακή πηγή εκτιμούσε, πως ενόσω η αγορά θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests, δεν αποκλείεται οι traders να "τρέξουν" μία γρήγορη κίνηση προεξόφλησης. Θυμίζουμε, πως στην περίπτωση επιβεβαίωσης ενός θετικού σεναρίου η υπέρβαση των 880-900 μον. είναι η ελάχιστη απαιτούμενη προυπόθεση.

Στις 2.112 μονάδες ο FTSE25, με 17 από τις 21 μη τραπεζικές με αγοραστές. Στο συν και τις 1.267 μονάδες ο δείκτης FTSEM με την σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 63/42 μετοχές.

Aπό τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, πέραν των τραπεζικών ξεχωρίζουν οι μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ Τέρνα, OTE, FF Group, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Motor Oil κ.α.

Από τη μεσαία κατηγορία κινητικότητα καταγράφεται για τίτλους των ΥΓΕΙΑ, Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ανεμος, Intralot, ΕΥΑΘ κ.α.

Στα 34,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 14.25΄ .

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v