Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι νέες στοχεύσεις για τον Γενικό Δείκτη

Το τραπεζικό σερί που χτίστηκε στην εγχώρια αγορά και ποια είναι τα περιθώρια διεύρυνσης. Ποια blue chips έχουν... λόγο αντίδρασης και πώς διαμορφώνεται το διεθνές περιβάλλον. Κρίσιμα μέτωπα για την οικονομία τα επόμενα 24ωρα.

ΧΑ: Οι νέες στοχεύσεις για τον Γενικό Δείκτη

Αλλη μία ανοδική συνεδρίαση χθες βράδυ στη Wall Street, με τον S&P 500 στις 2.706,39 μονάδες, με 1,07%, να δίνει τον ρυθμό βραχυπρόθεσμα. Αλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στο ΧΑ, που με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο επανήλθε προς τις 840 μονάδες. Τελική τιμή 836,94 για τον Γενικό Δείκτη, πάνω από τον αρχικό κύριο στόχο μας των 830 μονάδων, σε σημείο που αρχίζουν και αλλάζουν αρκετά από τα δεδομένα που λειτουργούσαν υπέρ των short μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να βγει μπροστά ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, να γίνει η διαφορά, να εισρεύσει νέο βραχυπρόθεσμο χρήμα, που στη λογική της προεξόφλησης «έτρεξε» ένα σερί με τον ΔΤΡ προς τις 942 μονάδες. Κέρδη 14% μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις, με το τουλάχιστον 50% του ημερήσιου τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με ό,τι αυτό σημαίνει, κατ' αρχάς, για τη βραχυπρόθεσμη τάση. 

Με το σχεδόν 50% των συνολικών συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής (37 στα 71 εκατ. τεμάχια), με Alpha Bank και ΕΤΕ να κάνουν τζίρο 24,5 εκατ. σε σύνολο 80,9 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της πρώτης να κάνει πολλές συναλλαγές πάνω από τα 2 ευρώ (τιμή της τρίτης αμκ) και τις Πειραιώς, Eurobank να επανέρχονται (σε μηνιαίο και από αρχή χρόνου), οι long έχουν πλεονέκτημα για να κλείσουν θετικά αυτή την εβδομάδα. Αλλωστε από τη μέχρι τώρα πορεία της αγοράς επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως ο Απρίλιος είναι σε γενικές γραμμές μήνας φιλικότερος του Μαρτίου. 

Το ενθαρρυντικό αυτής της κίνησης -ακόμη έχει τα χαρακτηριστικά της ανοδικής διόρθωσης- είναι πως συνεπικουρείται από τις διεθνείς αγορές, τη Wall Street, εδράζεται σε ουσιαστικούς λόγους προεξόφλησης και χθες είχε ικανοποιητική διασπορά θέσεων. 

Συναλλαγές αξίας 12,5 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ, που με 1,15% διαμορφώθηκε στα 11,40 ευρώ. Συναλλαγές αξίας 6,9 εκατ. στον Μυτιληναίο, που υπεραποδίδοντας έκλεισε στα 9,94 ευρώ. Με αυξημένους τζίρους η άνοδος του ΟΠΑΠ στα 9,62, των ΕΛΠΕ στα 8,40, της Jumbo στα 15,12, της Motor Oil στα 18,58 ευρώ. Νέο χρήμα σε ανοδική αντίδραση πέραν των τραπεζικών σε μετοχές-σηματωρούς και ισχυρά blue chips, με εμφανή επανεργοποίηση ισχυρών ξένων χεριών. 

Κρίσιμες συναντήσεις τα επόμενα 24ωρα των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, αλλά με την αγορά να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό πως και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι περνούν τα stress tests και με τους όρους του δυσμενούς σεναρίου. Η συνέχιση ή όχι της βραχυπρόθεσμης κίνησης θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στα όποια μηνύματα θα δοθούν από την επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Τραπεζικοί κύκλοι προσδιορίζουν για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου τα αποτελέσματα για τις τέσσερις τράπεζες, οπότε και αυτό το διάστημα θα είναι σημαντικό για τον κλάδο. 

Ωστόσο μεσολαβούν κρίσιμα ορόσημα, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, κυρίως όμως τη Δευτέρα τα μεγέθη του 2017 από τη Eurostat, μετά την... ψυχρολουσία ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης (2018 και '19), για να μην εφησυχάζουν ούτε οι long ούτε οι short. 

Ομως παράλληλα στις διεθνείς αγορές «τρέχουν» εξελίξεις που ευνοούν συγκεκριμένους κλάδους, ομίλους και μετοχές. Ενδεικτική η περίπτωση του ράλι του αλουμινίου (με αφορμή την περίπτωση της Rusal), που στο ΧΑ είχε άμεσο αποτέλεσμα με τη θεαματική επανάκαμψη των αγοραστών στον Μυτιληναίο. 

Παράλληλα όμως, στα καθ' ημάς, οι εξελίξεις σε κλάδους ζωτικούς για την οικονομία, ουσιαστικούς (και) για το χρηματιστήριο, όπως είναι η ενέργεια (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), πετρέλαια/διύλιση-φυσικό αέριο (Ελληνικά Πετρέλαια) κ.α. 

Από τον FTSE25, τώρα τελευταία γίνονται κάποιες προσπάθειες και σε μετοχές που μέχρι τώρα είναι οι... αδύναμοι κρίκοι των blue chips και αναφέρομαι ειδικά για τον TITAN και το FF Group, που τεχνικά -πλέον- «χρωστούν» μία κίνηση. Θα δείξει σήμερα-Παρασκευή, εάν αυτές οι δύο μετοχές μπορεί να λειτουργήσουν τεχνικά όπως στην πλειονότητά τους οι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Εύλογα το καλό κλίμα στη μεγάλη κατηγορία συντηρεί το περιβάλλον μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη, με τον FTSEMid Cap ούτως ή άλλως να υπεραποδίδει της αγοράς (σε μηνιαίο και από αρχή έτους). 

Σταθερά αρκετές οι επιλογές από αυτές τις κατηγορίες, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 2/1 σε ένα γενικά καλό κλίμα, που διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, βασικών μετόχων, επαγγελματιών της αγοράς. 

Τεχνικά για τον ΓΔ είναι ενεργή η τελευταία «μέτρηση» για τον ΓΔ (όπως «ανέβηκε» χθες στον Εκηβόλο), με σημείο αναφοράς (και stop για τους long) τις 817 μονάδες και «βλέψεις» (σε εβδομαδιαίο) προς τις 850 μονάδες. 

Για να δούμε...  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v