Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το τραπεζικό σερί στο ΧΑ

Πάνω από τις 830 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν. Ανοδος άνω του 3% για τον κλαδικό δείκτη, με την Εθνική στο +5%. Ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ.

Συνεχίζεται το τραπεζικό σερί στο ΧΑ

Συντηρείται το ανοδικό momentum στις αγορές, με τα futures στη Wall Street να «δείχνουν» ανοδικό άνοιγμα.

Κατά 0,48% υψηλότερα, στις 2.694 μονάδες, τα συμβόλαια του S&P 500, την ώρα που στην Ευρώπη στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα. Η υποχώρηση των ανησυχιών για το... Συριακό σε συνδυασμό με μία σειρά κυρίως οικονομικού χαρακτήρα εξελίξεων έχουν δώσει προβάδισμα στους long, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της κίνησης υψηλότερα. Ενδεικτικά για τις ευρωπαϊκές αγορές ο DAX ενισχύεται 0,77% προς τις 12.487 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, δίνεται χώρος στους αγοραστές να ανέβουν και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να έχει υπερβεί τον κατ' αρχάς στόχο των 830 μονάδων.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, με πιο ισομερή ανάπτυξη τραπεζικών και blue chips δυνάμεων και σταθερή ροή εντολών, ο ΓΔ ενισχύεται έως τις 832,26 μονάδες. Κατά 3,06% στις 934 μονάδες συνέχιζε νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο στο επίκεντρο κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με το 55% της αξίας συναλλαγών, δηλαδή στα περίπου 21 εκατ. ευρώ, ο κλάδος συνεχίζει στη φορά της ανοδικής διόρθωσης, που όπως σημειώναμε χθες, έχει ξεκινήσει από τα τελευταία χαμηλά των 811 μονάδων (της 12ης Απριλίου), συνέχεια της κίνησης από τις 768 μον. της 3ης Απριλίου. Απόδοση εβδομάδας 8,89%, μηνός 10,77% και 6,38% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα για τον ΓΔ η απόδοση είναι 2,56% σε εβδομαδιαίο, 2,15% σε μηνιαίο και 3,62% από την αρχή του έτους. Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει έναντι της αγοράς, και είναι αυτός που διαμορφώνει την τάση επαναφοράς από τα επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων (για τον ΓΔ*).

Πάνω από τα 2,02 ευρώ, εδώ και μία ώρα, η μετοχή της Alpha Bank, περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (το 55% των συνολικών) και μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική. Σημαντική η αντίδραση και των Πειραιώς, Eurobank.

Στις 2.143 μονάδες ο FTSE25, με πολύ καλύτερη κατανομή μεταξύ των μετοχών απ' ό,τι χθες. Ενδεικτικά, η αύξηση των συναλλαγών/τζίρου σε μετοχές αυτής της κατηγορίας (Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ, Jumbo, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, FF Group κ.α.), η σχέση ανοδικών/πτωτικών 20/1 (για τα blue chips), η διάθεση των traders να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και η ενεργοποίηση νέων παικτών, οδηγούν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προς τις σημαντικές 2.150 και την αγορά προς τις 840 μονάδες.

Ενδεικτικό του κλίματος, που εκτιμάται πως θα... θερμανθεί περισσότερο στη συνέχεια, το ότι σε 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι long, ενώ σε μόλις 2 (Grivalia, FF Group) η τιμή ήταν σταθερή.

Δηλαδή, στις 14:38 ουδεμία από τις 25 του δείκτη ήταν σε αρνητικό έδαφος. Με την ταχύτητα ροής των εντολών να επιταχύνεται. Να σημειωθεί πως εκείνη την ώρα το 10ετές υποχωρούσε ακόμη χαμηλότερα προς τα 4,024% και το future του GREK «έδειχνε» προς υψηλότερη τιμή, με στόχο τα 11$.

Από τον FTSEM (στις 1.301 μονάδες) ξεχώριζαν και με βάση τις συναλλαγές/τζίρο οι τίτλοι των Attica Bank, MIG, Ικτίνου, Ιντρακόμ, J&P Αβαξ, Νηρέα.

Στις 75/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

(*) επικαιροποιημένη «μέτρηση» του ΓΔ, νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v