Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κοιτά» προς τις 830 ο Γενικός Δείκτης

Με φόρα από τη χθεσινή ανοδική κίνηση συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με το σύνολο των blue chips -πλην της Coca Cola- στο «πράσινο». Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, έπιασε τα 2 ευρώ η Alpha. Ξεχωρίζει ανοδικά η Μυτιληναίος.

ΧΑ: «Κοιτά» προς τις 830 ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά κινούνται από νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Παρίσι), με ανάλογη φορά και το ΧΑ.

Εχουν μεν τον πρώτο λόγο και σήμερα οι long, ωστόσο κινούνται πιο συντηρητικά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στη ροή των εντολών όσο στην ευρύτητα των επιλογών τους. Εστιασμένες και σήμερα οι κινήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο αλλά με μεγαλύτερο μέρος να τοποθετείται και σε μετοχές-σηματωρούς, blue chips.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εικόνα της αγοράς, κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και των διαθέσεων (που φάνηκαν από χθες) για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Εκ προοιμίου γνωστό πως, για τον τραπεζικό κλάδο, η επάνοδος του ΔΤΡ σε επίπεδα υψηλότερα των 900 μονάδων θα έφερνε και εντολές πώλησης, θέσεις που ενεργοποιήθηκαν όταν προσεγγίσθηκε η περιοχή των 930 μονάδων. Το 62% του μετριότερου σε σχέση με χθες τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο (ποσοστό περίπου 15 μονάδες χαμηλότερο απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση), ενισχύοντας την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως η τάση (για υψηλότερα ή χαμηλότερα) περνά μέσα από την κίνηση των τραπεζών.

Εως τις 927,70 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, με απόδοση 7,77% σε εβδομάδα και 5,25% από την αρχή του έτους, δίνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών κατοχύρωση θέσης με ικανοποιητικά κέρδη.

Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, περίπου σε αυτά τα επίπεδα (των 930 μον.) έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό η ετυμηγορία του SSM για τα stress tests των συστημικών τραπεζών.

Προφανώς και οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με την επικεφαλής του Μηχανισμού έχουν τη σημασία τους ως προς το μήνυμα που θα δοθεί από τα... χείλη της Ντανιέλ Νουί.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (όπως και χθες, το σχεδόν 65% του συνόλου), μεγαλύτερος τζίρος για Εθνική και Alpha Bank. Η τελευταία νωρίτερα «έπιασε» τα 2 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης αμκ, θυμίζοντας πως είναι η πρώτη από τις συστημικές που φτάνει στην τιμή, γεγονός που είχε σημειωθεί και την προηγούμενη φορά.

Καλή η εικόνα και για την πλειονότητα των blue chips, με πωλητές σε μόλις 2 από τις 21 μετοχές της κατηγορίας. Και σήμερα η Coca Cola σε ρόλο... χειρόφρενου αλλά χωρίς τις ακρότητες της χθεσινής συνεδρίασης (και της ανοδικής της Παρασκευής) και ο ΟΤΕ οριακά χαμηλότερα, στα 11,26 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι έχουν «γυρίσει» ανοδικά, για βοήθειες, οι εφεδρείες που είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ενώ και για τον τίτλο του Οργανισμού θέμα χρόνου είναι να περάσει και αυτός σε θετικό έδαφος.

Στο 2/1 διατηρείται η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 54 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v