XA: Ζητούμενο η συντήρηση του momentum

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Το τραπεζικό ράλι και τα σενάρια για μερική κατοχύρωση κερδών, εν μέσω καυτών εξελίξεων στον κλάδο. Ποια blue chips μπορούν να τραβήξουν την αγορά υψηλότερα.

XA: Ζητούμενο η συντήρηση του momentum

Θετική, σε γενικές γραμμές, η εικόνα του ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση, ενθαρρυντικό το «κλείσιμο» στη Wall Street, μπορεί να συντηρήσει το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum εκτός και εντός συνόρων.

Με τραπεζικό κρεσέντο -όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος- η χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ, με τους traders να εστιάζουν στον κλάδο-κλειδί, σε αυτόν που κατά γενική εκτίμηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά αυτή τη φορά προς την ανοδική.

Οι εξελίξεις στις αγορές, με επίκεντρο το... Συριακό, αναμφίβολα διευκόλυναν το έργο των long, οι οποίοι με χαρακτηριστική ευκολία έφεραν τον τραπεζικό κλάδο έως τις 913,41, για να διαμορφωθεί τελικά στις 905,48 μονάδες. Υπεραπόδοση 7,40%, με συναλλαγές αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ, προφανώς θα πρέπει να αποδοθεί στα ισχυρά χέρια, που χθες επιχείρησαν ένα μίνι ράλι προεξόφλησης των αποτελεσμάτων των stress tests, της μεγάλης συζήτησης για το χρέος, της στάσης των ξένων οίκων κ.λπ. Αποδοτικό ομολογουμένως το στοίχημα, σε σημείο που ο ΔΤΡ μετά από ταλαιπωρία ημερών να ξαναγυρίσει σε θετικό πρόσημο (με 3,34%) από την αρχή του έτους.

Ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε την αγορά έως τις 826,98, για να κλείσει τελικά στις 820,96 μονάδες, με τα blue chips να ακολουθούν και τον FTSE25 με 0,62% να διαμορφώνεται στις 2.114,22 μονάδες. Ο λόγος της χαμηλής απόδοσης του δείκτη οφείλεται στο μείον 5,62% για τη μετοχή της Coca Cola και στο ότι πέραν των τραπεζών η μεγάλη κεφαλαιοποίηση κινήθηκε με ηπιότερους ρυθμούς.

Ωστόσο ο απολογισμός ήταν ενθαρρυντικός, καθώς σε 10 από τα 21 blue chips υπερίσχυσαν οι αγοραστές, ενώ για 2 μετοχές η τιμή παρέμεινε σταθερή.

Στα blue chips «έτρεξαν» μετοχές που ευνοούνται από τη συγκυρία, με την ενέργεια στο επίκεντρο. Στο συν 3% η μετοχή της ΔΕΗ, στο συν 2,90% του ΑΔΜΗΕ, με την Επιχείρηση σε διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας και τις εξελίξεις στον ΔΕΣΦΑ να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αισιόδοξων.

Ο κλάδος είναι προφανές πως θα είναι στο επίκεντρο και θα είναι από τους πιο hot (επιχειρηματικά, χρηματιστηριακά) τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισής μας, που στηρίζεται κυρίως στα περιθώρια περαιτέρω άμεσης συνέχισης της κίνησης των τραπεζών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: η διάθεση για μερική κατοχύρωση θέσεων με την υπέρβαση των 910 μονάδων (κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί και σήμερα), οι συναντήσεις που θα έχουν με ΕΚΤ και SSM οι Ελληνες τραπεζίτες τα επόμενα 24ωρα, η αναφορά/εκτίμηση του οίκου Fitch για «υβριδική καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης (με αυξημένη εποπτεία), το κλίμα στις διεθνείς αγορές και το τι θα μπορούσε να προκύψει στην Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον.

Οι... δείκτες σε καλή φορά, με το 10ετές χαμηλότερα στα 4,050%, το GREK (υπεραγορασμένο, από την προηγούμενη εβδομάδα) σε νέα άνοδο χθες βράδυ, κατά 3,90% (0,39$) στα 10,40$, ενώ και... η πρώτη εικόνα των futures είναι ικανοποιητική.

Τεχνικά, εάν θεωρηθεί πως για τον ΔΤΡ είναι κρίσιμη η περιοχή υψηλότερα των 900 μονάδων, θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν σήμερα οι long και μέχρι ποιες τιμές. Οι 930 μον. είναι ένας στόχος εφικτός για τον ΔΤΡ, αλλά δεν αποκλείεται να επιτευχθεί μετά από μία μικρή οπισθοχώρηση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις.

Εάν κατοχυρωθούν περισσότερες θέσεις σήμερα στις τράπεζες, θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρότερη αντίδραση από τα blue chips. Στο συν από χθες ΔEH, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Πιθανές εφεδρείες για σήμερα: ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, FF Group, TITAN.

Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 77 μετοχές στο συν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v