Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρεί τα κεκτημένα το ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ και μικρές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη παρά τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Eurobank, Tιτάν. Ανοδος για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Mυτιληναίο. Χαμηλός ο τζίρος.

Συντηρεί τα κεκτημένα το ΧΑ

Ηπια άνοδος και αναμονή στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων στο ΧΑ.

Κατά 0,28% υψηλότερα στις 12.620 μονάδες ο DAX, με την προσοχή των επενδυτών στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και το... πυραυλικό χτύπημα ξημερώματα Σαββάτου να δείχνει μακρινό. Ηδη για τον DAX σημειώνεται θετική απόδοση 2,64% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με τις ανησυχίες που πυροδότησε η ενέργεια των Δυτικών να μην έχουν αποτυπωθεί ούτε κατ' ελάχιστον στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αντιθέτως, θα έλεγε κάποιος πως οι εξελίξεις στα μέταλλα, η άνοδος του αλουμινίου στα υψηλά 7ετίας, δημιούργησαν συνθήκες μόχλευσης σε ένα σημαντικό μέρος των ομίλων της «παλιάς βιομηχανίας» στην Ευρώπη.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν εμφανές προβάδισμα, οι πωλητές έχουν αναδιπλωθεί και περιορισθεί στις short θέσεις των γνωστών funds στις τράπεζες και σε 2-3 blue chips. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, μοιάζει να λειτουργούν κυρίως αντισταθμιστικά/hedging θέσεων που πιθανόν να έχουν αποκτήσει στην υποκείμενη αγορά. Πάντως short squeeze, όπως περίμεναν ορισμένοι, δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον σήμερα-Παρασκευή.

Συνεπώς, ήπιος ο ρυθμός, by the book η αγορά, με το μερικό «κλείδωμα» βραχυπρόθεσμων θέσεων να έχει ως συνέπεια την υποχώρηση του ΓΔ προς τις 830 μονάδες. Με απώλειες ο τραπεζικός και βασικοί κλάδοι των blue chips, αλλά με την προσφορά να απορροφάται για τον μεν τραπεζικό από τα επίπεδα των 933 μονάδων και των 2.141 για τον FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά μεν επίπεδα, ωστόσο χαμηλότερα της χθεσινής συνεδρίασης. Το 54% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά καλός είναι στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Intralot κ.α.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank.

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών -για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης-, ενδεικτική της στάσης (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 36/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, επίσης ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στην αγορά. Και πιθανότατα στη συνέχεια να θέσει σε δοκιμασία λίγο χαμηλότερες τιμές για τον ΔΤΡ και τον ΓΔ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v