Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, που απομακρύνεται από τις 840 μονάδες. Απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό, μεγαλύτερες πιέσεις για Eurobank. Ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2% η ΔΕΗ. Κινητικότητα σε Viohalco, OTE.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη για τους long ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ.

Από τα επίπεδα των 840 μονάδων οι πρώτες κινήσεις traders και επενδυτών, μετά τη «διπλής όψης» χθεσινή συνεδρίαση. Με μικρό ανοδικό χάσμα το «άνοιγμα», με επιφυλακτικές κινήσεις οι βραχυπρόθεσμοι στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης, καθώς το «άδειασμα» στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης δημιούργησε έναν σχετικό προβληματισμό σε ορισμένους.

Οπως και χθες, η αγορά κινείται συγχρονισμένα και ευρύτερα, καθώς οι αγοραστές καλύπτουν από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τους άλλους κύριους κλαδικούς. To μεγάλο μέρος του τζίρου είναι επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο (67%), ωστόσο σημαντικές κινήσεις πραγματοποιούνται από την αρχή σε μετοχές εταιρειών που είναι σε κλάδους αιχμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς η μετοχή της από τις πρώτες κιόλας εντολές βρέθηκε στο προσκήνιο με αγορές από τα 2,858 έως τα 2,91 ευρώ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α., που εν μέρει θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως επιστροφή των αγοραστών μετά τη 2ήμερη διόρθωση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η εγγύτητα με την περιοχή των 850 μονάδων και τη διακεκαυμένη ζώνη των 850-860 μονάδων προοιωνίζεται έναν αριθμό συνεδριάσεων για να αποσαφηνισθεί η τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο μιας επόμενης προσπάθειας των long για υψηλότερα.

Δεδομένου ότι τα μηνύματα από το ΔΝΤ ήταν λίγο καλά, λίγο αποθαρρυντικά και ότι τα αποτελέσματα των stress tests προεξοφλήθηκαν με τη σημαντική αντίδραση του κλάδου έως τις... παρυφές των 1.000 μονάδων, το πιθανότερο είναι να απαιτηθούν λίγες μέρες για να αφομοιωθούν όλα αυτά σε ένα εύρος τιμών, με άνω όριο τις 850 και με κάτω τις 830 μονάδες.

Στην περιοχή των 970 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Αlpha Βank και ΕΤΕ είναι σε διαπραγμάτευση σε τιμές υψηλότερες των αντίστοιχων της τρίτης αμκ.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η επάνοδος των traders σε blue chips και μετοχές εταιρειών-σηματωρών, με τον ΟΤΕ να «ανεβάζει στροφές» μετά τις 11:25 και τις συναλλαγές να γίνονται στα 11,61-11,74 ευρώ.

Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, μία ανοδική κίνηση πάνω από τα 11,70-11,80 ευρώ θα λειτουργούσε υπέρ των long. Από τα 28,47 έως τα 28,60 ευρώ ενισχύεται η δεύτερη βαρύτερη μετοχή (στη διακύμανση του ΓΔ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ενθαρρυντικό το ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, οι πωλητές υπερίσχυαν σε 5 μετοχές, Eurobank και Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο και Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group. Μεγαλύτερες οι απώλειες, κατά 3,23% για τη μετοχή της τελευταίας, με τους πωλητές να πιέζουν χαμηλότερα ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Στις 11:35 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 53/24 μετοχές.

Μεγαλύτερη απόδοση, κατά 3% υψηλότερα, η μετοχή της ΔΕΗ, εύλογα με επίκεντρο τις εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v