Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Μαζεύονται οι απώλειες του ΓΔ

Μικρότερες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στη ζώνη των 835-840 μονάδων. Στο +3,3% η μετοχή της ΔΕΗ. Απώλειες για Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Folli Follie. Kέρδη για Coca Cola, OΠΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

Xρηματιστήριο: Μαζεύονται οι απώλειες του ΓΔ

Σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, καθώς μετά τις 12:10 υπερίσχυσαν σταδιακά οι πωλητές στις τράπεζες, παρασύροντας χαμηλότερα και πολλά blue chips.

Συνεδρίαση που παραπέμπει σε αρκετά σημεία στη χθεσινή, καθώς ξεκίνησε με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, για να αναλαμβάνουν στη συνέχεια οι πωλητές, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, τη διακύμανση δεικτών/μετοχών σε στενότερο εύρος, την προσπάθεια επιβεβαίωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 15:00, η συνολική αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει το όριο των 30 εκατ. ευρώ -αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας-, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά σημαντικό μερίδιο αλλάζει χέρια σε 5-6 blue chips.

Χαμηλότερα ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να διευρύνονται έως και 1,78% προς τις 947 μονάδες (στις 15:00), με σταθερές πωλήσεις μετά τις 11:30 και αφού είχε κατοχυρωθεί μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων από τα επίπεδα των 980 μονάδων. Με απόδοση 20% σε μηνιαία μέτρηση ο ΔΤΡ έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια για όσους θέλουν, ενόψει τέλους Απριλίου (στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας), να «κλειδώσουν» υπεραξίες. Δεδομένου ότι στο Washington Group δεν προέκυψε κάτι που θα ενθουσίαζε τους traders ενώ και στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένονται ουσιαστικές εκπλήξεις, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δύσκολα θα επιχειρήσουν να «τρέξουν» την αγορά για πάνω από τις 860 μονάδες. Εκτός εάν... αν και προσώρας δεν διαφαίνεται κάποιος joker για σήμερα-Παρασκευή.

Το Μαξίμου μπορεί να πατάει γκάζι με «καθαρή έξοδο» και «μαύρο μέτωπο», αλλά κοινή είναι η εκτίμηση στα χρηματιστηριακά γραφεία πως αυτά δεν συγκινούν ιδιαίτερα τους traders αλλά ούτε και τους επενδυτές. Συνεπώς...

Για τον τραπεζικό κλάδο, μετρημένη η έκθεση της Citi, που θεωρεί προτιμητέα τη μετοχή της Alpha Bank και σε γενικές γραμμές είναι αρκετά πιο συγκρατημένη από την BofA την προηγούμενη εβδομάδα.

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και χαμηλότερες τιμές η Alpha Bank στα 2,092 ευρώ, η Εθνική στο 0,3146, η Eurobank στο 0,937 και στα 3,148 ευρώ η Πειραιώς. Σε κλίση και οι 4 από τα τελευταία τοπικά υψηλά τους προς τις στηρίξεις τους, αντίστοιχα προς τις 940 του ΔΤΡ.

Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο είναι αυτή που σταδιακά επηρέασε τους traders σε αρκετά blue chips, με την τάση να αλλάζει και τους αρχικούς αγοραστές να παραχωρούν τη θέση τους στους πωλητές.

Σταθερά λίγο πάνω από το 4% το ελληνικό 10ετές, ωστόσο στην αγορά δεν δείχνουν να περιμένουν κάποια κίνηση από το οικονομικό επιτελείο/τον ΟΔΔΗΧ για προετοιμασία έκδοσης νέου ομολόγου ή εντόκου (πέραν των προγραμματισμένων σειρών).

Σε κλίση οι τράπεζες, με λίγους πωλητές, σε αρκετά blue chips ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων, που φαίνεται να επιτυγχάνεται μέχρι τις 15:15. Σημείο επανεργοποίησης μερίδας αγοραστών σε μετοχές του δείκτη, με αιχμή τη ΔΕΗ. Στο επίκεντρο (και) βραχυπρόθεσμα η μετοχή της Επιχείρησης, με τις εντολές πριν λίγο να ανεβαίνουν έως τα 2,9 ευρώ, προσεγγίζοντας το αρχικό στα 2,92 ευρώ. Εκτός από τη ΔΕΗ, οι αγοραστές κινούνται σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Αντιθέτως οι πωλητές υπερισχύουν σε FF Group (ο τζίρος πλησιάζει το 1 εκατ.), ΤΙΤΑΝ και Jumbo. Για ακόμη μια συνεδρίαση σε θετική απόκλιση ο FT Mid Cap, καθώς ενισχύονται οι τίτλοι των Cenergy, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Fourlis, ΚΛΜ, Ιντρακόμ.

Στις 15:22, ο τζίρος στα 30,1 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 52/64 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v