Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 790 μονάδων

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Ράλι άνω του 15% για τη μετοχή της Folli μετά την αρχική πτώση. Στο κόκκινο ΟΤΕ, Σαράντης, Lamda. Kέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Τιτάνας, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Μotor Oil.

ΧΑ: Κινήσεις στη ζώνη των 790 μονάδων

Η Ιταλία στο επίκεντρο των ευρωαγορών, οι εξελίξεις προς το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο monitoring του ΧΑ. Σταθεροποιητική η εικόνα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, σταθερά ανοδικά η απόδοση του 10ετούς ιταλικού καθώς επιβαρύνεται 1,04% στα 2,134%.

Σαφώς ψυχραιμότερη η διαχείριση της κρίσης σε σύγκριση με το... σοκ της Τετάρτης. Στα καθ' ημάς, με διερευνητικές αγορές ξεκίνησε η συνεδρίαση, που εντάθηκαν στη συνέχεια, όταν διαφάνηκε πως η προσφορά που έβγαινε στη μετοχή του Folli Follie μαζευόταν από τα 6,56 ευρώ. Σταδιακά οι συναλλαγές ανέβηκαν προς τα 6,71 ευρώ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν επιπλέον αγορές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. H δε μετοχή της Folli καταγράφει πλέον άνοδο υψηλότερη του 9%.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης από τις 785 ενισχύθηκε περί τις 8 μονάδες, με εμφανή την στόχευση των κρίσιμων 797 μονάδων. Από τη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε αναφερθεί ως ζητούμενο, σε εβδομαδιαία μέτρηση, ένα «κλείσιμο» της αγοράς πάνω από την περιοχή των 797 μονάδων. Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση και λόγω της λήξης των ΣΜΕ μηνός Μαΐου στα Παράγωγα.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να οριοθετεί τα stops για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Το σημαντικό σε όσα σημειώνει είναι η αδυναμία του ΧΑ να αντιδράσει σε μία συγκυρία που το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό. Θυμίζουμε πως ο S&P 500 με οριακές απώλειες, χθες βράδυ, συντηρήθηκε στην περιοχή των 2.720 μονάδων, δηλαδή πολύ κοντά στην κρίσιμη ζώνη των 2.727 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου εβδομαδιαίου όρου, αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς. Το 32% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Στις 903-923 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, σε απόσταση από τις τεχνικές περιοχές που θα διαμόρφωναν σχετική ασφάλεια για τους long. Στο μείον 8,33% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον κλαδικό δείκτη, με την προσοχή των βραχυπρόθεσμων προς τη διαδικασία δημοπρασίας -μετά τις 14:00- στο ΧΠΑ λόγω της λήξης της σειράς Μαΐου.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση-στο εύρος των 2.063-2.084 μον.- ο δείκτης με περισσότερες μετοχές αυτής της κατηγορίας, με θετικό πρόσημο έναντι αυτών που διορθώνουν. Ωστόσο το πόσο ευπαθής είναι η αγορά και πόσο ευμετάβλητη η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών φάνηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Από τα blue chips, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ που μετά τη χθεσινή ικανοποιητική εμφάνιση κυμαίνεται στα 10,75-10,88 ευρώ. Ζητούμενο ένα «κλείσιμο» πάνω από τα 10,80 ευρώ, προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται και πάλι η βραχυπρόθεσμη τάση. Προσώρας η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί 4% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στα 9,235 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 29,50 ευρώ η Coca Cola. Κατά 3,50% η απόδοση για τη μετοχή της τελευταίας, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στην προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης (ειδικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης).

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη, ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.α

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση -στις 1.238 μον. ο δείκτης-, με την προσοχή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες 3-4 μετοχές. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Intralot, στο 0,99 ευρώ, δευτερευόντως σε Πλαίσιο, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, MIG.

Στις 39/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Byte, Περσεύς, Alcatel, Profile, Quest να ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Σημειώνεται πως στις 11:10 ο τζίρος ήταν στα 6,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v