Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι αποφάσεις της Fed, η αντίδραση της ΕΚΤ αλλά και τα εσωτερικά ανοιχτά μέτωπα, στο «ραντάρ» των επενδυτών. Το χθεσινό «φρένο» στις 770 μονάδες, οι τράπεζες και οι κινήσεις στα παράγωγα.

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος και κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η Wall Street, μετά τις αποφάσεις της Fed αλλά και τις ανακοινώσεις που τις ακολούθησαν.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,47% στις 25.201,20 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 2.775,63 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 7.695,11 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο στο 1,75% με 2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και τις εκτιμήσεις της Αγοράς. Ήταν η δεύτερη αύξηση επιτοκίου τη φετινή χρονιά.

Εκείνο που αιφνιδίασε Αγορές και αναλυτές ήταν η ανακοίνωση που ακολούθησε, σύμφωνα με την οποία, η Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείπει την υπόσχεση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να τονώσει για κάποιο διάστημα την οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερο από μία αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα έστειλε σήμα ότι θα ανεχτεί άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% τουλάχιστον ως το 2020.

«Η αμερικανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται», δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην επικεφαλής της Fed Άλαν Γκρίνσπαν στο CNBC, χαρακτηρίζοντας «ευσεβείς πόθους» τις προσδοκίες για ανοδική πορεία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να αυξηθεί κατά 4%, μετά τα ισχυρά κέρδη στις καταναλωτικές δαπάνες και στο προσωπικό εισόδημα, αλλά ο κ. Γκρίνσπαν απέρριψε τις προβλέψεις αυτές ως υπερβολικά αισιόδοξες.

O ίδιος υποστήριξε πως η οικονομία μετακινείται από τη στασιμότητα στον στασιμοπληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές πιέσεις στη Wall Street δείχνουν να μεταφέρονται ανατολικά, καθώς δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, δείκτης που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σήμερα τα Διεθνή Χρηματιστήρια αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ και αύριο της BoJ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και θα έχει ενδιαφέρον να φανεί αν θα έχει συνέχεια η χθεσινή τραπεζική «ανάταση», ενώ η Αγορά καλείται να τιμολογήσει τις διαφαινόμενες διοικητικές «αναταράξεις» σε Ελλάκτωρα, κατά κύριο λόγο και σε ΕΛΤΕΧ Άνεμο, κατά δεύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανοδική κίνηση στο Χ.Α. έγινε «πλήρως εκμεταλλεύσιμη» από την Αγορά Παραγώγων, όπου διακινήθηκαν 7.508 συμβόλαια του δείκτη (μόλις 3.502 παραμένουν ανοιχτά, ενόψει Παρασκευής) και 207.614 ΣΜΕ επί μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η έλλειψη εσωτερικών ειδήσεων διατηρεί ψηλά την εξάρτηση της Εγχώριας Αγοράς από τα Διεθνή Χρηματιστήρια και έτσι σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α. θα παίξει η σημερινή κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, «παρά τα όσα ακούγονται δημοσίως από διάφορους αξιωματούχους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το χρέος και ότι βαδίζουμε προς το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, 21/6, με τη Γερμανία να 'βάζει φρένο' σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως αποκαλύπτει εμπιστευτικό υπόμνημα τεσσάρων σελίδων που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr, το Βερολίνο θέλει να επικρατήσει σε όλες τις αποφάσεις, να μη δώσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, να 'δέσει' τη χώρα μας σε σφικτή επιτήρηση και να χρησιμοποιήσει το όνομα του ΔΝΤ μόνο ως... σφραγίδα, ώστε να μην μπορεί να εκδίδει από μόνο του εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 790 μονάδων, του FTSE25 υψηλότερα των 2.108 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, υψηλότερα των 919 μονάδων και βέβαια όλα τα παραπάνω να συνοδευτούν μα αισθητή αύξηση του τζίρου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v