Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αγοραστών να «μπουν στη θέση του οδηγού»

Επιφυλακτικές οι κινήσεις στην αγορά, με το βλέμμα στον Μάριο Ντράγκι αλλά και στα εσωτερικά μέτωπα. Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώνονται οι επενδυτές. Ανοδική κίνηση για Ελλάκτωρ, στη σκιά των εταιρικών εξελίξεων.

ΧΑ: Προσπάθεια αγοραστών να «μπουν στη θέση του οδηγού»

Παρά την επιφυλακτική εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χ.Α. με μικρές απώλειες, που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 767,02 μονάδες (-0,35%), οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, γύρισαν σε θετικό πρόσημο τους βασικούς δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική κινητικότητα των αγοραστών συνοδεύτηκε με μικρή αύξηση του τζίρου, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά απογοητευτικός στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όπου χρειάστηκαν 12 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, ενώ το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο μόλις 2,8 εκατ. (στα 5,7 εκατ. η πρώτη ώρα).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, ως επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της συσσώρευσης με σχετικά χαμηλό τζίρο, καθώς οι επενδυτές θα επιλέξουν να ακούσουν τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, πριν αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετική βελτίωση της ψυχολογίας, όσο πλησιάζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Ελλάκτωρ καθώς, όπως φαίνεται, η κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων οδηγείται στα άκρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, η μετοχή του Ελλάκτωρα (+5,42%) καταγράφει τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, με την Αγορά να εκτιμά ότι οι διαφαινόμενες εξελίξεις θα είναι θετικές για την πορεία της εισηγμένης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελλάκτωρα, «το Σάββατο αναμένεται το Δ.Σ. για ορισμό νέου προέδρου. Χρέη προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. εκτελεί ο κ. Δημήτριος Κούτρας».

«Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των Ελάκτωρ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Reds», τονίζουν οι εταιρείες.

Από εκεί και πέρα, το +1,47% του Τραπεζικού δείκτη μπορεί να δείχνει τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές ημέρας, με το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων να έχει ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά και να κινείται με θετικό πρόσημο, όμως από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1% και με απλά θετικό πρόσημο κινούνται οι Grivalia, Lamda Development, ΕXAΕ και Μυτιληναίος.

Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΕΕ.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η συνέχεια της συνεδρίασης, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να φθάνει στο 4,63%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v