ΧΑ: Ανοδος μέσω ΔΕΗ και τραπεζών

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Στο +4,9% η μετοχή της ΔΕΗ. Ανοδο σημειώνουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Aπώλειες για Coca Cola, Tιτάν, ΕΛΠΕ. Η προσοχή στο αυριανό Eurogroup.

ΧΑ: Ανοδος μέσω ΔΕΗ και τραπεζών

Συνεδρίαση καλλιέργειας προσδοκιών ενόψει του αυριανού Eurogroup, με την αρωγή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Περιορισμένης έκτασης ανοδική διόρθωση, με τους αγοραστές να κινούνται έως τις 775 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και τη βοήθεια συγκεκριμένων blue chips.

Από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι long επιχειρούν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη ο DAX να αντιδρά προς τις 12.712 μονάδες, ωστόσο η τάση παραμένει πτωτική σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Με το κλίμα στην Ευρώπη ελαφρώς βελτιωμένο, στο ΧΑ οι αγοραστές επιχειρούν με βάση τις 770 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) να κερδίσουν λίγο έδαφος, έχοντας ως άνω όριο τις 780 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με ενδεικτικό το ότι στο πρώτο ημίωρο, η αξία μόλις ξεπερνούσε τα 3,6 εκατ. ευρώ, με το 35% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Κινητικότητα και σε τίτλους των ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου κ.α., δηλαδή σε blue chips όπου επικεντρώνεται το όποιο ενδιαφέρον των λιγοστών ενεργών παικτών και επενδυτών. 

Ωστόσο, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το κλίμα στο ΧΑ παρά τη διαφοροποίηση αυτής της εβδομάδας (στο συν 0,32% ο ΓΔ έναντι απωλειών 1,23% του DAX) παραμένει εγκλωβισμένο σε πτωτικό κανάλι, σε διάστημα μηνός (στο μείον 1,39% ο ΓΔ έναντι μεγαλύτερων απωλειών 2,63% του DAX), επηρεαζόμενο τόσο από το γενικότερο περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές όσο από τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα. 

Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις εστιάζονται στο αυριανό Eurogroup, η τάση παραμένει εύθραυστη και με τους πωλητές να εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο και τους αγοραστές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις. Stock picking μέχρι νεωτέρας, ενόσω η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική (από τις 802 μον. της 22ας Μαΐου) και όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, οι επιλογές στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση όλο και περιορίζονται. 

Στην περιοχή των 890-900 μονάδων ο ΔΤΡ με θετικό σήμα σε εβδομαδιαίο (1,25%) αλλά και μηνιαίο (0,49%), με τη μετοχή της Πειραιώς να καταγράφει την ισχυρότερη αντίδραση (2,30%), με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, όπου και η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. 

Στις 2.021-2.033 μονάδες ο FTSE25, με αρνητική τάση σε εβδομαδιαίο, και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔEH να ενισχύονται με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά. Εως τα 2,06 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, έχοντας με 5,34% τη μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στα 10,32-10,41 η μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,525-9,70 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στις 11:20 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, οι πωλητές υπερίσχυαν σε μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (-0,57%), Coca Cola (-0,54%), ΕΛΠΕ (-0,27%), ΤΙΤΑΝ (-1,24%) και Fourlis (-0,83%).

Στις 39/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών αλλά και με 141 αμετάβλητες, ενδεικτικό του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στα 4,8 εκατ. ο τζίρος, λίγο πριν τις 11:25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v