Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενότης σε κίνηση και ρευστότητα στο ΧΑ

Την πρώτη θετική συνεδρίαση του Ιουλίου είδε η αγορά. Πλησίασε τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστή τον χαμηλό τζίρο. Κέρδη για τράπεζες, ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ και Aegean. Πιέσεις για Motor Oil και Viohalco.

Στενότης σε κίνηση και ρευστότητα στο ΧΑ

Τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, για πολλοστή φορά, δεν κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν τους αγοραστές στο Χ.Α., το οποίο συνεχίζει να κινείται στο "δικό του παράλληλο Σύμπαν" και σε εξαιρετικά στενό εύρος, τόσο όσον αφορά την κίνηση του Δείκτη, όσο και στην ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με κίνηση σε εύρος μικρότερο των πέντε μονάδων, ενώ άρχισαν τα "στοιχήματα" στα χρηματιστηριακά γραφεία, για το πότε ο τζίρος θα ολοκληρώσει την συνεδρίαση με το "1" μπροστά, κάτι που απέφυγε και σήμερα, καθαρά, με την βοήθεια των "πακέτων".

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι αγοραστές ήταν περισσότερο "ετοιμοπόλεμοι", με αποτέλεσμα να λείψουν οι αρνητικές εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων και "βλέποντας" την πρώτη θετική συνεδρίαση μέσα στον Ιούλιο.

Μόνο απογοήτευση και ανησυχία κρύβουν οι δηλώσεις παραγόντων της Αγοράς, με άλλους να υποστηρίζουν ότι μία σημαντική υποχώρηση των δεικτών, που θα συνοδευόταν με εμφανή αύξηση του τζίρου, ίσως θα ήταν καλύτερη εξέλιξη, καθώς θα κινητοποιούσε τα αντανακλαστικά κάποιων αγοραστών, από την, τρέχουσα, πλάγια κίνηση με την συναλλακτική "απονεύρωση" που την συνοδεύει, ενώ δεν λείπουν και κάποια πιο "πικάντικα", αλλά απολύτως επίκαιρα, σχόλια.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, "αν σε κάθε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τους Οίκους αξιολόγησης χάνονται μερικές ακόμα μονάδες, τότε μέχρι να φθάσει η Χώρα στις ανώτερες βαθμίδες πιστοληπτικής ικανότητας, ίσως χρειαστούν ακόμα 2 - 3 reverse splits για τους βασικούς δείκτες".

Όλα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, δείχνουν την απόλυτη απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου και οι οποίοι όσο θα κορυφώνονται "τα μπάνια του Λαού", δεν αποκλείουν και τα συναλλακτικά χειρότερα (!)

Συμπερασματικά το Χ.Α. αδυνατεί να διαμορφώσει momentum, ασχέτως με τη συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών, όμως συνεχίζει να φαίνεται περισσότερο πρόθυμο να ακολουθήσει, όταν οι Ξένες Αγορές επιλέγουν την "νότια" κίνηση.

Τρανό παράδειγμα η σημερινή συνεδρίαση, με το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη να είναι "παιζόμενο", σχεδόν, μέχρι τέλους, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και από έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά.

Με όλα τα παραπάνω, δείχνει σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη ο Γενικός Δείκτης να έχει συμπληρώσει 37 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και 4 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 750 μονάδων.

Και βέβαια όλα τα παραπάνω ασφαλώς και ενδιαφέρουν μόνο όσους παρακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία, καθώς το σύνολο των ενεργών παικτών, πλέον, έχει εστιάσει την προσοχή του, στον απόλυτα αποκαρδιωτικό τζίρο.

Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα τείνει να ολοκληρωθεί με μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 25 εκατ. ευρώ και αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., παραπέμπει 22 μήνες πίσω και πιο συγκεκριμένα στον τζίρο της εβδομάδας από 5 έως και 9/9/2016.

"Η υπέρβαση του σκηνικού συναλλακτικής απαξίωσης είναι κατεπείγουσα αλλά κάθε άλλο παρά πιθανή, ενόσω συνεχίζεται η ένδεια εξελίξεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες, Έτσι, η απειλή υποχώρησης κάτω από τις 740 μονάδες είναι ορατή, με το επίπεδο των 735 μονάδων να συνιστά όριο στήριξης και τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους" τόνιζε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλησίον του χαμηλότερου κλεισίματος των τελευταίων 7 μηνών (738,08μον), ενώ η αδιαφορία των Συμμετεχόντων δεν βοηθά στις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μας. Ωστόσο, υπάρχουν τίτλοι που σταδιακά εισέρχονται σε ελκυστική περιοχή, με βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές συστημικές πιέσεις στην Αγορά. Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ αποκτούν ενδιαφέρον στην περιοχή των 6,5 ευρώ, καθώς εκτιμούμε ότι έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί η μέχρι τώρα πίεση στην κερδοφορία από τα περιθώρια Διύλισης. Επίσης, ο Μυτιληναίος έχει ενδιαφέρον στην περιοχή των 8,0 ευρώ όσο διατηρούνται οι τιμές του Αλουμινίου πάνω από την περιοχή των 2.000 - 1955 δολ/μτ. Τέλος, η ΕΥΔΑΠ εισέρχεται σε ελκυστική ζώνη στα 5,4 - 5,20 ευρώ, με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών μεγαλύτερη του 8% και ευμέγεθες καθαρό ταμείο" επεσήμαινε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Χωρίς τζίρο και δράση μία ακόμα συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στο Χ.Α. και όλοι αναζητούν "το βότσαλο που θα πέσει στην συναλλακτική λίμνη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και θα ταράξει τα νερά".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+1,17% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Eurobank (+1,06%) και Πειραιώς (+0,36% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να κινηθεί μόνιμα στο "πράσινο" αναρριχόμενος μέχρι τις 854,43 μονάδες (+1,35%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 852,4 (+1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Αν συνεχίσουν να "δηλώνουν παρόντες" οι αγοραστές, πράγμα καθόλου βέβαιο, πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 884 και ακόμα σημαντικότερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα, υποχώρηση χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 800 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (+3,14%), όμως αξίζει υποσημείωσης ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, ιδιαίτερα ισχυρή η στήριξη στα 5,41 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 5,90 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Motor Oil (-2% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με διαθέσεις διόρθωσης μετά από τις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές). Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 17,96 - 18,02 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 18,80 - 19,10 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, το ημερήσιο "stop long" στα 17,10 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΘ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,45 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,3825 ανά μετοχή).

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 13.300 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ" της εταιρείας "ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.", τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 642.382.

Από εκεί και πέρα, με συνεχείς εναλλαγές των τελικών προσήμων η Fieratex (+8,90%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τους Ευρωσυμβούλους (+5,29%) πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Σελόντα (+4,23%), εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας.

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών και η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Επίλεκτος (+26,51%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+1,45%), επέστρεψαν οι πωλητές στον Νηρέα (-9,79%), πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι για τα Πλ. Θράκης (-2,27%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Unibios (-7,6%), συνεχίζει να πιέζεται η Intralot (-4,30%), συμπαρασύροντας και την Ιντρακόμ (-0,50%).

Η σημερινή διακοπή του πτωτικού σερί, ασφαλώς και δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης επιμένει με κλεισίματα χαμηλότερα των 750 μονάδων, ο χρόνος "μετράει εις βάρος του", αυξάνοντας τις πιθανότητες δοκιμασίας των 735 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). "Γλίστρημα" χαμηλότερα των 735 μονάδων, οδηγεί προς τις 700 μονάδες, όπου θα κριθεί και η μεσοπρόθεσμη τάση.

Για την σχετική αποκατάσταση της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας, απαιτείται παρατεταμένη αντεπίθεση των αγοραστών, που θα φέρει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 759, 765 και 773 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,47%), ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τραυματισμένης εικόνας είναι η υπέρβαση της ζώνης 1987 - 1993, κάτι που δείχνει να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας με την τρέχουσα συναλλακτική δραστηριότητα. Τελευταίο αμυντικό "οχυρό" οι 1869 μονάδες, πριν το τελικό "sell off".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H Αγορά έχει επιστρέψει στα προηγούμενα χαμηλά έτους, έστω και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Παρά την επιτυχία των Τραπεζών στα "τεστ αντοχής" τον Μάιο, αλλά και την πολύ βελτιωμένη εικόνα των Ελληνικών ομολόγων, η εικόνα στο ταμπλώ παραμένει αδύναμη. Οι αφορμές αρκετές, από διάλυση του Κυβερνητικού Συνασπισμού, μέχρι φήμες για εταιρείες που είναι στο στόχαστρο funds για "short selling", αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: η έλλειψη αγοραστών.

Πώς θα μπορούσε να επιστρέψει το ενδιαφέρον των αγοραστών στο X.A. με την προϋπόθεση να μην διαταραχθεί το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές;

Αναθεώρηση τιμών - στόχων λόγω μείωσης κινδύνου Χώρας. Με τη βελτίωση των αποδόσεων των Κυβερνητικών ομολόγων, οι εύλογες αξίες των μετοχών αναπροσαρμόζονται ανοδικά. Ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων από Ξένους Οίκους, που θα αναπροσαρμόζουν τον κίνδυνο Χώρας στις εταιρείες που παρακολουθούν θα βοηθούσε αρκετά.

Οι Ελληνικές Τράπεζες να βρεθούν εντός των στόχων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θέμα του "waiver" είναι μεν σημαντικό, πιο σημαντικό όμως είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η επίτευξη των στόχων θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία των Ξένων Επενδυτών προς τα business plans των Εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η εταιρική κερδοφορία β τριμήνου των εισηγμένων. Θα είναι θετικό να συνεχιστεί η τάση που εμφανίστηκε στο α΄ τρίμηνο. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την κερδοφορία θα είναι οι τιμές του αυξημένου Πετρελαίου, η άνοδος του Δολαρίου και οι τιμές των Εμπορευμάτων.

Πορεία Οικονομίας – Τουρισμού. Το νέο ρεκόρ που αναμένεται φέτος στον Τουρισμό και η γενικότερη πορεία της Οικονομίας (πορεία εσόδων από φορολογικές δηλώσεις κ.λ.π.) θα βοηθούσε τα θεμελιώδη της Ελληνικής Οικονομίας.

Αποκρατικοποιήσεις. Η πορεία του διαγωνισμού για την εκχώρηση του ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, πέρα από το άμεσο ενδιαφέρον που θα έχει για τις εισηγμένες, θα δείξει και το όποιο ενδιαφέρον των Ξένων για επενδύσεις σε Ελληνικές εισηγμένες.

Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος λόγω Εμπορικών πολέμων, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η μη επίτευξη των στόχων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι παράγοντες που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Fund Services, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στηρίξεις στις 735 μονάδες και 710 μονάδες, ενώ για τη διάσπαση των 780 μονάδων θα απαιτηθεί αύξηση του όγκου συναλλαγών ώστε να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 800 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικέ εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,52%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,91%).

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία ανέκαμψαν τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το σύνολο των βιομηχανικών παραγγελιών σημείωσε άνοδο 2,6%, σε σχέση με τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από ένα άλμα 4,3% στις εγχώριες παραγγελίες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 1,1%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας της Γερμανίας στο 2,2% του ΑΕΠ, επικαλούμενο την άνοδο του προστατευτισμού και την απειλή του σκληρού "Brexit", που εκθέτουν τη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης σε σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, κατά την εκτίμησή του.

Η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας ανάγεται στον Απρίλιο και ήταν πως θα ανερχόταν στο 2,5%, αναθεώρησε πάντως οριακά επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την Γερμανική οικονομική ανάπτυξη το 2019, στο 2,1%, από 2,0%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ισχυρή παρέμεινε η απασχόληση στον Ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, καθώς οι Εργοδότες πρόσθεσαν 177.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch.

Τα κέρδη ήταν κοντά στις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Econoday", οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση κατά 190.000. Τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν στις 189.000 θέσεις, από τις πρώτες εκτιμήσεις των 178.000.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας ενισχύθηκαν ελαφρώς στα τέλη του Ιουνίου. Με αύξηση κατά 3.000 έφτασαν τις 231.000 τις επτά τελευταίες ημέρες του μήνα. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch προέβλεπαν 225.000.

"Η οικονομική επίπτωση από τους επικείμενους δασμούς της Αμερικανικής Κυβέρνησης κατά της Κίνας θα είναι μικρή στα Εμπορεύματα, ενώ μετά τις πρόσφατες μειώσεις, τώρα είναι η ώρα για αγορά", υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Η Τράπεζα προβλέπει 10% απόδοση στα Εμπορεύματα τους επόμενους 12 μήνες, καθώς υποχωρεί το Δολάριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στον Ελβετικό όμιλο 'Dufry', ο οποίος κατέβαλε αμοιβή 28 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της FF Group, στο πλαίσιο υπογεγραμμένου συμφώνου μη ανταγωνισμού, στράφηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που σχετίζονται με τη διενέργεια της παραπάνω συναλλαγής.

Η επιστολή, με ημερομηνία 28 Ιουνίου, την οποία έχει στα χέρια του το 'Euro2day.gr', απευθύνεται στον κ. Tobias Meyer, που είναι αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της Dufry (ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος) και ζητά από τον Ελβετικό όμιλο λεπτομερή στοιχεία. Ειδικότερα, η Ε.Κ. ζητά από την Dufry να της παράσχει τα εξής στοιχεία:

Την ημερομηνία καταβολής των 28 εκατ. ευρώ, τους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους είχαν υποδείξει τα Συμβαλλόμενα Μέρη, όπως ορίστηκαν από τη μεταξύ τους σύμβαση, τους -τελικούς- Δικαιούχους των λογαριασμών, μέσω των οποίων μεταβιβάστηκε το ποσό, την Τράπεζα μέσω της οποίας διενεργήθηκε η μεταβίβαση, καθώς και οποιαδήποτε σχετική τεκμηρίωση. Ζητά, δε, από την 'Dufry' απαντήσεις 'το συντομότερο δυνατόν και κατά προτίμηση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της επιστολής".

"Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου επιβράβευσε την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει κάνει και παρέχει τη βάση για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το Καλοκαίρι, με ένα σημαντικό 'μαξιλάρι' ρευστότητας, ενώ η τροχιά του Δημοσίου χρέους και των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα" αναφέρει σε έκθεσή της η Barlcays.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 748,52 (+0,55%) και 743,71 μονάδων (-0,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 747,62 (+0,43%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" νεότερα υψηλά στις 748,67 (+0,57%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 27,6 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΟΛΥΜΠ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ), ενώ ΜΟΗ, ΟΛΥΜΠ, ΟΤΕ απέσπασαν το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕςΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Viohalco, Motor Oil.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.446 συμβόλαια).

Στα 9.793 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.764 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 452, 391 για τον Ιούλιο και 61 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.972,5) κινήθηκε μεταξύ 1.951 και 1.968,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (416), Εθνική (4.411), MIG (280), Alpha Bank (271), Πειραιώς (532), ΔΕΗ (394), Μυτιληναίο (174), Intralot (142), Fourli (123), ΟΤΕ (128), Viohalco (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.007, Eurobank 25.662, Εθνική 190.231, Alpha Bank 22.230, ΔΕΗ 14.318, Πειραιώς 23.551.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                          Name of Issuer                   NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.499.399 τεμ., (από 15.499.399 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.689.131 τεμ. (91.689.131), Πειραιώς 15.584.203 τεμ. (15.586.681), ΔΕΗ 5.294.302 τεμ. (5.294.302), Eurobank 22.040.547 τεμ. (22.040.547), Folli Follie Group 1.412.946 τεμ. (1.480.366).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v