Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήνει... υποσχέσεις το Χρηματιστήριο

Η αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση των blue chips και η υπέρβαση σημαντικών τεχνικών επιπέδων ανοίγει «παράθυρο» κίνησης προς τις 775-780 μονάδες. Κλειδί η ενεργοποίηση των τραπεζών και ο τζίρος. Ποιες μετοχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αφήνει... υποσχέσεις το Χρηματιστήριο

Με τον ούριο...αέρα της Παρασκευής θα επιχειρήσουν οι long να κινηθούν υψηλότερα, ανεβάζοντας και άλλο λίγο τον πήχη.

Οι προϋποθέσεις, μετά την ενθαρρυντική εμφάνιση του ΟΤΕ, είναι καλές, με δεδομένη μάλιστα την ανοδική φορά της έτερης βαρύτερης εισηγμένης/μετοχής του Χρηματιστηρίου μας.

Στις 761,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά το 1,26% με τον FTSE25 στις 2.023,50 και τον Δείκτη Τραπεζών στις 848 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος, που κάνει την διαφορά τις τελευταίες συνεδριάσεις και έχει τη σημασία της το ότι η...αποκόλληση του ΓΔ από τις 740 μονάδες επιτυγχάνεται με τα blue chips και όχι με τον τραπεζικό κλάδο (*) .

Γεγονός, που δείχνει ότι και με αφορμή την τελευταία διόρθωση μετοχών αυτής της κατηγορίας ενεργοποιήθηκαν αγοραστές και πάλι σε συγκεκριμένα blue chips κάνοντας την θετική διαφορά. Πρακτικά αγοραστές υπήρχαν και για την Coca Cola και για τον ΟΤΕ αλλά και σε άλλα 4-6 χαρτιά αυτής της ομάδος μόνο που επανεμφανίστηκαν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, που επισήμανε ο Θανάσης Σταυρόπουλος για το ΧΑ που δεν "τρόμαξε" από το βέτο του Βερολίνου και με δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση υπερέβη σημαντικά τεχνικά σημεία, που είχαν τεθεί ως ορόσημα από τους αναλυτές.

Εβδομάδα με ενδεχόμενη (; ) αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο S&P την Παρασκευή, θυμίζοντας πως προχώρησε σε αιφνιδιαστική αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (Β) με θετική προοπτική, στις 19 Ιουνίου. Να συνεκτιμηθεί πως η μεθοδική αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας γίνεται σε μία περίοδο στοχευμένων υποβαθμίσεων της τουρκικής, με τον οίκο Fitch να...βυθίζει ακόμη βαθύτερα στα...σκουπίδια το outlook της γείτονος. Σε τι μας αφορά η...κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ειδικά αυτή την περίοδο, μα το το ότι γίνεται όλο και φθηνότερο για τους ξένους το τουριστικό προιόν τους, συνεπώς στα υπόψη.

Επίσης στο τέλος της εβδομάδος είναι η λήξη της σειράς παραγώγων μηνός Ιουλίου θυμίζοντας πως οι τελευταίες λήξεις δεν έδωσαν κατεύθυνση- είτε προς τη μία είτε προς την άλλη - ούτε καν ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε μετοχές και συμβόλαια.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και πάγια εκτίμηση μας, πως χωρίς τράπεζες πολύ δύσκολα είναι εφικτή μία ουσιαστική κίνηση είτε προς τις 780 είτε προς τις 735 μονάδες. Από τον κλάδο η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή που έχει- τεχνικά- πλεονέκτημα θυμίζοντας όμως πως στην τελευταία ανοδική διόρθωση του κλάδου ήταν η Eurobank που πρώτη υπερέβη την τιμή της τρίτης αμκ (1 ευρώ).

Εβδομάδα με ενθαρρυντική την εικόνα των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών της Coca Cola και ΟΤΕ με την πρώτη να οδηγεί- και σε νέο υψηλό μάλιστα- και την δεύτερη να ακολουθεί από Πέμπτη και με θεαματική υπεραπόδοση την Παρασκευή. Ενθαρρυντικό το ότι την κίνηση αυτή των δύο- απόλυτα ελεγχόμενη- εκμεταλλεύτηκαν traders και σε άλλες μετοχές του δείκτη αλλά και των χαμηλότερων κατηγοριών με αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος να αυξηθεί συγκριτικά ο τζίρος σε blue chips που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά από Δευτέρα. Σε Jumbo, Motor Oil, TITAN, Eλληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ, Aegean, Viohalco ενδεχομένως σε Μυτιληναίο, Fourlis, Sarantis, Lamda Development ενδεχομένως να δούμε long διαφοροποιήσεις.

Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του long σεναρίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (εβδομαδιαίο) τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις μόχλευσης και στη μεσαία κατηγορία, απ΄ όπου εδώ και καιρό αναδεικνύονται...διαμαντάκια.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Μάνος Χατζηδάκης ο MACD γύρισε ανοδικός αφού το σήμα πώλησης αναιρέθηκε σχεδόν σε πρώτο χρόνο μετά την ανοδική κίνηση πάνω από τις 750 μονάδες ενώ για την υπέρβαση των ζωνών αντίστασης των 775-780 μονάδων θα απαιτηθεί ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου. Χωρίς το μέρισμα, 0,06, η Ελινόιλ την Τετάρτη και τα 0,148 ευρώ τα Πλαστικά Κρήτης την Παρασκευή.

Για την εβδομάδα να συνεκτιμηθεί η long τάση του S&P 500, καθώς θα επηρεαστεί από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με κυριότερες τις BofA, Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Alcoa, American Express και κυρίως της Microsoft την προσεχή Πέμπτη.

Σταθερά χαμηλότερα του ορίου του 4% το 10ετές, στα 3,850% με ενδεχόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση του στην ζώνη των 3,50% να αποτελεί σήμα για μία ενδεχόμενη κίνηση από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ. Αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος και τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ προσεκτικά, μεθοδικά και σε απόλυτη συνεννόηση με τους ξένους οίκους και τους traders χρέους.

(*) σχετική αναφορά μας για την απόκλιση FTSE25 vs Γενικού Δείκτη, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v