Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υπέρβαση των 750 μονάδων

Το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το χρηματιστήριο. Στήριξη από ΟΤΕ αλλά και... QCM. Coca Colla, ΔΕΗ, ΕΤΕ και Alpha Bank, οι τίτλοι που έχουν μπει σε ρόλο οδηγού. Χαμηλά παραμένουν οι όγκοι συναλλαγών.

ΧΑ: Νέα υπέρβαση των 750 μονάδων

Υψηλότερα ξεκίνησαν νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, ευκαιρία για... ανάσες για τους long και στο ΧΑ.

Για νέα προσπάθεια ανάδυσης μετά τη χθεσινή βουτιά κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και πράγματι -ευτυχώς- οι traders δείχνουν αντανακλαστικά στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης.

Στον ρυθμό των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενδεικτική η επαναφορά του DAX έως τις 12.470 μονάδες νωρίτερα, και το ελληνικό, με τη συνεδρίαση να ξεκινά με μικρό ανοδικό χάσμα (από τις 749,91 μον.) και να συνεχίζει έως τις 754,41 μονάδες. Με το... μοιρογνωμόνιο, που θα λέγαμε παλιότερα. Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα απ' ό,τι χθες στο ίδιο διάστημα αλλά με σαφώς διαφορετική ψυχολογία και κινήσεις από την πλευρά των traders, καθώς κινούνται με τον ρυθμό που είχαν στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Χαμηλά τα μεγέθη (συναλλαγών/τζίρου) αλλά στοχευμένες οι κινήσεις των αγοραστών, που ελλείψει σημαντικών πωλήσεων πετυχαίνουν να ωθήσουν τον ΓΔ έως 1,08% υψηλότερα. Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, αλλά με συνακόλουθη μόχλευση -χαμηλού κόστους- στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένων της μεσαίας.

Ανοδική διόρθωση 1,38% για τον ΔΤΡ προς τις 844 μονάδες, με τζίρο μόλις μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός διαμορφώνεται σε μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Grivalia, Intralot, Cenergy κ.ά.

Τη διαφορά την κάνουν το 2,22% της Coca Cola έως τα 30,45 (στα 30,87 το υψηλό από τη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου) και το «γύρισμα» του ΟΤΕ από τα 10,48 έως τα 10,62 ευρώ (σ.σ. στη σκιά της επιτυχημένης εξόδου στις αγορές). Ικανοποιητική η εικόνα όπως διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο -στα πρώτα 45'-, την ώρα που το 10ετές συντηρείται στα επίπεδα του 3,88% και με επενδυτικούς οίκους να βλέπουν -υπό προϋποθέσεις- καλύτερες προοπτικές για τη συνέχεια. Προφανώς οι επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη και Τσάκωνα στις ΗΠΑ είχαν αρκετά θετική υποδοχή από εκπροσώπους 20-25 funds, τα ισχυρότερα από τα οποία είναι εν δυνάμει αγοραστές «ελληνικού χρέους». Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως από τη μία η επιτυχής παρουσίαση των θέσεων σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, από την άλλη η διαβεβαίωση του Gabriel Grego πως «...στο ΧΑ δεν υπάρχει άλλη Folli Follie», λειτουργούν υπέρ των long. Μάλιστα η παρέμβαση του «κυρίου QCM» αίρει την επιφυλακτικότητα ισχυρών χεριών, που πλέον θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και πάλι στην αγορά, παράμετρο στην οποία είχαμε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μόλις δύο μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο και αυτές η ΕΧΑΕ, με απώλειες 0,22%, και η Τέρνα Ενεργειακή με 0,39% και με ένα πακέτο για 88.185 μετοχών της πρώτης να περνά στα 4,59 ευρώ. Δεδομένου του τζίρου του πακέτου (404.769 ευρώ), ο καθαρός τζίρος (στις 11:20) ήταν 1,9 εκατ. ευρώ.

Στις 36/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντικότερη ανοδική κίνηση για τίτλους των Quality, MIG, Πλαστικά Θράκης κ.λπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v