Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια ανάδυσης μετά τη χθεσινή βουτιά

Σε λίγη ώρα έχασε χθες το ΧΑ ό,τι χτίστηκε σε εννέα προηγούμενες συνεδριάσεις. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια που δεν πρέπει να χάσει η αγορά και ποια η ζώνη που μπορεί να οριοθετήσει κάτι καλύτερο. Ανοδική αντίδραση στο ξεκίνημα.

ΧΑ: Νέα προσπάθεια ανάδυσης μετά τη χθεσινή βουτιά

Πτώση στη Wall Street, «βουτιά» για το πετρέλαιο, στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου. Και στο ΧΑ, μία από τα ίδια μετά την αναλαμπή της Τρίτης, με την αγορά να «λυγίζει» προς το τέλος, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διορθώνει επικίνδυνα προς τα χαμηλά έτους. 

«Χρειάστηκαν προσπάθειες διάρκειας 9 συνεδριάσεων για να υπερβεί ο ΓΔ τις 754 μονάδες και τις έχασε μέσα σε λίγες ώρες», σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος αναλυτής, αποδίδοντας επακριβώς το κλίμα που επικρατεί στο ΧΑ και που δυστυχώς για τους long δεν λέει να αναστραφεί -έστω κατ' ελάχιστον- ακόμη και στους ανοδικούς κύκλους των ξένων αγορών.

Συνέπεια αυτής της αδυναμίας, η εκ νέου υποχώρηση του ΓΔ προς τις 746,70 -χαμηλό ημέρας-, με τον ίδιο έμπειρο αναλυτή να προειδοποιεί ότι «...οι ελπίδες πλέον των αγοραστών εναποτίθενται στη δημιουργία σχηματισμού, η ενεργοποίηση του οποίου προϋποθέτει την υπέρβαση και κατοχύρωση των 758-759 μονάδων». Οι ελπίδες των long θα εξανεμιστούν παντελώς σε ενδεχόμενη παραβίαση του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από την περιοχή των 733 μονάδων. 

Για τον FTSE25, στις 1.971,19 μονάδες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η περιοχή των 1.922 ως ισχυρή στήριξη, ειδάλλως ενδεχόμενη παραβίασή της θα άνοιγε την... πόρτα για μεγάλη υποχώρηση, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 150-170 μονάδες για τον δείκτη. 

Για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 830,54 μονάδες, θα πρέπει να αποτραπεί η υποχώρηση χαμηλότερα της περιοχής των 800 μονάδων, ενώ η υπέρβαση της ζώνης των 851-867 μον. αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της καθαρά πτωτικής τάσης. 

Εστιάζουμε στα κυρίως τεχνικά για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς το ΧΑ, μετά την ενθαρρυντική αναλαμπή της Τρίτης, επέστρεψε στον γνώριμο απογοητευτικό του ρυθμό και κλίμα, αποθαρρύνοντας όσους long είδαν την προχθεσινή συνεδρίαση ως προοίμιο για κάτι καλύτερο. Αυτής της πιο αισιόδοξης λογικής ήμουν και εγώ από την προσυνεδρίαση της Τρίτης, έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωση της εικόνας συγκεκριμένων blue chips και τη σταθερά πτωτική πορεία του 10ετούς ομολόγου

Η αλλαγή τάσης στα blue chips διάρκεσε 1-2 συνεδριάσεις, καθώς χθες οι πωλητές επέστρεψαν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco κ.α., υποχρεώνοντάς μας να (ξανα)δούμε αμυντικά τη βραχυπρόθεσμη τάση. 

Ηρθε η ώρα για αντίδραση στο ΧΑ, εκτιμούσε προχθές ο έμπειρος χρηματιστής Δημήτρης Τζάνας, προσέγγιση την οποία συμμερίζονται αρκετοί πιο αισιόδοξοι της αγοράς, μεταξύ αυτών και εγώ, θεωρώντας πως τουλάχιστον η αποφυγή νέων χαμηλών έτους είναι εφικτή. Και σταδιακά στη συνέχεια, μία μικρή, λογική κίνηση του ΧΑ πάνω από τις 760 για τον ΓΔ, υψηλότερα των 1.990/2.000 για τον FTSE25 και με τον ΔΤΡ να επανέρχεται προς τις 880 μονάδες. Ζητούμενο η αποφυγή καταγραφής νέων χαμηλών, χαμηλότερα των 735-733 μονάδων, και επαναφορά των long από τη στιγμή που θα αρχίσουν να υλοποιούνται 2-3 βήματα που σχεδιάζουν ESM και ΟΔΔΗΧ για το χρέος. 

Συγκριτικά αυξημένες χθες οι συναλλαγές, ο τζίρος στα 37 εκατ. με συγκριτικά αυξημένη προσφορά προς το τέλος της συνεδρίασης, που παρέπεμψε σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις traders οι οποίοι πιθανόν να ανησύχησαν για νέα δοκιμασία της αγοράς, σήμερα-αύριο, χαμηλότερα των 740 μονάδων. 

Αδύναμες και πάλι οι τραπεζικές, με συγκριτικά καλύτερη την Πειραιώς και τις Alpha Bank, Εθνική να υποχωρούν λιγότερο απ' ό,τι η Eurobank. Για τη σηματωρό Εθνική, στο 0,257, η απώλεια της μέχρι τελευταία στήριξης του 0,26 ευρώ προϋποθέτει την ταχύτερη δυνατή επαναφορά/υπέρβασή της ει δυνατόν μέχρι και αύριο. 

Με πωλητές και πάλι στη μετοχή του ΟΤΕ, που αντί για τη συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης πάνω από τα 10,80 ευρώ ήρθε μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση η δοκιμασία προς την ευρύτερη περιοχή στήριξης των 10,20 ευρώ. Στα 10,48 η μετοχή, δεν θα πρέπει να χάσει τα 10,45 και για να έχει τύχη το long σενάριο απαιτείται άμεση επαναφορά πάνω από τα 10,65 ευρώ. 

Καλοδεχούμενη από την αγορά η τοποθέτηση του CEO του QCM πως «δεν υπάρχει άλλη Folli Follie στο ΧΑ», σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Γιώργος Φλώκας και πλέον μένει να δούμε εάν και κατά πόσον αυτή η διαβεβαίωση θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης και επαναφοράς κεφαλαίων σε μετοχές εισηγμένων που, εξαιτίας των... σκιών που αφήνει η υπόθεση της Folli Follie, ταλαιπωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Πάντως χθες δόθηκαν... ανάσες σε μετοχές που κακώς βρέθηκαν υπό την πίεση υποτιμητικών πωλήσεων. Ενδεχομένως αυτή η διαβεβαίωση του QCM να αποδειχθεί πολύ πιο ουσιαστική απ' ό,τι οι υποστηρικτές αναλύσεις/εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων που «βλέπουν» βελτίωση και προοπτικές χωρίς αυτές να αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v