Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρεί το... κάτι παραπάνω το Χρηματιστήριο

Το ευνοϊκότερο διεθνές κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι αγοραστές, με τις κινήσεις ωστόσο να παραμένουν μετρημένες. Οριακές οι μεταβολές που καταγράφονται στα περισσότερα blue chips, χαμηλός ο τζίρος.

Επιχειρεί το... κάτι παραπάνω το Χρηματιστήριο

Θετικό για τους long το κλίμα στις αγορές, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Από πολύ νωρίς στις ασιατικές και λίγο νωρίτερα στις κύριες ευρωπαϊκές, με την προσοχή των traders να εστιάζεται και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σε αυτόν τον ρυθμό και έχοντας το χθεσινό συν, οι αγοραστές κινούνται υψηλότερα στο ΧΑ, με πρώτο στόχο την εκ νέου υπέρβαση των 755 μονάδων, στόχου που επιτεύχθηκε χθες αλλά ενδοσυνεδριακά.

Συναλλαγές και τζίρος στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, με τον Δημήτρη Τζάνα να σημειώνει ότι «...η συμπλήρωση 7 συνεδριάσεων με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, έχει φέρει το παραδοσιακό αυγουστιάτικο σκηνικό της καλοκαιρινής ραστώνης ένα μήνα νωρίτερα».

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, εμφανείς οι διαθέσεις των αγοραστών, με το 55% του αρχικού τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, OTE, Minoan Lines, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil κ.α.

Στην περιοχή των 755 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 848 ο Δείκτης Τραπεζών και πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων ο FTSE25. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει δώσει τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για δείκτες και τραπεζικές μετοχές, αναφερόμενος και στα ομόλογα. Στο 3,88% το 10ετές, ελαφρώς «τσιμπημένο», πιθανότατα και λόγω των παιχνιδιών νέου τύπου του Βερολίνου σε βάρος της Αθήνας, όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με αφορμή την... εμπλοκή με τη (μη) έγκριση για τη δόση των 15 δισ.

Το ελληνικό 10ετές σταθερά χαμηλότερα του ορίου του 4%, με το αντίστοιχο ιταλικό στο 2,617% με πτωτική τάση και τον Δημήτρη Τζάνα να θυμίζει πως σε αγορές όπως η ελληνική, είθισται η κίνηση στην αγορά μετοχών να ακολουθεί ετεροχρονισμένα την προπομπό κίνηση στην αγορά ομολόγων.

Κλάδος που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα είναι ο τραπεζικός και αυτό εξηγεί -εν μέρει- την εστίαση των traders. Με θετικό πρόσημο οι 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές, με την Εθνική να υποχωρεί οριακά στο 0,2582 ευρώ. Κρίσιμη για τα διοικητικά της Εθνικής η σημερινή ημέρα και οι επόμενες που ακολουθούν, μέχρι το ΤΧΣ να δώσει την έγκρισή του (ως βασικός μέτοχος με το 40,32%) για τον νέο CEO του ομίλου.

Εως το 1,97 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή που πρώτη θα επανέλθει υψηλότερα της τιμής της τρίτης αμκ, δηλαδή τα 2 ευρώ. Η Eurobank, που είχε προηγηθεί στην τελευταία κίνηση του κλάδου, έχει μείνει λίγο πίσω στο 0,864 ευρώ, σε συγκριτικά μεγαλύτερη απόσταση από το όριο του 1 ευρώ.

Καλή η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς στις δύο βαρύτερες μετοχές της αγοράς Coca Cola και ΟΤΕ, στη μεν πρώτη, οι αγοραστές συνεχίζουν ακόμη υψηλότερα έως τα 31,23 ευρώ, που είναι και «νέο υψηλό 52 εβδομάδων» (το προηγούμενο στα 30,88 από τη χθεσινή συνεδρίαση), στη δε δεύτερη, συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 10,39-10,47 ευρώ.

Η αγορά περιμένει κατ' αρχάς να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή στήριξης πέριξ των 10,20 ευρώ και στη συνέχεια να «ανταποκριθεί» στη θετική κίνηση με το ομόλογο του Οργανισμού. Ενδεχομένως στη μετοχή του ΟΤΕ να «χτίζονται», θέσεις ενόσω είναι η Coca Cola αυτή που οδηγεί τον δείκτη πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων. Για τη μετοχή του ΟΤΕ ζητούμενη είναι η τεχνικά εφικτή κίνηση προς τα 10,80 και η υπέρβασή τους.

Με Coca Cola και ΟΤΕ στο συν, οι long έχουν την ευχέρεια να κινηθούν υψηλότερα, από τον ΟΠΑΠ και την Jumbo μέχρι τον Μυτιληναίο, τον ΤΙΤΑΝα κ.α. μετοχές του δείκτη. Ενδεικτικό το ότι οι πωλητές υπερίσχυαν σε Motor Oil, EXAE και Sarantis, αλλά με περιορισμένη προσφορά που άνετα μπορεί να απορροφηθεί στη συνέχεια, εάν η αγορά συνεχίσει υψηλότερα προς τον στόχο των 760 μονάδων.

Σταδιακά επιταχύνεται η ροή συναλλαγών σε τίτλους του δείκτη, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν υψηλότερα «γυρνώντας» σε θετικό πρόσημο μετοχές όπως π.χ. της Αεροπορίας Αιγαίου, όπου χωρίς σημαντική αντίσταση από τα 8,11 αντέδρασε έως τα 8,40 ευρώ, με λιγοστές συναλλαγές.

Μέτρια η συναλλακτική εικόνα στη μεσαία κατηγορία, με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στο προσκήνιο, με την πλευρά Κούτρα - Μπόμπολα να επιμένει στην πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος. Με λίγες πωλήσεις χαμηλότερα στα 2,055 η μετοχή της μητρικής, στο 1,89 της θυγατρικής, χωρίς πράξη αρχής (έως τις 11:10).

Στις 32/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Coca Cola να οδηγεί τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τον ΟΛΠ στο επίκεντρο λόγω των συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών και τις Intralot, MIG να είναι οι μόνες από τον Mid Cap με σχετικό ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v