Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφαντοι οι αγοραστές στο ΧΑ

Στα όρια των 765 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να οδεύει προς... αρνητικό ρεκόρ. Ανοδική κίνηση για τράπεζες πλην Alpha Bank, ξεχωρίζει η Eurobank. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ.

Αφαντοι οι αγοραστές στο ΧΑ

Από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν να σημειωθούν συνεχόμενες συνεδριάσεις με τόσο περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο που δεν ξεπερνά τα 20, το πολύ 25 εκατ. ευρώ.

Στα μόλις 6,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών -στις 14:38- σε μία από τις χειρότερες (από την πλευρά του τζίρου) στο χρηματιστήριο για το 2018, με μόλις 2 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Μεγέθη απογοητευτικά συνάμα ενδεικτικά της επενδυτικής... αποστροφής και της έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Και όμως, η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με τον... αέρα της Παρασκευής, με τους long να ανεβάζουν τον πήχη λίγο υψηλότερα έως τις 766,71 μονάδες και στη συνέχεια να συντηρούνται σε θετικό έδαφος, αδυνατώντας παρ΄όλα αυτά να προσελκύσουν περισσότερους traders και επενδυτές. Ούτε στις 1.000 οι ενεργές μερίδες/κωδικοί που κινούνται -πλέον- καθημερινά στο χρηματιστήριο, με την εικόνα των τελευταίων ημερών αποκαρδιωτική για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Να σημειωθεί πως στο τελευταίο διάστημα χαμηλών συναλλαγών (23-27 Νοεμβρίου) στην αγορά είχε βγει μία μικρή ανοδική διόρθωση από τα επίπεδα των 720 προς τις 750 μονάδες. Σε προηγούμενους κύκλους, συνεχόμενων συνεδριάσεων με τζίρο στα 20-25 εκατ., οι λιγοστοί αγοραστές έβρισκαν την ευκαιρία να κινηθούν 3%-5% υψηλότερα.

Θυμίζω πως με τη σημερινή συνεδρίαση (εάν ο ΓΔ κλείσει με θετικό πρόσημο), θα «μετρώνται» 6 στις 7 με θετικό πρόσημο και κίνηση του ΓΔ από τις 745 μονάδες, συνεπώς πέριξ των 770 μον. θα πρέπει να αναμένεται η «δοκιμασία» αυτής της κίνησης.

Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την αρχική ανοδική αντίδραση του DAX έως τις 12.605 μονάδες, με αφορμή την υπεραπόδοση της μετοχής της Deutsche Bank. Η ανακοίνωση πως η υπό πίεση γερμανική τράπεζα θα παρουσιάσει (στις 25 Ιουλίου) κύκλο εργασιών 6,6 δισ. και κέρδη 400 εκατ. -δηλαδή πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών- οδήγησε τη μετοχή έως και 7,5% υψηλότερα, και νωρίτερα στα 10,27 ευρώ (6,5%). Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων και η Wall Street, με την BofA να ανακοινώνει καλά αποτελέσματα, με τα συμβόλαια να «δείχνουν» 0,80% υψηλότερα στα 28,75 δολάρια. Εύλογα στον ρυθμό των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου τα κύρια χρηματιστήρια από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και με την Αθήνα να παραμένει στο περιθώριο.

Σε... αβαθή το ΧΑ, με μόλις 2 εκατ. ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί και τη Eurobank να υπερισχύει έναντι της Alpha Bank που υποχωρεί και των Εθνικής, Πειραιώς που ενισχύονται ελαφρώς.

Το αποθαρρυντικό είναι πως ο κλάδος δεν έδειξε να έχει... αντανακλαστικά ούτε όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Handelsblatt πως η Αθήνα σχεδιάζει επιστροφή στην αγορά ομολόγων, με ξεχωριστή αναφορά σε 10ετές, αλλά ούτε και στην προσέγγιση της Fitch για τη βελτίωση των καλυμμένων ομολόγων από το τέλος του 2016. Νωρίτερα το 10ετές στα 3,848, με το αντίστοιχο ιταλικό να «τσιμπάει» στο 2,575%.
Στην περιοχή των 848-856 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενη (για σήμερα-αύριο) την υπέρβαση έστω των 860 μονάδων.

Στις 2.025 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο σε επίπεδα... Αυγούστου και ενδεικτικό το ότι στη μετοχή του ΟΤΕ (πρώτη στη σχετική κατάταξη) η αξία συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν το όριο του ενός εκατ. ευρώ (στις 15:05). Ακολουθούσαν οι μετοχές των Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eθνικής, Πειραιώς, Μυτιληναίου, Αlpha Βank, Ικτίνου, OΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Καρέλια, Τέρνα Ενεργειακής κ.α.

Με αρνητικό πρόσημο Αlpha Βank, Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, TITAN, Fourlis. Από τα blue chips με άνοδο ξεχωρίζουν οι Μυτιληναίος (έως τα 8,62 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έως τα 5,58 και ξεχωριστή ανάρτηση/διάγραμμα στον Εκηβόλο), Viohalco (έως τα 3,145 ευρώ), OTE (έως τα 10,95 ευρώ), ΔΕΗ (έως το 1,955 ευρώ).

Από τη μεσαία κατηγορία, ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, Nηρέας, MIG, Intralot κ.α. Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δικαίωμα συμμετοχής/ψήφου στη γ.σ. της Τετάρτης (25ης Ιουλίου) θα έχουν οι κατέχοντες τίτλους μέχρι και τη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Στις 15:18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 58/31 μετοχές, με Profile, Mevaco, Trastor κ.α. από τις μικρότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v