Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τουρκικός… δάκτυλος τσάκισε τις τράπεζες

Βαριές απώλειες 6,6% για τον κλαδικό δείκτη στη σκιά των εξελίξεων στη γειτονική χώρα και εν αναμονή του MSCI. Με αυξημένο τζίρο (31,4 εκατ.) η πτώση του ΓΔ στις 720 μονάδες. Δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Τουρκικός… δάκτυλος τσάκισε τις τράπεζες

Ενδείξεις ενός μίνι sell off σήμερα στην Αθήνα, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν σταδιακά μετά τις 11.15΄ για να επικρατήσουν ολοκληρωτικά μετά τις 15.00΄ όταν πέρασαν στο σύστημα συντονισμένα εντολές (κυρίως ) από... κωδικούς Λονδίνου.

Οι short έγιναν ακόμη επιθετικότεροι στα τελευταία 15΄ της συνεδρίασης οπότε οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνθηκαν πέραν του 3%, στον τραπεζικό κλάδο τα...χτυπήματα των οδήγησαν μέχρι 6,66% χαμηλότερα και στα blue chips εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο και των 21 μη τραπεζικών με συνέπεια και ο FTSE25 να διορθώσει προς τις 1.900 μονάδες.

Κατά γενική εκτίμηση μη αναμενόμενη ως προς την έκταση της η σημερινή διόρθωση, με την τεχνική εικόνα να επιδεινώνεται άρδην από την στιγμή που χάθηκαν και οι 736 μονάδες. Στο μείον 1,45% ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή, στο μείον 3,10% σήμερα με εμφανή την καθοδική λύση του σχηματισμού πλαγιοκαθοδικής συσσώρευσης που ήταν σε εξέλιξη από τα τέλη Μαίου και αφού είχε προηγηθεί μία αναλαμπή-ανοδική διόρθωση από τα τέλη Μαίου μέχρι την περίοδο του Eurogroup όπου αποφασίσθηκαν τα όποια μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στις 720,71 μονάδες ο ΓΔ με απώλειες 3,10%, στις 1.902,12 ο FTSE25 με 3,26% και με 6,66% στις 745,33 μονάδες ο ΔΤΡ. Και για τους τρεις βασικούς δείκτες η τεχνική εικόνα διαμορφώνεται ήδη ιδιαίτερα επιβαρυντική ενισχύοντας τις ανησυχίες traders και επενδυτών για τη συνέχεια.

Το εύλογο ερώτημα στο κλείσιμο της συνεδρίασης ήταν τόσο οι σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο που συγκριτικά με άλλες αγορές (Φρανκφούρτη, Μιλάνο κ.ά.) η έκθεση του εγχώριου banking στην τουρκική αγορά/οικονομία είναι πολύ μικρότερη.

Χαρακτηριστική η επισήμανση έμπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα πως "...την ώρα που το Παρίσι... γυρίζει οριακά θετικά, η Φρανκφούρτη ανακάμπτει- αγορές χωρών με τεράστια έκθεση στην γείτονα στην Αθήνα ο τραπεζικός κλάδος... γονατίζει συνεκτιμώντας μάλιστα ότι η Εθνική έχει καταφέρει να ξεφορτωθεί την Finansbank σε σχετικά καλές εποχές".

Η ουσία είναι, πως η αναβάθμιση έκπληξη από τον οίκο Fitch δεν μπόρεσε να λειτουργήσει για περισσότερα από 30-45΄ για να επικρατεί πλήρως η τουρκική κρίση και οι επενέργειες της σε αναδυόμενες αγορές, ομόλογα της περιφέρειας, τοπικά νομίσματα κ.λπ. Ειδικά στο ελληνικό 10ετές η απόδοση έφτασε το 4,2%.

Μερίδα αναλυτών απέδωσε την έκταση της διόρθωσης στο ΧΑ σε εσπευσμένες κινήσεις ορισμένων ξένων funds που και εν όψει της επικείμενης "εξόδου" της χώρας στις "αγορές" (χωρίς καμία στήριξη ει μη μόνον με τα περίπου 25 δισ. του capital buffer) μειώνουν θέσεις τους. Ωστόσο άλλοι αναλυτές "βλέπουν" πίσω από το ενδεχόμενο αλλαγών στους δείκτες MSCI (αργότερα σήμερα οι ανακοινώσεις) ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε blue chips και τοποθετήσεις τους σε 1-2 άλλα (κυρίως στη Motor Oil, που μέχρι και λίγο πριν το τέλος ήταν σε θετικό πρόσημο).

Σε κάθε περίπτωση το ΧΑ είτε έτσι είτε αλλιώς είναι εντελώς short market, παραπέμποντας στο σχόλιο της Κυριακής για τις χαμηλότερες θέσεις που θα επιχειρούσαν να κλείσουν οι πωλητές μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγει στα Παράγωγα η απλή σειρά μηνός Ιουλίου.

Αδύναμη και σήμερα η αγορά, με την απώλεια διαδοχικά σημαντικών τεχνικών περιοχών (750, 736 μον.) να επιδεινώνει την τεχνική εικόνα να ενεργοποιεί πωλήσεις και σε ορισμένους εγχώριους παίκτες, επενδυτές. Ηδη μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης ενδεχομένως και προς τα επίπεδα του... 6... για τον ΓΔ μας ειπώθηκε από 2-3 χρηματιστηριακά στελέχη.

Στα 30,581 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 31,251 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 49% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και επικεντρώθηκε το κύριο μέρος των πωλήσεων ξένων και...ξένων παικτών.

Εν τέλει ο τραπεζικός κλάδος αντί για μοχλός μίας ανοδικής διόρθωσης λειτούργησε σαν βαρίδι για την βίαιη σημερινή διόρθωση, που παρέσυρε χαμηλότερα και τα 21 blue chips.

Είναι ενδεικτικό, πως ο κλάδος (συνακόλουθα αρκετά blue chips) συνέχισε να διορθώνει ακόμη και όταν μετά τις 15.15΄ η προσπάθεια αντίδρασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. αποδόθηκε σε πληροφορίες ότι ο Ρ.Τ Ερντογάν κάνει πίσω και θα ανακοινώσει αργότερα την απελευθέρωση του πάστορα. Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια σημειώθηκαν αναλαμπές αντίδρασης, αλλά στο ελληνικό ουδεμία αντίδραση από την πλευρά των long, απεναντίας επιθετικότερες πωλήσεις (κυρίως) στις τράπεζες από τους short.

Αναλυτικά στη μετοχή της Alpha Bank σοβαρή θεωρείται η απώλεια και του 1,65 ευρώ με κλείσιμο στα χαμηλά των 1,648 ευρώ με απώλειες 7,47% και τζίρο 4,823 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική, που σήμερα είχε απογοητευτική εικόνα, τελική τιμή κατά 6,43% χαμηλότερα στα 0,2386 με τζίρο 4,550 εκατ. Στην Eurobank τελική τιμή στα 0,778, χαμηλό ημέρας στα 0,77, με τζίρο 3,432 εκατ. Και τέλος στην Πειραιώς κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας των 2,316 ευρώ με αξία συναλλαγών στα 2,828 εκατ. ευρώ.

Από τα blue chips που προβλημάτισαν- τα περισσότερα με την εικόνα τους- απώλειες μικρότερες του 1,5% "μέτρησαν" ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Sarantis, TITAN και Τέρνα Ενεργειακή.

Εμπειρος χρηματιστηριακός παράγων (ο ίδιος, ο οποίος την Παρασκευή μας έλεγε ότι και... 2 κλίμακες αναβάθμιση και... 3 από τον Fitch θα «καούν») εκτιμούσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πως σήμερα ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης από ξένα σπίτια και traders που "βλέπουν" συνέχιση της ταλαιπωρίας χαμηλότερα των 714 για τον ΓΔ και έναν αμέσως επόμενο γύρο πωλήσεων λόγω της αργίας την Τετάρτη.

Συντριπτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μόλις 19 ανοδικές έναντι 68 με απώλειες.

Η πλήρης επικράτηση των short και η τελική τους "επίθεση" μετά τις 17.00 αποτυπώθηκε και στο ΧΠΑ. Στα Παράγωγα, με την λήξη ήταν 2.254 Συμβόλαια του δείκτη με discount έως 3,69% για την τρέχουσα σειρά (κλείνει την Παρασκευή) και άλλα 1.629 ΣΜΕ με discount 3,76% για την επόμενη χρονική σειρά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v