Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτυπήματα στις τράπεζες μέσω... Αγκυρας

Εως και 5% έφτασε να χάνει ο τραπεζικός δείκτης με αναιμικές συναλλαγές. Βαρύ κλίμα στην αγορά εξαιτίας της τουρκικής κρίσης. Η πτώση της Coca Cola επιτείνει την πίεση στον FT 25. Εχασε το όριο των 736 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

ΧΑ: Χτυπήματα στις τράπεζες μέσω... Αγκυρας

Τουρκία vs Fitch με άνετη επικράτηση της πρώτης. Οι δραματικές εξελίξεις στην γείτονα, οι αναπόφευκτες συνέπειες κυρίως στις αναδυόμενες αγορές επισκίασαν από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης της όποιες κινήσεις επιχείρησαν οι long με αφορμή την έκπληξη της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch.

Βαρύ από νωρίς το κλίμα στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε μετοχές και σε ομόλογα ενώ πιέσεις δέχονταν τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών (π.χ. ινδική ρουπία) εκ των πραγμάτων θα επηρέαζε ανάλογα και το ελληνικό. Ωστόσο στα πρώτα 30-45΄ η εικόνα στην Αθήνα ήταν συγκριτικά καλύτερη απ΄ ότι σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο κ.α την ώρα που στις αγορές κρατικών τίτλων οι αποδόσεις ανέβαιναν σε υψηλά μηνών.

Πάνω από το 3,05% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, παρασύροντας αναπόφευκτα και την απόδοση του ελληνικού στο 4,252%. Παράλληλα οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε μετοχές (κυρίως ) του τραπεζικού κλάδου έχουν ενεργοποιήσει εντολές πώλησης και στην Αθήνα με συνέπεια o Δείκτης Τραπεζών να είναι αυτός που "μετρά" τις μεγαλύτερες απώλειες.

Από τη στιγμή που... κάηκε στα πρώτα 15'-30΄ η θετική ενέργεια του αμερικανικού οίκου ήταν θέμα χρόνου να υπερισχύσουν οι short, με την συνέχεια να εξαρτάται από την έκταση των πωλήσεων στα άλλα χρηματιστήρια.

Στην έκπληξη του οίκου Fitch τα πονταρίσματα των long, σημειώναμε στο σχόλιο μας την Κυριακή μεταφέροντας (εκτός των άλλων) εκτίμηση έμπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ βάραινε το κλίμα στην Λεωφ. Αθηνών υποστήριζε πως "...και 2 και 3 βαθμίδες να δώσει ο αμερικανικός οίκος θα καεί...". Προσέγγιση ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε την Παρασκευή και εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως συνεχίζεται και σήμερα.

Η ένταση της κρίσης στην εξ΄ανατολών γείτονα έρχεται σε μία συγκυρία που η εκ δυσμάς γειτονική Ιταλία εξακολουθεί να υπολογίζεται ως αρνητικός αποσταθεροποιητικός παράγων για τις ευρωαγορές.

Τουρκία, τις τελευταίες ημέρες, Ιταλία εδώ και εβδομάδες λειτουργούν σαν... πρέσα με συνέπεια στο ΧΑ οι πωλητές να έχουν εντείνει τις ρευστοποιήσεις τους από την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος.

Τεχνικά η απώλεια των 750 μονάδων (για τον ΓΔ) στην συνεδρίαση της 10 ης Αυγούστου επιτάχυνε τις κινήσεις των πωλητών, ενώ και η προσφορά από την πλευρά τους στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έγινε επιθετικότερη.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή η απώλεια μίας σημαντικής περιοχής στήριξης επιδείνωσε ραγδαία το κλίμα, την στάση των traders με συνέπεια η διόρθωση να αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις.

Πρακτικά σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 3,5% και πλέον σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις έχει να δει το ΧΑ από τα τέλη Μαίου. Δεν είναι τυχαίο, πως την ώρα που στα ευρωπαικά χρηματιστήρια οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο (που έχουν μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία) δεν ξεπερνούν το 3% στο ελληνικό διευρύνονται έως 5%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την χειρότερη εικόνα στις ανησυχίες- που προυπήρχαν- αρκετών funds και traders για το τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική οικονομία από την προσεχή Τρίτη θα είναι εκτός μνημονίων στα... βαθιά των αγορών.

Οι ίδιοι σημειώνουν, πως από την στιγμή που δεν αντέδρασε ούτε σήμερα ο κλάδος αναπόφευκτα οι short θα επανέρχονταν δριμύτεροι. Απώλειες 4,70% για τον ΔΤΡ, χαμηλότερα 1,95% για τον FTSE25, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει 1,75% στις 731 μονάδες στις 14:30. 

Η απώλεια των 736 μονάδων για τον ΓΔ (σχετική ανάρτηση μας στον Εκηβόλο) έχει επιταχύνει τις πωλήσεις πέραν των 4 συστημικών τραπεζών και στην πλειονότητα των blue chips. Μικρότερη ή μεγαλύτερη υποχώρηση για τις 17 από τις μη 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη. Με θετικό πρόσημο (στις 14.35΄) μόνον οι τίτλοι των Motor Oil, Jumbo, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 14.35΄ η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 18/62 με περισσότερες από 20 μετοχές να έχουν απώλειες μεγαλύτερες του 2%, ενώ οι συναλλαγές στα 16,5 εκατ. μετοχές, αξίας 13,1 εκατ. ευρώ. Στον Τραπεζικό κλάδο το 51% του τζίρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v