Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με... προσοχή στο Χρηματιστήριο

Προς τις 730 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών. Περιορισμένη, ωστόσο, η κίνηση για να αλλάξει ουσιαστικά τα τεχνικά δεδομένα. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Αντίδραση με... προσοχή στο Χρηματιστήριο

Μετά την καταιγίδα η... αναλαμπή μέχρι την επόμενη φορά που οι αγορές θα δοκιμασθούν. Σε μία λίγο ως πολύ ανοδική διόρθωση των αγορών, μετά τον τελευταίο πτωτικό γύρο οι αγοραστές αναλαμβάνουν από τις χαμηλότερες τιμές που διαμορφώθηκαν εχθές και επιχειρούν ένα γρήγορο trading η διάρκεια του οποίου θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα δύο κύρια μέτωπα. Ιταλία και Τουρκία διαμορφώνουν την στάση των traders συνακόλουθα την τάση των αγορών, με τη μεν Ρώμη να δεσμεύεται για μείωση του χρέους και την Άγκυρα στην... πόρτα του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο η εικόνα από τα δύο μέτωπα δεν είναι ακριβώς η ίδια, καθότι στο ιταλικό το Μιλάνο αντιδρά ανοδικά, το 10ετές υποχωρεί σημαντικά 2,12% στα 3,037% ενόσω στην Κωνσταντινούπολη οι traders είναι πιο επιφυλακτικοί με το 10ετές να επιβαρύνεται περισσότερο στο 21,530%. 

Σε αυτό το ρευστό/μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο ΧΑ είναι σήμερα η σειρά των long να επιχειρήσουν να κερδίσουν αυτόν τον γύρο. Με αγορές από τις πρώτες κιόλας εντολές, με ενδεικτικό το ανοδικό χάσμα/άνοιγμα της βαριάς Coca Cola (από τα 29,70 στα 29,80 ευρώ και 2,55%) σε αντίθεση με το χθεσινό πτωτικό gap που προϊδέασε ανάλογα για τη συνέχεια. Με την Coca Cola έως 2,55% υψηλότερα στέλνοντας το μήνυμα πως βραχυπρόθεσμα η αγορά θα βγάλει ανοδική διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη προς τις 735 μονάδες, τον FTSE25 προς τις 1.940 και με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 765 μονάδες. 

Κατ΄ αρχήν δείγμα γραφής ενθαρρυντικό, από τη στιγμή που το ΧΑ συγχρονίζεται με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και "βλέπει" λίγο ψηλότερα. Αναμενόμενη η κίνηση από τον υπέρ πιεσμένο τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να έρχεται από εβδομαδιαία διόρθωση της τάξεως του 10% πρακτικά αφήνοντας περιθώρια διόρθωσης έως τις 780 μονάδες. 

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο "...τεχνικά για τον ΓΔ οποιαδήποτε ανοδική διόρθωση έως τις 742 μονάδες λογίζεται μόνο ως τεχνική αντίδραση και μόνο..."

Με αυτή τη... μέτρηση για γνώμονα γίνονται οι όποιες κινήσεις στα πρώτα 40΄-45΄της συνεδρίασης, συνεκτιμώντας πως αύριο είναι η αργία του 15Αύγουστου. Ομως είναι θετικό, πως το "γύρισμα" των ξένων αγορών επιχειρείται σήμερα και όχι αύριο με αποτέλεσμα το ΧΑ να προλαβαίνει μία μέρα/συνεδρίαση ανοδικής διόρθωσης. 

Συγκριτικά αυξημένη η συναλλακτικότητα, με ανάλογο τζίρο που θα πρέπει να αποδοθεί στην ενεργοποίηση traders κάτι που αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου (στο 43%) όπως άλλωστε εχθές (49%) στην διάρκεια της "βουτιάς". Ενδεικτικό το ότι σε  Alpha Bank αλλά και Εθνική, Πειραιώς, Eurobank καταγράφεται (συγκριτικά) αυξημένη μεταβλητότητα μεταξύ πιο ακραίων τιμών απ΄ ότι τις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Παράλληλα με την επιχείρηση μόχλευσης (έστω και βραχυπρόθεσμα) στον τραπεζικό κλάδο, πολύ υψηλά συναλλακτικά βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil. Εύλογα μετά την χθεσινή αναβάθμιση στον MSCI με αγοραστές στα 18,36-18,66 έως 3,46% με ορίζοντα την συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου. 

Μεγάλος τζίρος και σε Coca Cola, καθώς μετά την τελευταία διόρθωση έρχεται η σειρά της αντίδρασης αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Intralot από τον Mid Cap κ.α. 

Συγκριτικά μεγαλύτερος ο τζίρος, στα 5,2 εκατ. (στις 11.15΄) στις 50/7 (!) η σχέση ανοδικών/πτωτικών. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v