Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μειονέκτημα των long και η ΕΤΕ

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τον... αέρα του rebalancing η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Κρίσιμη η συμπεριφορά της Εθνικής, που επιστρέφει σήμερα στο ταμπλό. Με πτώση 2,5% κινείται η Εθνική Τράπεζα. Κλειστή η Wall.

ΧΑ: Το μειονέκτημα των long και η ΕΤΕ

Καλό μας μήνα και χρηματιστηριακά. Για «καυτό» φθινόπωρο προετοιμασμένες οι αγορές, του ΧΑ συμπεριλαμβανομένου.

Με τη Wall Street σε ανοδική τάση, μετά τα διαδοχικά υψηλά του Αυγούστου και ενδεικτικά τον S&P 500 μόλις 14 κάτω από το ιστορικό υψηλό των 2,915 μονάδων. Σε απόκλιση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες 1,08% ο DAX την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, στο μείον 2,03% ο μήνας και σε απόσταση σχεδόν 1.100 μονάδες από το δικό του ιστορικό υψηλό των 13.596 μονάδων. Απόκλιση μεταξύ Νέας Υόρκης - Φρανκφούρτης, που μένει να φανεί μέσα στον Σεπτέμβριο εάν θα διευρυνθεί ή μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια διαφορά που καταδεικνύει το ποιος ενισχύεται από τις ενέργειες Τραμπ και ποιος ζημιώνεται.

Στα καθ' ημάς, όσο Τουρκία και Ιταλία καθιστούν απαγορευτική την τύποις έξοδο της χώρας στις αγορές, η Αθήνα θα περιορίζεται σε έντοκες εκδόσεις και μετακύλιση δανεισμού είτε με 3μηνης διάρκειας είτε με 12μηνης, όπως αυτό που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με τον... αέρα του rebalancing της Παρασκευής, η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, πιθανόν με περιορισμένης έκτασης ανεκτέλεστο, που ενδεχομένως να καλυφθεί στην αρχή της συνεδρίασης.

Στις 729,36 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή με μειονέκτημα οι long καθώς δεν κατέστη δυνατή όχι μόνο η προσέγγιση των σημαντικών 750 αλλά ούτε καν η επιβεβαίωση των 736/737 μονάδων σε «κλείσιμο».

Κύριος... υπαίτιος το rebalancing, με... συνέπειες που «αποτυπώθηκαν» στη Motor Oil (στα 20,30 ευρώ, με 0,50% και τζίρο 83,217 εκατ.) και στην Alpha Bank (στο 1,582 ευρώ, με μείον 6,11% και τζίρο 8,110 εκατ.).

Στις 730,88 ο Δείκτης Τραπεζών και με τα αποτελέσματα 6μήνου των συστημικών ομίλων να είναι μάλλον κατώτερα των εκτιμήσεων των ειδικών, γεγονός που συνέβαλε στην ένταση των ρευστοποιήσεων την Παρασκευή. «Κλειδί» για σήμερα η συμπεριφορά της Εθνικής, που λόγω της προσωρινής μη διαπραγμάτευσης έμεινε αλώβητη από τις πωλήσεις/διόρθωση κατά 3,96% του ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας.
Στις 1.920,65 ο FTSE25, με επιδείνωση της τεχνικής εικόνας μετοχών-σηματωρών στο 2ήμερο Πέμπτης-Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTMid Cap με σημαντικά κέρδη να επανέρχεται στα τοπικά υψηλά της 31/12/2017. Ενθαρρυντικό το ότι σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται εισηγμένες/μετοχές με ενδείξεις μόχλευσης που συντηρούν το ενδιαφέρον των traders, κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Σε αυτή τη φάση, στο προσκήνιο έχει έρθει ο κλάδος των κατασκευών λόγω των μετοχικών μεταβολών, των επιχειρηματικών συνεργασιών και των προοπτικών ενόψει της «επόμενης ημέρας». Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι «κατασκευές» θα διαδραματίσουν τον ρόλο που είχε «παίξει» σε προηγούμενη φάση η «υγεία».

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εισηγμένες που ευνοούνται από τις εξελίξεις (ΕΛΠΕ, Lamda Development κ.α.), με τις αποκρατικοποιήσεις από τη μία και τα mega projects από την άλλη.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα επιμέρους, για παράδειγμα σήμερα από την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης σήμερα το απόγευμα εκτός από την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων 6μήνου της Αεροπορίας Αιγαίου θα γίνουν και οι πράξεις αναδιάρθρωσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας για τον δείκτη της Morgan Stanley.

Τεχνικά σε εβδομαδιαία προσέγγιση ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των 717-719 μονάδων για τον ΓΔ, οι 1.890-1.900 μονάδες για τον FTSE25 και οι 710 για τον ΔΤΡ.

Ενδεικτικά τάση long διαμορφώνεται για μετοχές των Motor Oil, Lamda Development, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralοt, ΟΛΘ κ.α.

Στα υπόψη: το 10ετές στα 4,408% (στα 3,216% το αντίστοιχο ιταλικό), το GREK στα 8,72$, με σημαντικές απώλειες 2,02% την Παρασκευή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v