Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες η πτώση, στη Motor Oil ο τζίρος

Κάτω από τις 730 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω έντονων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Σε υψηλά τριμήνου ο τζίρος λόγω rebalancing. Με πτώση 4,15% για τον ΓΔ και 14,4% για τις τράπεζες έκλεισε ο Αύγουστος.

ΧΑ: Στις τράπεζες η πτώση, στη Motor Oil ο τζίρος

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, καθώς το Χ.Α. έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, αλλά και την επιστροφή των πιέσεων στα assets των Αναδυόμενων Αγορών.

Αυτά παρά το γεγονός ότι οι σημερινές πιέσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα ήταν σαφώς ηπιότερες (στο 4,34% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου), ενώ αρνητικό "ήχο" δημιούργησε και η είδηση σύμφωνα με την οποία "το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την απόκτηση του ελέγχου από τις Τράπεζες των μετοχών της ΟΤAS στην Turk Telekom".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Anadolu", "μια Κοινοπραξία Πιστωτριών Τραπεζών της ΟΤAS συνέστησε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και απέκτησε το 55% της Τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ενώ ποσοστό 5% της Turk Telekom ελέγχει το Τουρκικό Δημόσιο".

Εν τω μεταξύ, δεν προέκυψε κάποια ενδιαφέρουσα είδηση - εξέλιξη από το χθεσινό EuroWorking Group.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Ιουνίου και ειδικότερα για την εκταμίευση των κερδών από διακράτηση Ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών (ANFA’s, SMP’s) προς την Αθήνα, σε ορίζοντα τετραετίας, εξετάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στη συνεδρίαση μετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με Ελληνικές πηγές, δεν έγινε καμία άλλη συζήτηση αναφορικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EwG".

Την ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

"Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων λόγω του rebalancing του MSCI αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των συναλλαγών, ειδικά μετά τις 17.00. Πιθανολογείται, επομένως, αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο, με τις συνθήκες της Αγοράς ομολόγων να επιδρούν επιβαρυντικά" ανέφερε στις πρωινές της προβλέψεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Συνολικά, η μέχρι τώρα εικόνα των Τραπεζικών αποτελεσμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, αν και παρατηρείται μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους σε σχέση με το περσινό εξάμηνο. Από την άλλη, η απόδοση της 10ετιας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά (4,34%), κυρίως λόγω των Γειτόνων μας σε αυτή την φάση, εμποδίζοντας ενδεχομένως μια διευρυμένη ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α." τόνιζε η Merit Sec.

Καθώς ο Αύγουστος φεύγει με απώλειες περιμένουμε οι ροές λόγω MSCI να κατευθύνουν την Αγορά. Στη σημερινή ατζέντα Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς δημοσιεύουν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI Greece συμπεριλαμβάνει 9 μετοχές και πιο συγκεκριμένα: 1) Alpha Bank, 2) OTE, 3) ΟΠΑΠ, 4) Eurobank, 5) Εθνική Τρ., 6) Jumbo, 7) Τιτάν, 8) Τρ. Πειραιώς 9) Motor Oil επεσήμαινε η Beta Sec.

Με τα παραπάνω δεδομένα και τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις "συνέπειες" από την επιστροφή της επιφυλακτικότητας, αλλά και από τις εκροές λόγω MSCI, το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς είχε μεταφέρει την προσοχή του στο τέλος της συνεδρίασης και κυρίως, στις τελικές δημοπρασίες, αναμένοντας τις "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς από Δευτέρα θα ισχύουν οι νέες συνθέσεις και σταθμίσεις των δεικτών.

Πριν φτάσουμε στο τι συνέβη στις τελικές δημοπρασίες, θα πρέπει να τoνιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, τόσο όσον αφορά τις επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές, όσο και τον κλαδικό τους δείκτη.

Ο τελευταίος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 726,89 μονάδες (-4,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 727,96 (-3,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 730,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,51%.

Με την πρώτη στήριξη των 737 - 732 μονάδων να έχει χαθεί, επιβαρύνοντας σημαντικότατα την εικόνα, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 716 και 688 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση στις 776 και δεύτερη στην ζώνη 800 - 825 και το ημερήσιο "stop short" στις 858 μονάδες, αλλά θα κατέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Εξ ίσου δραματική, η εικόνα στις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, έστω και αν κάποιες από αυτές "καλλωπίστηκαν" σχετικά στις τελικές δημοπρασίες.

Η Alpha Bank (-6,11%), έχασε την στήριξη στα 1,60 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,54 ευρώ.

Για την Eurobank (-2,52%) η επόμενη στήριξη στα 0,66 ευρώ και για την Πειραιώς (-3,61%) στα 2,28 και 2,22 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην Grivalia (+2,53%) και ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σημαντικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 8,26 - 8,00 ευρώ και η αντίσταση στα 8,85 - 9,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 8,68 ευρώ.

Στις "δύσκολες" συνεδριάσεις είθισται να δίνει σχετικές "βοήθειες" ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,16%), που σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις. Αν συνεχίσουν να δίνουν παρουσία οι αγοραστές, σημαντική η αντίσταση στα 30,00 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 30,16 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (-2,48%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 9,19 ευρώ, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 9,00 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 9,54 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 9,65 ευρώ.

Σαφώς λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κάτι κινήθηκε στον Βαρβαρέσο (+20%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιντρακάτ (+3,33%), Ιντρακόμ (+1,07%) και Intralot (+1,65%), ενώ η Centric (+2,40%), που σήμερα αύξηση σημαντικά τις συναλλαγές, έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από την συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου.

Δεν άφησε και τις καλύτερες τεχνικές παρακαταθήκες για την ερχόμενη εβδομάδα και μήνα η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του μήνα χαμηλότερα των 736 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 727 και 700 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 743 - 751 και αμέσως επόμενη στις 764 (ημερήσιο "stop short").

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,22%), η ζώνη του 1950 κράτησε την ανοδική κίνηση δίνοντας και πάλι διόρθωση.

Σε ημερήσιο γράφημα, το 1915 είναι κοντινή στήριξη, ενώ το 1954 επίπεδο παραμένει αντίσταση.

Ερχόμενοι στα όσα συνέβησαν μετά τις 17.00 και στις τελικές δημοπρασίες, όπου διακινήθηκαν, περίπου, τα 3/4 του ημερήσιου τζίρου αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν εντυπωσιακές αλλαγές στις μεταβολές των βασικών δεικτών, όμως ο τζίρος από τα 33,4 εκατ. στις 17.00, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 129,5 εκατ., που είναι και ο υψηλότερος τζίρος του τελευταίου τριμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/5 (146,2 εκατ.).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 8μηνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας κέρδη 0,66% για τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,16%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Αύγουστος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, δίνοντας μηνιαίες απώλειες 4,15% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 14,39% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 9,07% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 16,58%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 8μηνου η Τζιρακιάν με απόδοση 3513,6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Η Ελλάδα βρίσκεται έξω από τα μνημόνια και ανακτά την Εθνική της ανεξαρτησία. Οπότε, για τις ανάγκες της πρέπει να πείσει τις Αγορές και για τη ανάπτυξη τους Διεθνείς Επενδυτές", αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ, περιγράφει τι περιμένει να δει ένας Επενδυτής για να επενδύσει.

Όμως οι εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φαίνεται να επικεντρώνονται στο πόσο "καλή Χώρα" είναι η Ελλάδα και πως προστατεύει τους αδυνάτους Έλληνες και Μετανάστες (ή ακόμα και Φυλακισμένους).

Οι πιθανότητες αυτές οι εξαγγελίες να προσελκύσουν μαζικά επενδύσεις είναι περιορισμένες.

Χρηματιστηριακά, περάσαμε ένα από τα χειρότερα Καλοκαίρια της τελευταίας 20ετιας, με ελάχιστο τζίρο και σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Με την έξοδο από τα μνημόνια, περιμένουμε πολλά καλά νέα.

Περιμένουμε αναβαθμίσεις από τους Διεθνείς Οίκους, περιμένουμε η Ελλάδα να δοκιμάσει πάλι τις Αγορές, περιμένουμε εισροή χρημάτων από το πακέτο Junker και περιμένουμε μείωση των "κόκκινων" και μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες.

Γενικά περιμένουμε στήριξη από το εξωτερικό σε μια Ελλάδα που υπακούει και προσπαθεί.

Αυτά μπορεί να προσφέρουν κάποια προσωρινή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο.

"Αν όμως δεν επικεντρωθούμε στην Ανάπτυξη με την έννοια που την καταλαβαίνουν οι Επενδυτές, δύσκολα θα ξεφύγουμε από την πρόσφατη κακομοιριά" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

- Απόστολος Μάνθος

"Το ανοδικό 'τίναγμα' από το επίπεδο στήριξης των 700 μονάδων, έφερε, ως όφειλε, τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου λίγο πάνω από την περιοχή των 740 μονάδων, δηλώνοντας όμως στη συνέχεια αδυναμία διαπερατότητας και κίνησης προς τα βραχυχρόνια επίπεδα αντίστασης των 760 με 770 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να δούμε τη δυναμική της προς εξέλιξη "pullback" κίνησης, καθώς εάν τμήσει καθοδικά τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης των 725 με 720 μονάδων, σε επίπεδο daily close, τότε δίναται να αποτυπωθούν τιμές χαμηλότερα των 700 μονάδων, με πρώτο στόχο τις 690 μονάδες. Έντονη αλλαγή πλεύσης μόνο με τη γρήγορη ανοδική αρπαγή των 750 μονάδων.

Τις 1950 μονάδες έφτασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέσω της τεχνικής αναπήδησης από τις 1870 μονάδες. Όμως πάνω από εκεί η προσπάθεια κατεύθυνσης προς το επόμενο επίπεδο των 2000 μονάδων δεν απέδωσε, σπρώχνοντας τον δείκτη σε μια καθοδική επιστροφή προς το πολύ "σαθρό" όριο στήριξης των 1910 μονάδων. Βραχυχρόνια καθοδική είναι και η μέχρι τώρα ένδειξη άρνησης ανοδικής τμήσης της γραμμής τάσης του Καλοκαιριού, στο γνωστό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI).

Ο Τραπεζικός Δείκτης έφτασε ανοδικά έως το βατό σημείο των 767 με 772 μονάδων, μη μπορώντας όμως στη συνέχεια να "πατήσει" για να κινηθεί προς το όριο των 800 μονάδων.

Και εδώ, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "το πτωτικό 'pullback' μπορεί να πάρει διαστάσεις εάν ο Τραπεζικός δείκτης τμήσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τις 730 μονάδες, ενώ την ίδια αρνητική τεχνική παρατήρηση με τον FTSE25 αποτυπώνει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ο δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI)".

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ένα Καλοκαίρι, 90 μονάδες διακύμανση (12%) και 36,4 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές, περιγράφουν μια μάλλον στείρα χρηματιστηριακή περίοδο, την στιγμή που οι κυριότερες Χρηματιστηριακές Αγορές του Πλανήτη βρίσκονται σε επαφή με πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά, οι Αναδυόμενες Αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή πίεση, είτε άμεσα, είτε έμμεσα (Νόμισμα) προκαλώντας συνεχείς αναταράξεις στις Τοπικές Οικονομίες.

Το Χρηματιστήριο μέσα στο Καλοκαίρι είχε κάποια καλά νέα να κεφαλαιοποιήσει (αναβαθμίσεις, κερδοφορία εταιρειών, κλείσιμο αξιολόγησης), ωστόσο η διττή φύση της Ελληνικής Αγοράς λειτούργησε ανασταλτικά, στο να εκδηλωθεί κάποιο σταθερό ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά η Ελληνική Αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί Αναδυόμενη σε…ώριμο στάδιο, αφού ναι μεν έχει σταθερό Νόμισμα και παρουσιάζει υψηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εσωκλείει ωστόσο ειδικά διαρθρωτικά ρίσκα που στερούν την προσέγγιση σε Επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα παραμονής.

Επιπλέον, η "περιπέτεια" της Folli – Follie έχει αυξήσει το βαθμό ευαισθησίας σε γεγονότα που αφορούν, ή θα μπορούσαν να αφορούν τις εισηγμένες, με αποτέλεσμα οι Καλοκαιρινοί μήνες να αναλωθούν σε διαχείριση απαντήσεων, προς κάθε Ενδιαφερόμενο για θέματα που αφορούν την έκθεση στην Τουρκική Λίρα, τις πωλήσεις στις ΗΠΑ κλπ.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους. Το άνευρο, έως βαρετό, Καλοκαίρι δίνει την θέση του σε ένα μήνα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς.

Το δημοψήφισμα στην FYROM στο τέλος του μήνα και η στάση της Ιταλικής Κυβέρνησης ξεχωρίζουν ως προς τις επιδράσεις που θα έχουν στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Από εκεί και πέρα ο Εμπορικός πόλεμος αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα στις Αναδυόμενες Αγορές, οι οποίες εσχάτως βρίσκονται στο επίκεντρο των εκροών των επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από το γενικό κλίμα, καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις Γειτονικές Χώρες, ή σε Χώρες ανάλογου προφίλ, λειτουργούν ομοιόμορφα σε ότι αφορά την στάση τους και για την Ελλάδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ξεκινήσει μια… φιλότιμη ανάκαμψη από την περιοχή των 700 μονάδων, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης. Η έκταση της αντίδρασης ήταν αξιόλογη, τηρουμένων των συναλλακτικών συνθηκών και η μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών μετά την υπέρβαση των 740 μονάδων δεν χάλασε την εικόνα.

Το περιθώριο της διατήρησης αυτής της χαμηλού κόστους αντίδρασης είναι οι 720 μονάδες, αν χαθεί αυτό το όριο η επόμενη ζώνη στήριξης είναι οι 700 μονάδες, με τα ηνία της Αγοράς, πλέον, να έχουν περάσει στους πωλητές. Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει σήμα αγοράς, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών βρίσκονται στις 742 και 748 μονάδες λειτουργώντας και ως αντίσταση και οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερο πεδίο δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στου Γενικό Δείκτη να αντιμετωπίσει τις 740 μονάδες.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθεί στα "απόνερα" της αναδιάρθρωσης του MSCI, με το ενδιαφέρον να γίνεται πιο επιλεκτικό εστιάζοντας σε εταιρείες που ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων αναμένεται αρκετή δράση την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, μετά την συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (με αναπροσαρμογή της τιμής). Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας, εκτός από την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου, θα διεξαχθούν και οι πράξεις αναδιάρθρωσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας για τον δείκτη της Morgan Stanley.

Στις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων σειρά παίρνουν οι Fourlis (4/9) και Lamda Development (6/9). Τα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας συμπληρώνουν οι τακτικές δημοπρασίες τρίμηνων εντόκων την Τετάρτη, ενώ την προσεχή Πέμπτη η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup μετά το 2010.

"Η Αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστή την Δευτέρα (Labor day)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Κορεάτης Kospi (+0,67%) διεσώθη από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-0,98%).

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη κινείται η Wall Street.

Υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ, μικρά κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ενισχυμένος ήταν o τομέας της Μεταποίησης στην Κίνα, τον Αύγουστο. Ο επίσημος δείκτης PMI έφτασε τις 51,3 μονάδες, την ώρα που οι εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν να αγγίξει τις 51.

Χαμηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, καταγράφοντας τρίτο συνεχόμενο μήνα απωλειών. Η παραγωγή στον τομέα της Βιομηχανίας υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά την πτώση κατά 1,8% του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών, στο 8,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση. Η ανάγνωση ξεπέρασε την πρόβλεψη του Reuters για 7,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Ο δείκτης που συχνά αναθεωρείται, κινήθηκε 0,4% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές δημοσκόπησης του Reuters περίμεναν να διατηρηθούν αμετάβλητες.

Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Ιούλιο ήταν 2,1%.

Το νούμερο είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο εκτιμήσεων δημοσκόπησης του Reuters, που έκανε λόγο για αμετάβλητη μέτρηση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα Ενεργειακά κόστη και τα μη επεξεργασμένα είδη Διατροφής, τον οποίο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, υποχώρησε στο 1,2% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Ιούλιο.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 7 Δεκεμβρίου 2018.

Τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα β' τριμήνου των Alpha Bank και Eurobank παρουσιάζουν οι UBS και Μorgan Stanley. Εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ενώ δεν αλλάζουν τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις μετοχές των δύο τραπεζών.

 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 24 από 22 ευρώ, δίνει η UBS μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εισηγμένης, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή.

 

Την αδειοδότηση της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Μυτιληναίος στη Βοιωτία σχολιάζουν στα reports τους επτά εγχώριες χρηματιστηριακές.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 728,15 μονάδες (-1,56%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 728,87 (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 729,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,36%.

Ο τζίρος στα 129,5 εκατ., από τα οποία τα 0,45 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΙΓ), ενώ η ΜΟΗ απέσπασε το 64,1% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Από την άλλη, μόνο η ΓΡΙΒ δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Viohalco, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.813 συμβόλαια).

Στα 7.837 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.280 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.672, 1.566 για τον Σεπτέμβριο και 106 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.928,25) κινήθηκε μεταξύ 1.916 και 1.938 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (76.800 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.764), Alpha Bank (6.007), Πειραιώς (1.774), MIG (1.007), Μυτιληναίος (517), ΔΕΗ (323), Τέρνα Ενεργειακή (173), ΑΔΜΗΕ (139), Ελλάκτωρα (106), Ελ. Πετρέλαια (107), ΟΠΑΠ (477), ΟΤΕ (324), Motor Oil (433), Lamda Development (143), Viohalco (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.400, Eurobank 36.147, Εθνική 182.152, Alpha Bank 24.772, ΔΕΗ 15.187, Πειραιώς 18.829.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,41%

2018-08-23

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,31%

 

2018-08-13

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.095.415 τεμ., (από 18.405.415 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.369.125 τεμ. (21.369.125), ΔΕΗ 6.051.635 τεμ. (6.051.635), Eurobank 21.446.552 τεμ. (21.446.552), Folli Follie Group 1.369.636 τεμ. (1.369.636).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v