Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με πλεονέκτημα στους short φεύγει ο Αύγουστος

Οι διεθνείς εξελίξεις και οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να βαρύνουν στις επενδυτικές κινήσεις στη σημερινή συνεδρίαση της εγχώριας αγοράς. Ποιες είναι τεχνικά οι κρίσιμες ζώνες για τον Γενικό Δείκτη και τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Με πλεονέκτημα στους short φεύγει ο Αύγουστος

Τελευταία συνεδρίαση για τον Αύγουστο, με το πρόσημο (για τον μήνα) να κρίνεται σε μία συγκυρία που και στη Wall Street «γύρισαν» πτωτικά οι δείκτες και στις αναδυόμενες αγορές αναμένονται νέες αναταράξεις σήμερα, με αφορμή την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας. 

Με πλεονέκτημα οι short ακριβώς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τους traders, για όσους επιχείρησαν χθες να «κλειδώσουν» ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. 

Μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο» του ΓΔ στις 739,70, ο μήνας «μετρούσε» απώλειες 2,83% αλλά θετική απόδοση 2,05% σε εβδομαδιαίο, ο ΔΤΡ στις 757,46 διόρθωση 11,28% αλλά με ανάκαμψη 2,40%, ενώ ο FTSE25 στις 1.944,40 μονάδες είχε απόδοση ανάλογη με αυτήν της αγοράς. 

Για τον ΓΔ «επιτρεπόμενη» θεωρείται η διόρθωση μέχρι τις 719 μονάδες (στο χειρότερο σενάριο), με αρκετές ενδιάμεσες περιοχές στηρίξεων που πιθανότατα θα «δοκιμαστούν» από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης. 

Οι αρνητικές ενδείξεις για τους long ήρθαν κατ' αρχάς από τη Φρανκφούρτη και την κλίση του DAX που εντέλει διασώθηκε με απώλειες 0,55% στις 12.493 μονάδες. Πιθανότατα σήμερα θα δοκιμαστούν εκ νέου οι περιοχές έως τις 12.400 μονάδες (απ' όπου βγήκε μία ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας). Ωστόσο Τουρκία, Ιταλία και Τραμπ λειτουργούν σήμερα υπέρ των short, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μία συνεδρίαση μεταβλητότητας και δοκιμασίας/επιβεβαίωσης (ή όχι) των αντοχών των long. 

Πρακτικά όσοι τοποθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα εβδομάδας «κλείδωσαν» ένα μέρος -μικρό, όμως- των θέσεών τους, με πιθανότερο σήμερα να είναι περισσότεροι. Θα φανεί από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, κατόπιν θα ακολουθήσουμε εμείς από τις 10:30 και μετά και ανάλογα με την εικόνα των αγορών (σε Κωνσταντινούπολη, Μιλάνο αλλά και ΕΜ) θα ενταθούν οι κινήσεις είτε των μεν είτε των δε. 

Συνεπώς για σήμερα οι long ξεχνάνε κάθε σκέψη για αντιστροφή της χθεσινής τάσης που υπό προϋποθέσεις θα οδηγούσε -σε δεύτερο χρόνο- προς τον κύριο στόχο τους, των 752 μονάδων, και αναγκαστικά θα αναζητήσουν γραμμές άμυνας χαμηλότερα.

Δύσκολο εγχείρημα το «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 736/737 μονάδες, που θα οδηγούσε τους long σε καλύτερο σημείο εκκίνησης για τον Σεπτέμβριο, από τη Δευτέρα και μετά. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που δεν μπόρεσε να υπερβεί τις 776, με συνέπεια να υποχωρήσει προς τις 752 και σήμερα πιθανότατα θα δοκιμασθεί χαμηλότερα, με σημαντική περιοχή στήριξης στις 743 μονάδες και βλέπουμε. 

Οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία είναι ραγδαίες, η χρεοκοπία της Turk Telekom σε συνδυασμό με τα νεότερα από την ΚΤΤ διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που πολύ δύσκολα δεν θα προσλάβει  επιταχυντικούς ρυθμούς τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v