Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 735 μονάδων. Πτώση για Πειραιώς, Eurobank, Αlpha, OΠΑΠ. Kέρδη σημειώνουν Coca Cola, Fourlis. Στο επίκεντρο η Motor Oil, λόγω του rebalancing στον MSCI. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Αναμενόμενη η διόρθωση των αγορών, μετά το χθεσινοβραδινό σήμα της Wall Street και τη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές.

Εκ προοιμίου γνωστό το... άνοιγμα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να ξεκινά από τις 12.426 και μετά από μία ώρα να έχει υποχωρήσει έως τις 12.369 μονάδες. Ανάλογη εικόνα στο Παρίσι, υπό το βάρος των απειλών Τραμπ (ακόμη και για αποχώρηση από τον ΠΟΕ), στο Μιλάνο το 10ετές σταθερά ψηλά, στα 3,206%, στην Κωνσταντινούπολη το αντίστοιχο τουρκικό στα 20,69%, επηρεάζοντας και το ελληνικό που νωρίτερα είχε «τσιμπήσει» στα 4,366%.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, οι short είχαν πλεονέκτημα πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα να κλίνουν 0,45% χαμηλότερα, με τις απώλειες σταδιακά να διευρύνονται έως 0,93%, με τον Γενικό Δείκτη στις 732 μονάδες. 

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο (κατά 2,09% ο ΔΤΡ στις 740 μον.), αν και οι κλαδικοί δείκτες διαμορφώνονται, στην πλειονότητά τους, σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Κόντρα στη διόρθωση, στα πρώτα 30' οι κλαδικοί «πρώτων υλών» και «τροφίμων-ποτών», αλλά ο πρώτος με ελάχιστες συναλλαγές στον ΤΙΤΑΝα και ο δεύτερος με ακόμη λιγότερες στη μετοχή του Νηρέα και την Coca Cola οριακά στα 29,25 ευρώ.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ένδειξη πως οι πωλητές παραμένουν ψύχραιμοι -τουλάχιστον μέχρι τις 11:00-, ωστόσο και οι αγοραστές δεν έχουν λόγους να βιαστούν να κινηθούν ενεργά από τόσο νωρίς.

Δεδομένης της τεχνικής εικόνας των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών, κυρίως του DAX, το πιθανότερο είναι πως στη συνέχεια της συνεδρίασης θα δοθούν ευκαιρίες σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Αλλωστε και τα futures του S&P 500 σε πτωτικό ξεκίνημα παραπέμπουν. 

Σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Motor Oil ο συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος ενώ μετά την Alpha Bank ακολουθούν Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda Development κ.α., ένδειξη πως ορισμένοι traders και ισχυρά χέρια είτε συνεχίζουν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση να «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους είτε ξεκινούν σήμερα τις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να αυξηθεί στη σημερινή συνεδρίαση λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI, των οποίων οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου.

Το στοίχημα για τη μηνιαία τάση θα κριθεί, πιθανότατα, από τις 14:00-14:30 και μετά, ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφώνεται εκείνη την ώρα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, αν και απ' ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα αναστραφεί η τάση σήμερα. 

Μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, η Αlpha Βank στο μείον 3,05% έως το 1,623 ευρώ, ενώ τη... γλιτώνει η εκτός διαπραγμάτευσης και σήμερα Εθνική.

Μόλις 4 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Fourlis, χωρίς μεταβολή Grivalia (και Εθνική). Από τα blue chips μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis κ.α. 

Ενθαρρυντικό -αν και σχετικά νωρίς ακόμη- η επιβεβαίωση των 730 μονάδων. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v