Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αμυνες στις 730 μονάδες

Διατηρούνται οι πιέσεις για τον ΓΔ, με τους πωλητές να «παίζουν» με πλεονέκτημα λόγω Τουρκίας και Ιταλίας. Διορθώνουν οι τράπεζες, μεγαλύτερες απώλειες για Alpha. Ξεχωρίζουν στην πτώση ΟΠΑΠ και Motor Oil. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Αμυνες στις 730 μονάδες

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλότερα στην περιοχή των 730 μονάδων το ΧΑ.

Συντονισμένοι με τις εμπορικές εξελίξεις, μετά και τις αναφορές που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εντείνει τη διαμάχη με το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, οι traders, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι αναδυόμενες, μετά μάλιστα τα νέα μέτρα στήριξης της τουρκικής λίρας και την... παύση πληρωμών της Turk Telekom. Είναι προφανές πως τόσο η κρίση στην Ιταλία όσο και την Τουρκία, που επενεργεί σαν ντόμινο στις ΕΜ, θα έχουν διάρκεια και δεν είναι θέμα λίγων εβδομάδων για την άμβλυνσή τους. Απεναντίας...

Σε αυτό το περιβάλλον, που βραχυπρόθεσμα έχει δώσει και πάλι σήμα short, οι πωλητές έχουν από χθες πλεονέκτημα, μετά από έναν βραχύβιο ανοδικό κύκλο. Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και μηνός Αυγούστου ήταν εκ προοιμίου γνωστή -λίγο ως πολύ- η εικόνα που θα παρουσίαζε σήμερα η συνεδρίαση.

Ρευστοποιήσεις με μέτρο και έλεγχο από την πλευρά των πωλητών, αναμονή των αγοραστών χαμηλότερα και αναμονή για το τελικό «κλείσιμο» δεικτών, μετοχών, προκειμένου να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου.

Από τις 738,94 έως λίγο χαμηλότερα των 730 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, από τις 751,65 προς τις 730 και από τις 1.940,84 προς τις 1.917 μονάδες. Επί... ξυρού ακμής, που λένε, οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις και για τους τρεις βασικούς δείκτες και με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι από τις 14:20, κάτι που δεν αποκλείει τον κίνδυνο να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές, προς τη δεύτερη γραμμή στηρίξεων.

Ενδεικτικά για τον ΓΔ έσχατο σημείο αναφοράς για τους long, για συνολικό «κλείσιμο» θέσεων, είναι οι 719 μον. (ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Προσώρας η διόρθωση είναι εντός πλαισίου αλλά αφενός εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές, αφετέρου θα πρέπει να περιμένουμε τις τελικές τιμές, καθώς το τελευταίο ημίωρο έχουν ανεβάσει κάπως ρυθμό οι short.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 3,13% χαμηλότερα στις 733 μον., με αξία συναλλαγών στα περίπου 4 εκατ. ευρώ (το 23% του συνόλου), με περισσότερες συναλλαγές και πίεση στην Alpha Bank. Με απώλειες και η Eurobank ενώ τα αποτελέσματα 6μήνου ήταν μάλλον λίγο χειρότερα απ' ό,τι αναμένονταν. Ο ΔΤΡ διορθώνει χωρίς τη στάθμιση της μετοχής της Εθνικής (επανέρχεται από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου).

Ομως αυξημένες συναλλαγές και τζίρος πραγματοποιούνται σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με σχετικά αρκετές ρευστοποιήσεις σε μετοχές που το τελευταίο διάστημα απέδωσαν περισσότερο από την αγορά. Από τα χθεσινά σχόλιά μας και το προσυνεδριακό σήμερα, λέγαμε πως οι traders θα επεδίωκαν να «κλειδώσουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους, με γνώμονα το συν σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Μεγαλύτερος τζίρος και απώλειες 2,77% για τη μετοχή της Motor Oil και μετά την Αlpha Βank που διορθώνει επικίνδυνα κάτω από το 1,60 ευρώ, οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Eurobank, TITAN, Jumbo, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Viohalco, Intralot, Lamda Development, Coca Cola, ΔΕΗ, Ιντρακάτ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Αν για τη μετοχή της ΜΟΗ η σημερινή διόρθωση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, για τον ΟΠΑΠ η εικόνα (και τεχνικά) είναι απογοητευτική καθώς χάνει και τα 9,30 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο. Σημειωτέον πως η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί περισσότερο (11,52%) από την αγορά (8,97%), από την αρχή του έτους.

Στα 11,20-11,06 η μετοχή του ΟΤΕ, θυμίζοντας πως την Τετάρτη είχε σημειωθεί άλλο ένα χαμηλό στα 11,07 ευρώ. Σε αυτή τη φάση της αγοράς, η μετοχή του ΟΤΕ είναι και θα είναι ίσως ο σημαντικότερος σηματωρός μας, γι' αυτό και οι πιο συχνές αναφορές μας (στον Εκηβόλο). Προσώρας η τεχνική εικόνα της μετοχής δεν δικαιολογεί κάτι περισσότερο από την πλευρά των πωλητών αλλά καλό είναι να έχουμε τον νου μας, εάν από Δευτέρα «δοκιμαστεί» χαμηλότερα των 11 ευρώ.

Στα 29,25-29,60 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, στα 8,64-8,75 ο Μυτιληναίος (άμυνα σε στενό εύρος), στα 6,45-6,63 η Lamda Development, στα 19,52 ο ΤΙΤΑΝας.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με ελαφρύ πλεονέκτημα των αγοραστών σε: Grivalia, Coca Cola, EXAE, Lamda Development, Sarantis, Fourlis.

Για ακόμη μία συνεδρίαση σε κόντρα κίνηση η κατά πολύ λιγότερο εκτεθειμένη σε ξένα funds μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτικό το θετικό 0,60% για τον FTMid Cap στις 1.203 μονάδες.

Βαριές μετοχές του δείκτη, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, ΥΓΕΙΑ κινούνται ανοδικά, ενώ με θετικό πρόσημο είναι και οι Ιντρακάτ (4,33%), ΕΛΤΕΧ Ανεμος (1,01%), Ιντρακόμ (1,07%), ΚΛΜ (1,22%).

Στις 14:55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 26/50, ενώ ο ΔΤΡ επέμενε 3,23% χαμηλότερα και με ισχυρότερες πιέσεις στην Αlpha Βank, με σχεδόν 5% οριακά στο 1,60 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v